Amigoe | Aruba en Valero sluiten definitief akkoord voor overname raffinaderij

Parlement krijgt Citgo-deal na afronding onderhandelingen Valero

Naar verwachting wordt aankomende woensdag op Aruba een handtekening gezet

ORANJESTAD — De onderhandelingen tussen het Land Aruba, Citgo en Valero zijn afgelopen weekend afgerond. Dat heeft Energie-minister Mike de Meza laten weten.

Naar verwachting wordt aankomende woensdag op Aruba een handtekening gezet onder het akkoord, waarmee de olieraffinaderij van Valero in Arubaanse handen komt.

De Meza, met in zijn gevolg onder meer Utilities-directeur Franklin Hoevertsz, was drie dagen lang in Houston met zowel Valero, de huidige eigenaar van de raffinaderij in San Nicolas als Citgo, die de raffinaderij van het Land Aruba zal leasen en als ‘upgrader’ van ruwe Venezolaanse aardolie zal opereren. Volgens de minister waren het pittige vergaderingen waarin nog over tal van details werd onderhandeld. Wat nog op tafel lag was de zogeheten ‘moeder-overeenkomst’ tussen Aruba en Valero, waarin de financiële afwikkeling van de verbintenissen onderling en de overdracht van het eigendom, de werknemers en alle faciliteiten van de raffinaderij staat opgetekend.

Morgen arriveren vertegenwoordigers van Valero op Aruba, zodat aanstaande woensdag de overdracht van de raffinaderij van Valero naar het Land Aruba officieel wordt ondertekend. Aruba neemt de werknemers over die in de verkoop en marketing van olieproducten zitten. De werknemers in de raffinaderij zelf gaan naar Citgo. Deze week maakt Valero officieel bekend aan haar werknemers en contractanten dat het Land Aruba de nieuwe eigenaar wordt van de raffinaderij. Citgo op haar beurt gaat zich formeel presenteren aan lokale aannemers, zodat zij aan de slag kan met het weer operationeel maken van de faciliteiten.

‘Meer dan 60 miljoen florin’

Voor de financiële afhandeling maakt Valero een volgens De Meza ‘best flink bedrag’ over naar de Arubaanse regering. De minister wil geen exacte cijfers noemen, maar gaat desgevraagd uit van meer dan ‘60 miljoen florin’. Hierbij gaat het om een storting van 20 miljoen florin in het Milieufonds van de raffinaderij, dat vervolgens door Citgo zal worden beheerd, maar ook om schikkingen van accijnzen en belastingschulden en het betalen van schoonmaak en opruiming van de faciliteiten die inmiddels vier jaar stil hebben gelegen. De Meza geeft toe dat onderhandelingen rond deze bedragen, maar uiteindelijk toch vooral de grootte van de overdracht en het werk over en weer van een batterij aan advocaten op Aruba, in Houston en in New York, ertoe hebben bijgedragen dat een definitief akkoord met Valero een aantal keer werd uitgesteld. Aruba krijgt in de overdracht ook een aantal grote stukken land die voorheen tot de raffinaderij hoorden. Deze zullen in de periode van herstart van de raffinaderij – wat naar schatting twee jaar gaat duren – grondig worden onderzocht op verontreiniging. Daarna pas zal besloten worden wat met deze stukken grond zal worden gedaan, aldus De Meza. Hij gaat ervan uit dat er industriële activiteiten zouden kunnen plaatsvinden, zoals bijvoorbeeld de aanleg van faciliteiten door Repsol in geval dat gas in Arubaanse wateren wordt gevonden.

Na het akkoord met Valero staat alleen nog goedkeuring van alle benodigde wetgeving door de Staten van Aruba, de heropening in de weg. De regering hoopt deze wetten eind september door het parlement te loodsen, zodat begin oktober de heropening kan plaatsvinden. Dan staat ook een grote viering gepland in San Nicolas.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *