30 C
Willemstad
• maandag 27 mei 2024

Extra | Journaal 24 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 23, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 22, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | ‘Aqualectra brengt soft opening Sambil in gevaar’

HomeMediaAmigoe | ‘Aqualectra brengt soft opening Sambil in gevaar’
Gerrit Schotte (MFK) : ‘Aqualectra brengt soft opening Sambil in gevaar’
Gerrit Schotte (MFK) : ‘Aqualectra brengt soft opening Sambil in gevaar’

WILLEMSTAD — Volgens MFK-leider Gerrit Schotte loopt de opening van het Sambil-project gevaar. Sambil en nutsbedrijf Aqualectra zouden van mening verschillen over het te hanteren tarief voor elektriciteit.

Schotte is van mening dat winkelcentrum Sambil vanwege zijn grootte en de verwachte impact op de Curaçaose economie volgens een lager tarief dient te worden aangeslagen.

Vrijdag vindt de ‘soft opening’ van het grootste overdekte winkelcentrum op Curaçao plaats. Weinig investeringen met de grootte van dit soloproject zijn in de laatste 40 jaar gerealiseerd. Sambil heeft capaciteit voor 2000 arbeidsplaatsen. Volgens Schotte is Aqualectra een slecht gemanaged bedrijf dat stroom produceert met gedateerde technologie. “In de rest van de wereld en de regio zijn de kosten van stroom en water verlaagd door de inzet van nieuwe en moderne technologie, zoals duurzame en groene energie, om de economie te stimuleren”, aldus Schotte.

Volgens de MFK-leider hanteert Aqualectra zelfs voor de kleinste hotels op Curaçao het ‘Industry Export Oriented’-tarief. Dit tarief van 0,3749 gulden per kWh (piekuren) en 0,3695 per kWh (daluren) zal volgens de directie van het nutsbedrijf niet gelden voor Sambil. Volgens Schotte moeten de eigenaren van het nieuwe winkelcentrum dit onrecht niet accepteren.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

10 reacties

 1. Misschien wilde Schotte als Premier die verlaging van de energiekosten zelf nog wel even regelen en heeft hij dat Sambil mogelijk ook beloofd. Totdat zijn kabinet viel. Daar had hij niet mee gerekend. Schotte nu in de problemen bij de Venezolaanse eigenaren van Sambil ? Hij heeft in dat geval dan zijn belofte (-n?? nog meer?) niet waargemaakt.
  (zulke kosten zijn toch onderdeel van een businessplan en dat zou dan toch
  voordat je gaat bouwen al contractueel geregeld moeten zijn?).
  Als Sambil korting krijgt dan wordt dat natuurlijk omgeslagen per winkel. Dus iedere winkel krijgt dan korting. Om rechtsongelijkheid en concurrentievervalsing te voorkomen krijgt dus voortaan IEDERE winkel op het eiland korting op zijn energiekosten.
  (misschien moet Schotte dat even navragen bij zijn Reforma-prof Douwe Boersema)

 2. Dus als ik het goed begrijp is onze Gerrit bang dat Sambil niet zal overleven wanneer ze geen korting krijgen op de kosten van de electriciteit ?
  Hmm, hadden Sambil en Gerrit dat niet even wat eerder moeten bedenken ? Zo ongeveer half Curacao weet dat Sambil geen lang leven bekoren kan zijn, simpelweg vanwege het feit dat we hier niet genoeg potentiële klanten hebben.
  Misschien had men moeten besluiten om de boel niet in de airco te zetten, of anders wellicht via zonnepanelen en generatoren. Dat is immers ook nog altijd goedkoper dan Aqualectra.
  Maar ja, ik snap Gerrit wel, want Sambil gaat de komende week dan open, met maar liefst 40 !!!! winkels……………..van het mogelijke totaal van 240 !!! Oftewel, bijna 84 % van Sambil staat gewoon leeg. Zelfs de foodcourt, met 26 units, heeft maar 14 huurders. Daar Sambil met 40 huurders open zal gaan houdt dit in dat er dus 26 winkels open zullen gaan, de meeste uiteraard weer kledingwinkels, niet interessant voor de gemiddelde Curacaoenaar. Die heeft immers meer dan genoeg alternatieven op dit eiland.
  De opbrengsten voor Sambil zullen dus vies tegen vallen, maar de kosten voor electriciteit zullen niet lager worden. Oftewel Sambil zal maandelijks veel geld verliezen en de vraag is natuurlijk hoelang ze dat willen volhouden.
  Meest logische oplossing is dan ook om een groot deel van Sambil af te sluiten. Een gangbare praktijk in lege shopping malls. Dan is maar de helft of een kwart toegankelijk voor de bezoekers en kan in het resterende deel de centrale airco uit plus hoeft het niet te worden schoongehouden.

  Hoe dan ook, als ik meneer Sambil was dan zou ik me nu toch wel eens af gaan vragen of dit niet een brug te ver was. Tuurlijk is het leuk om iets te bouwen voor je vriendjes in Venezuela die op die manier hun geld veilig kunnen stellen, maar wegen die inkomsten op tegen de verliezen ? En wat ga je doen wanneer Venezuela simpelweg die route afsluit ?

  Maar ik weet wel een oplossing voor Sambil en daar kan Curacao dan best nog wel blij mee zijn…………………laten we er gewoon een overheidsgebouw van maken. Het is groot zat, totaal ongeschikt als kantoorpand, maar daar maken we hier op Curacao ons nooit druk over. Geld moet immers rollen, niet waar ? Liefst in de richting van Gerrit en zijn vriendjes.

 3. Het moge duidelijk zijn dat onze Gerrit de Raaf zich in een moeilijk pakket bevind met zijn beloftes, waarvoor hij een aandelen pakket van Sambil heeft gehad. En bij de volgende verkiezingen zal men alleen maar één kleur zien, Curacrim zal zwart zien van de MFK/ Reforum reclame ( flaggen) Het geld ( miljoenen verkiezings omkoop geld ) van de maffia moet en zal terug komen.Het is alleen de vraag red MFK “GERTJE” dit nog, ik denk van niet. Dus eindstation de Raaf is al bekend, en dat heet niet het Forti statione de Crlionaeahaahaa.

 4. Ook fotoslaaf Soemanta, met het IQ van een macro lens…….
  Voor jou informatie, er zijn macro lenzen van 105mm en 150mm. Niet slecht als je dit IQ hebt. Dus deze vergelijking gaat volledig mank en toont aan dat jouw IQ in ieder geval niet tot de macro lenzen categorie behoort.

 5. Als het export tarief voor Sambil wordt toegestaan zullen ALLE winkels op Curacao dit ook verlangen. Hoe denkt Schotte hiermee om te gaan? Het export tarief wordt met circa 12 cent per kwh gesubsidieerd. Dit heet kruis subsidie en wordt betaald door de commerciële sector (exclusief industrie) en particuliere verbruikers boven 250 kwh per maand.j

 6. En zo werkt Gerrit indirect mee aan het nog verder om zeep helpen van de binnenstad, maar daar verdient Gerrit niets dus het zal hem een worst zijn.

 7. Schotte is altijd al een ster geweest in het verlagen van tarieven. Bijna tot aan het failliet van Aqualectra. De innige banden tussen Schotte en Sambil, kunnen de mall exploitant nog eens vies opbreken.
  Wat hij onrecht noemt is een verregaande vorm van politiek cliëntelisme.
  Soort van Reforma of zo. Maar ook bij Schotte is de weg naar zijn ondergang geplaveid met goede voornemens.

 8. Vreemd genoeg maakte gekke Gerrit zich nooit druk over de gigantische schulden die mafiapartijgenoot Jamaloodin bij Aqualectra onbetaald liet.

  Bij de MFK is men mas serka di bo, maar nog meer serka di Bon Futuro.

  Al denkt het sprekende mantelpak Stella van Rijn daar ongetwijfeld anders over.

  Ook fotoslaaf Soemanta, met het IQ van een macro lens, zag dat het allemaal goed is.

 9. Ha ha! Hoor onze 3 Mavo fraudeur over Aquialectra.

  Nog niet zo lang geleden nam deze oplichter een erediploma in ontvangst van zijn Venezuelaans mafiamaatje in het WTC.

  Die vervolgens werd betrapt op het voor miljoenen illegaal aftappen van Aqualectra.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties