26 C
Willemstad
• vrijdag 25 juni 2021 05:47

Laatste reacties

- Advertentie -

Amigoe | Afkeuring en verbazing over PVV-terugstuurregeling

Afkeuring en verbazing over PVV-terugstuurregeling
Afkeuring en verbazing over PVV-terugstuurregeling

DEN HAAG — De meeste partijen in de Tweede Kamer reageren met afkeuring of verbazing op het voorstel van de PVV om criminele Antillianen terug te sturen naar hun geboorteland of hebben op zijn minst redelijk veel kanttekeningen.

De reactie dient als voorbereiding op de mondelinge behandeling van het wetsvoorstel, dat oorspronkelijk in 2014 werd ingediend door PVV-Tweede Kamerleden Sietse Fritsma en Machiel de Graaf.

Het wetsvoorstel regelt de mogelijkheid om Curaçaoënaars, Arubanen en Sintmaartenaren uit te zetten als ze in Nederland tot een gevangenisstraf worden veroordeeld. De PVV stelt voor om hierbij een glijdende schaal te hanteren; mensen die lang in Nederland wonen, worden uitgezet als ze een lange gevangenisstraf krijgen, maar personen die zich net in Nederland hebben gevestigd, kunnen al na een celstraf van een dag worden uitgezet. Daarnaast geldt een verbod om terug te keren naar Nederland voor een periode van drie tot twintig jaar.

- Advertentie -

Coalitiepartij PvdA schrijft ‘met afkeuring’ kennis te hebben genomen van het voorstel. “De leden van de PvdA-fractie hebben een paar vragen, die er met name op gericht zijn de indiener aan te sporen deze wet in te trekken”, aldus de partij. De SP is ‘verbaasd’ dat het voorstel is ingediend en de tweemansfractie Kuzu/Éztürk is ‘teleurgesteld’. Kuzu/Éztürk, een afsplitsing van de PvdA, vraagt zich ook af waarom de regeling geldt voor Sintmaartenaren en Arubanen, die immers niet oververtegenwoordigd zijn in criminaliteitscijfers en bovendien geen vergelijkbare regeling kennen voor Nederlanders die zich op St. Maarten of Aruba willen vestigen. Tot slot plaatst de kleine fractie vraagtekens bij de beoordeling naar welk land mensen moeten worden uitgezet. “De leden Fritsma en De Graaf stellen voor dat terugzending het meest voor de hand liggend is naar het Koninkrijksland waar de betrokkene de sterkste sociale banden heeft, indien de betrokkene recht heeft op verblijf in meerdere landsdelen. Wie er bepaalt waar de sociale banden van de veroordeelde het sterkst zijn? Gaat de staat hierover of wordt dit aangegeven door de veroordeelde?”


Discriminatie

D66 stelt, net als andere partijen, dat het voorstel in strijd is met het uitgangspunt van ongedeeld Nederlanderschap binnen het Koninkrijk en met het gelijkheidsbeginsel en discriminatieverboden in de Grondwet en internationale verdragen. Curaçaoënaars, Arubanen en Sintmaartenaren worden daarnaast achtergesteld bij inwoners van de Europese Unie, een kanttekening die ook door het CDA wordt geplaatst. Het CDA twijfelt aan de verwachting van de PVV dat het wetsvoorstel een preventieve werking zal hebben, zodat de daadwerkelijke kosten voor het uitzetten van mensen mee zullen vallen. “Welke preventieve werking gaat uit van een wetsvoorstel dat strekt tot daadwerkelijke uitzetting, waarvan de indieners zelf verwachten dat het aantal gevallen van daadwerkelijke uitzetting beperkt zal zijn?”, vraagt het CDA.

De SGP vraagt onder meer naar de relatie tussen het PVV-voorstel en het voorstel van de VVD, waarin eisen worden gesteld aan de vestiging van Curaçaoënaars, Arubanen en Sintmaartenaren in Nederland. Ook vragen ze naar de verhouding tot de toelatingsregeling voor Nederlanders die zich op Curaçao willen vestigen. Dat laatste onderwerp wordt ook door de VVD genoemd. De VVD deelt de zorgen over criminaliteit onder Nederlanders van Caribische komaf in Nederland, maar vraagt in hoeverre er sprake is van wederkerigheid: “Wat doen de landen Aruba, Curaçao en St. Maarten met Europese Nederlanders die zich crimineel gedragen? Welke regels gelden er dan? Hanteren die landen ook een glijdende schaal?”

Een datum voor de verdere behandeling van het voorstel is nog niet gepland en dat geldt overigens ook voor de VVD-vestigingseisenwet.

Bron; Amigoe

Artikel delen

3 reacties

  1. Roeptoeter Nederland Geert Wilders heeft ze weer allemaal op de kast gejaagd hij heeft ze precies waar hij ze wil hebben, en nu nog effe wachten tot die Roeptoeters op Curaçao op de kast klimmen met als hoofd ROEPTOETER Haime Cordoba en Gerrit de Raaf als Hoofd opruier cq haatzaaier, en dit alles in het mom wij zijn er voor het volk en vooral voor de mondie bewoners wie gaat deze strijd winnnen, ik geef de Raaf iets meer kans , aangezien de MFK meer omkoop geld in de zakken heeft, en het uitgegeven geld straks als zij weer aan de macht zijn metvrachtwagen vol worden terug gestolen van het zelfde arme sloeber volk waar zij zo veel voor willen berijken??.

  2. ja het staat wel in de LTU dat de Minister van Justitie Curacao die Nederlanders kan uitzetten. Ook moeten Ze verklaring van geen bezwaar hebben .
    Eeen eigen inkomen of werk, eigen huis, en een ziekteverzekering. Als ze dat niet hebben komen ze ons land niet in.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Tekort van 10 miljoen gulden in juni

Curaçao heeft deze maand niet meer genoeg geld om aan de kosten te voldoen. Dit betekent dat ambtenarensalarissen, de zorg en onderstand eigenlijk niet meer bekostigd kunnen...

Democracy now! | Thursday, June 24, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 24 juni 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | Negen boetes tijdens controle kustwacht

De Curaçaose kustwacht heeft afgelopen weekend 9 boetes uitgedeeld tijdens controles op zee en bij stranden aan de oostkant. Daarbij zijn er verschillende vaartuigen op papieren en...

ParadiseFM | Kabinet Pisas reageert nog niet op afwijzing IOC

Het kabinet Pisas reageert nog niet op de meest recente afwijzing door het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Te zijner tijd wordt het een en ander bekend gemaakt...

ParadiseFM | RIVM: twee nieuwe Gamma-varianten op Curaçao aangetroffen

Er zijn twee nieuwe gevallen van de Gamma-variant van het coronavirus op Curaçao aangetroffen. Dat meldt het RIVM op basis van de laatste monsters die uit het...
- Advertentie -