32 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | ‘Bedoeling dat morgen niemand gaat werken’

HomeMediaAmigoe | ‘Bedoeling dat morgen niemand gaat werken’
‘Bedoeling dat morgen niemand gaat werken’
‘Bedoeling dat morgen niemand gaat werken’

WILLEMSTAD — Vakbondcentrales Sentral di Sindikatonan di Kòrsou (SSK), Central General di Trahadornan di Corsow (CGTC) en de onafhankelijke vakbonden hebben voor morgen een algemene staking afgeroepen. Volgens Errol Cova, adviseur van vakbond SGTK, die opkomt voor de rechten van werknemers in dienst van aannemersbedrijven op het Isla- en COT-terrein, is het de bedoeling dat morgen ‘niemand gaat werken’.

Met de algemene staking willen de vakbonden er in eerste instantie druk op zetten om een oplossing te vinden voor de staking van SGTK- leden voor een nieuwe cao. Hun actie is al de derde week ingegaan. Punt van verschil in onderhandelingen met aannemersvereniging AAV is een compensatie voor de jaren 2015 en 2016, waarin de cao niet van toepassing was.

AAV stelt tot maximaal 500 gulden per werknemer te kunnen betalen, terwijl SGTK een bedrag van 3000 gulden per persoon eist. Maar Cova geeft aan dat het lokale vakbondswezen met de actie van morgen meerdere zaken aan de kaak wil stellen.

Het gaat hierbij om te beginnen om de Landsverordening Overheidsgelieerde Entiteiten. In deze wet, die onlangs door de Staten is aangenomen, worden regels vastgesteld voor de relatie tussen de overheid en haar nv’s en stichtingen. De vakbonden menen dat deze regels indruisen tegen het recht van vrije onderhandelingen tussen werknemer en werkgever.

Volgens Cova zullen werknemers van zo’n 75 bedrijven of instanties met deze nieuwe wet te maken krijgen. Ook de verschillende ministeriële beschikkingen die Justitie-minister Nelson Navarro (Pais) in de afgelopen periode heeft ingevoerd om, volgens hem, de verstoring van de openbare orde te voorkomen, worden door de vakbonden genoemd als een reden voor de algemene staking van morgen. Deze maatregelen gaan onder meer uit van een samenscholingsverbod voor groepen van vier mensen of meer, aan of op de openbare weg. De vakbonden vinden deze maatregelen te ver gaan en stellen dat zij aan het recht van werknemers komen om acties te voeren.

De lokale vakbonden hebben een brief naar de internationale arbeidsorganisatie ILO gestuurd om tegen de handelwijze van de regering in deze zaak te protesteren. De bonden wijzen erop dat deze wet aan het fundamenteel recht om te mobiliseren komt. Volgens Cova zijn de vakbonden op dit moment bezig met de voorbereidingen van een rechtszaak tegen Navarro over de door hem aangekondigde beschikking.

Strategie

De vakbonden waren vanochtend bezig om hun leden op de hoogte te stellen van de algemene staking. Om 12.00 uur stond er een vergadering gepland van alle lokale vakbondcentrales, waarin de strategie voor morgen zou worden besproken. In de loop van vandaag wordt naar buiten gebracht wat er morgen precies gaat gebeuren. Een algemene staking is voor veel mensen onbekend. Velen vragen zich af wat dit nu precies inhoudt.

Volgens Cova is het hierbij de bedoeling dat niemand gaat werken. Een strategie is dat alle bonden morgen op een centrale plek bijeenkomen voor een massabijeenkomst. Maar er kan ook worden besloten om specifieke acties te houden, waarbij het doel is om de normale gang van zaken binnen een gemeenschap te verstoren, zodat mensen uiteindelijk toch niet in staat zullen zijn om te werken.

Bron: Amigoe

9 reacties

 1. Ach die Cova.
  Ik dacht dat wij van die desastreuze figuur verlost waren.
  De man die Curacao heel maar heel veel schade heeft toegebracht.
  En een opportunist pur sang.

  En kijk daar is zijn weer.
  Ojos voor die man.

 2. En wie gaat zo’n stakingsdag of dagen betalen? Werkgevers die totaal niets te maken hebben met dit conflict zullen hun werknemers echt wel waarschuwen. No work-no pay! Of hebben de vakbonden zo’n grote stakingskas zodat een ieder daaruit betaald kan worden. Ik denk het niet want de bijdrage aan de vakbonden gaat hoogstwaarschijnlijk naar de salarissen van deze vakbondsbestuurders.
  17+vakbonden tekent tevens de verdeeldheid van de bevolking straks bij de verkiezingen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties