mobile

desktop

NOS | Kruisgesprek NOS over vliegveld Sint Maarten

Verslaggever Jurgen van den Berg vanochtend op NPO radio 1 in gesprek met NOS correspondent Dick Drayer over het stopzetten van coronasteun door Knops op Sint-Maarten. Nederland en...

Column Youp | Popster op Urk

Is die Haga nog bij elkaar? Of is zijn kompaan Smolders inmiddels ook al voor zichzelf begonnen? En had Thierry nou wel of geen corona? En was...

Column Kunneman | Bijl

Juridische column mr. Frank Kunneman Een boete van meer dan een half miljard euro is niet meer extreem hoog als een bank zijn compliance onvoldoende op orde heeft....

Column Hessels | Van red tape naar red carpet

Door Armand Hessels Ruim 25 jaar geleden uitte de directeur van een belangrijke overheidsentiteit tegen mij zijn frustratie over de enorme bureaucratie die investeerders moesten ondergaan om nieuwe...

Column Den Cayente | Say his name

Column Arien Rasmijn De openbare bijeenkomst eerder deze week waarin uitleg werd gegeven over het forensisch rapport over Refineria di Aruba was, zoals te verwachten viel, boven alles...

PBC | Kan iemand op het strand Fort Amsterdam even corrigeren?

Redactioneel Commentaar | Dick Drayer De stranden van Curaçao zijn sinds vandaag weer toegankelijk voor het publiek. Dat waren ze eigenlijk al vanaf het begin van de Coronacrisis,...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Asjes: Geen sprake van zonbelasting

HomeMediaAmigoe | Asjes: Geen sprake van zonbelasting

Asjes: Geen sprake van zonbelasting
Asjes: Geen sprake van zonbelasting

WILLEMSTAD — Er is geen sprake van een zonbelasting. Dit verklaarde premier Ivar Asjes (PS) gisteren tijdens de wekelijkse persconferentie van de Raad van Ministers (RvM). Asjes hekelde de kritiek vanuit de oppositie op de introductie van een maandelijkse vergoeding voor dekking van de kosten voor het gebruik van het netwerk van Aqualectra. De grootste leverancier van zonnepanelen op Curaçao, Eco Energy, bereidt een rechtszaak voor tegen de regering voor de aanpassing van het tarief.

Asjes had het gisteren niet over een zonbelasting, maar over een back-up fee, die bezitters van zonnepanelen moeten betalen ter dekking van de kosten voor het gebruik van het netwerk, de netwerkaansluiting en het productievermogen onder andere om fluctuaties in de duurzame productie op te vangen. Deze back-up fee bedraagt voor huishoudens, het ziekenhuis en op export gerichte bedrijven 16 gulden per kilowatt-paneel, en 32 gulden per kilowatt-paneel voor alle andere ondernemingen. Ook is de regering ermee akkoord gegaan om het teruglevertarief te verlagen van 42 cent naar 33 cent per kWh. Volgens Asjes moest Aqualectra het tarief aanpassen omdat bij levering van 42 cent het bedrijf meer betaalde per kilowattuur, dan dat het leverde.

De back-up fee is volgens Asjes ook mogelijk conform wat er in de voorwaarden van de contracten van eigenaren van zonnepanelen is opgenomen. Hij benadrukte dat het hierbij niet om een belasting gaat. “Maar als er iets misgaat en men gebruik gaat maken van Aqualectra als een backup, dan moet je als klant betalen voor het onderhoud van het netwerk. Dit is niet iets unieks.”

De premier gaf aan dat de regering uitziet naar een gang naar de rechter, zoals boze zonnepaneelgebruikers hebben aangegeven. Op deze manier heeft iedereen duidelijkheid, aldus Asjes gisteren.

Rechtszaak

Eco Energy plaatst met ingang van vandaag een aantal s waarin het informatie geeft over de stappen die het gaat ondernemen tegen het besluit van de regering om het teruglevertarief aan te passen. Het bedrijf neemt drie advocaten in de hand voor de zakelijke klanten, particuliere klanten en voor zichzelf als leverancier van zonnepanelen.

Eco Energy zal ervoor pleiten dat de tarieven voor bestaande klanten niet op deze ‘extreme manier’ gewijzigd kunnen worden. Veel bestaande klanten komen nu in financiële problemen, aldus het bedrijf.

Het tarief kan gewijzigd worden maar wel op zo’n manier dat de terugverdientijd niet langer dan zeven jaar wordt, vindt Eco Energy. De nieuwe backupfee vindt het bedrijf onwettig.

Tevens wil Eco Energy betrokken worden bij het vaststellen van de nieuwe tarieven, verlangt het naar een ‘consequent beleid voor langere termijn’ en gaat het bedrijf bij de rechter ervoor pleiten dat het keurings- en vergunningsproces dat nu tussen de drie en de negen maanden duurt, wordt verkort tot maximaal 1 maand.

Zowel marktregulator BTP&U in haar analyse over de tarieven als Aqualectra heeft aangegeven dat het teruglevertarief jaarlijkse wordt geëvalueerd. In haar advies over het nieuwe tarief ging BTP&U uit van een redelijk teruglevertarief voor zowel producent als het netwerkbedrijf.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties