Amigoe | Alle ogen nu gericht op Whiteman

Jongste Soab-rapport over Curaçaohuis binnen bij State

Jongste Soab-rapport over Curaçaohuis binnen bij State

WILLEMSTAD — Het laatste rapport van overheidsaccountantsbureau Soab over de beleidsvoering van het Curaçaohuis is gisteravond naar het parlement gestuurd. Daarmee is minister-president Ben Whiteman (PS) gezwicht voor de druk van coalitiepartners PAR, Pais en PNP.

PAR-fractieleider Zita Jesus-Leito nam vanmorgen het rapport nog door. “Ik ben blij dat door de druk die wij uitgeoefend hebben het rapport op tafel is verschenen. Het is nu zaak dat we kijken wat de minister-president aan de hand van het rapport gaat doen en wat hij tot nu toe gedaan heeft conform de vragen die de PAR paar dagen terug gesteld heeft.” Zo wil de partij weten waarom Whiteman het rapport voor het parlement heeft verscholen, en of de minister van Financiën gaat ingrijpen. Voor Jesus-Leito zou het vertrek van de gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels (PS) een bevredigend antwoord zijn op het rapport. “Ik wacht het nu af. Het woord is aan hem. De premier is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen bij het Curaçaohuis in Den Haag.”

Het definitieve rapport van de Soab ofwel de Management Letter 2014/2015 bij de controle 2014 en 2015 van het Kabinet van de Gevolmachtigde Minister van Curaçao in Den Haag, zoals het rapport officieel heet, dateert van 8 juni jl. Uit het rapport blijkt dat Wiels niet kan delegeren.

De meeste verbetertrajecten worden door haar opgepakt en/of bewaakt, omdat zij van mening is dat het merendeel van het personeel niet over de nodige deskundigheid beschikt om de gewenste verbeteringen te bewerkstelligen. Zowel het uitvoerende als controlerende werk voert zij uit. Dit komt volgens Soab niet ten goede aan de interne beheersing binnen het Curaçaohuis.

In opzet is de (waarnemend) directeur belast met de dagelijkse leiding. De gevolmachtigde minister is eindverantwoordelijk voor het Curaçaohuis en de politiek-strategische aansturing op instructie van de Curaçaose regering. De Soab constateert dat de gevolmachtigde minister momenteel veel werkzaamheden uitvoert op het gebied van bedrijfsvoering. Dit soort werkzaamheden horen bij de (waarnemend) directeur en/of het hoofd van de afdeling Financiën.

Wiels meent dat de niet-proactieve houding van het personeel haar ‘dwingt’ om bepaalde zaken zelf op te pakken. Momenteel zijn er gesprekken gaande om een nieuwe directeur te benoemen om zo meer functiescheiding aan te brengen. Het overheidsaccountantsbureau adviseert dat er een duidelijke scheiding moet komen tussen bedrijfsvoering en de politiek-strategische aansturing. Momenteel krijgt de politiek-strategische aansturing niet de aandacht die het verdient.

Geen interne controle

Soab heeft tijdens het onderzoek ontdekt dat de interne controle op de financiën ontbreekt. Zo is bij de bijzondere rekening sprake van twee bankrekeningen waarbij een verschil bestaat met de financiële administratie voor 235.322,06 euro. De financiële administratie is hoger, het bankafschrift is nihil. Wat ook opmerkelijk is dat alle vliegtickets voor buitenlandse dienstreizen door Wiels worden voorgefinancierd.

Daarbij maakt zij gebruik van haar persoonlijke creditkaart en Flying Blue-kaart. Wiels declareert hierna de door haar betaalde vliegtickets aan het Curaçaohuis. Volgens haar is dit voordeliger voor het Curaçaohuis. Soab meent dat deze handelwijze ongebruikelijk is.

Op Curaçao wordt alles via een reisbureau geregeld en dat werkt qua betalingen met de reguliere bestelbonnen van de overheid. Door de handelwijze van Wiels bouwt het Curaçaohuis bepaalde privileges bij KLM niet op. De Soab adviseert om de bestaande Flying Blue-kaart van het Curaçaohuis te gebruiken bij het boeken van vliegtickets.

Bron: Amigoe

4 Reacties op “Amigoe | Alle ogen nu gericht op Whiteman

 1. Van Whiteman hoeft niemand iets te verwachten, anders was dit allang gebeurd.
  Het is een vies zooitje bij elkaar.

 2. Staat er ergens in de wet dat ik een stembiljet dat ik krijg NIET in de stembus te doen ], maar mee naar buiten mag nemen.

  Zou leuk zijn als we dat met een man of 20 doen en dan zeggen dat we deze in de struiken hebben gevonden. Toevallig hebben we ook andere mensen in die struiken gezien die er ook met tig blanco stembiljetten vandoor zijn gegaan.

  Wij zijn zo netjes om deze, in het bijzijn van de media, in te leveren bij een stembureau onder de vermelding dat die anderen de blanco stembiljetten hebben ingevuld en wel gedeponeerd hebben in een stembus.

  Mag dat?

 3. @ Maurice. Nee, op niets stemmen dat corruptief is en op niets stemmen dat slap is. De opties zijn daardoor relatief weinig, maar wel makkelijker voor je stembeslissing.

 4. Jesus Leito: ‘Ik wacht het nu af”.

  NEE JESUS LEITO! Dat is de laffe Alex Rosaria houding! Je hoeft niet af te wachten! Toon eindelijk eens karakter en eis het aftreden van zowel Wiels als Whiteman!

  Het louche vette varken van PS, Wilsoe, heeft al gezegd dat er niets aan de hand is dus van PS hoef je niets te verwachten.

  ‘Ik wacht nu af’… SCHANDE JESUS LEITO! SCHAAM JE! Moeten we op deze slappe PAR hap stemmen volgende maand?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *