Amigoe | Apparatuur zika-testen in onderhoud

113 zika-gevallen op het eiland

113 zika-gevallen op het eiland

WILLEMSTAD — De apparatuur die wordt gebruikt om zika-testen te verrichten op Curaçao, is in onderhoud. Hierdoor kunnen er sinds gisteren geen monsters meer worden getest, zo meldt het Analytisch Diagnostisch Centrum (ADC).

Naar verwachting kunnen de testen vanaf dinsdag weer worden uitgevoerd.

Het gaat om de thermocyclers voor de polymerase chain reaction-testen (pcr). Monsters worden met behulp van deze apparatuur getest op basis van een pcr, oftewel het genetisch materiaal van het virus kan hiermee met een bloed- of urinemonster worden aangetoond. Dit kan tot een dag of vijf in het bloed worden geconstateerd en in urine tot tien dagen. “De vertraging is te kort om over te gaan tot een back-up plan. Alle onderdelen zijn al besteld. Het betreft een periodieke onderhoudsbeurt”, aldus arts/microbioloog Radjin Steingrover, die werkzaam is bij het laboratorium.

Nieuwe test

Momenteel is het lab bezig met een nieuwe test, die is ontwikkeld door een grote commerciële fabrikant. “We krijgen nu een ander type aanvraag binnen, waarbij men zich afvraagt of er antistoffen tegen zika zijn aangemaakt. De testen worden komende week ook verricht om te kijken of het ingevoerd kan worden.” De evaluatie wordt in samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uitgevoerd.

Steingrover kan echter geen tijdslijn aan dit proces koppelen. “Het is niet te voorspellen hoe lang dit duurt. Als alles goed gaat, dan vraag ik volgende week aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB) of ze de vergoedingstructuur kunnen opmaken. Het kan ook dat er nog meer testen moeten worden uitgevoerd.”

Zika-gevallen

Met betrekking tot het huidig aantal bevestigde gevallen van zika op Curaçao, zegt de microbioloog: “Een snelle blik op de getallen geeft nu 99 positieve zika-patiënten bij huisartsen op Curaçao aan. Het St. Elisabeth Hospitaal (Sehos) heeft er 14. Er zitten een paar dubbele tussen, die ik niet zo snel kan wegfilteren in het systeem. Dit betreft de database van 1 januari tot en met 4 mei. Als je de dubbele gevallen filtert en de nieuwste toevoegt, kom je niet veel lager of hoger uit.”

Het aantal is dus gestegen sinds de laatste update van eind maart. Toen waren er namelijk 73 bevestigde gevallen van zika op het eiland. Op de vraag waarom Geneeskunde & Gezondheidzaken (G&Gz) vorige week aan deze krant verklaarde dat er nog geen nieuwe update van het ADC was binnengekomen, zegt Steingrover dat dit te maken heeft met afspraken die G&Gz heeft gemaakt met het lab.

“Twee keer per dag sturen we het aantal aanvragen door naar G&Gz. De technische hygiënedienst kan dan alvast maatregelen treffen ten aanzien van muggen in dat gebied. Zodra het bekend is, volgt de uitslag, die volgens afspraak met een bepaalde interval wordt verstrekt aan de gezondheidsdienst. Voor een nieuw virus als zika zou dit echter via de wet Openbare Gezondheidszorg geregeld moet worden.”

Ten slotte meldt de microbioloog dat er minder testaanvragen zijn. “De meeste aanvragen worden gedaan door verloskundigen en gynaecologen. Er zijn daarnaast ook mensen die helemaal niet getest worden, maar wel symptomen hebben. Deze patiënten worden door de huisarts gemeld via het ‘Vector-Borne Diseases’-formulier. Een deel van de uitslagen wordt laboratorisch bepaald, maar er zijn dus ook mensen die een waarschijnlijke diagnose krijgen via de huisarts.”

Bron: Amigoe

Een Reactie op “Amigoe | Apparatuur zika-testen in onderhoud

  1. caribbeancynic

    Het goede nieuws is dat er dus kennelijk onderhoud wordt gepleegd, op zich ongebruikelijk hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *