WILLEMSTAD — Vakbond Abvo was vanochtend in gesprek met het personeel van Klinika Capriles over het ontslag dat dreigt voor vijftig tot zestig medewerkers. Gisteren werd de bond al ingelicht door de directie van de kliniek.
Klinika Capriles bracht zelf gistermiddag een persbericht naar buiten over het dreigende ontslag vanwege de financiële situatie van de kliniek. De instelling waar mensen met psychische aandoeningen behandeld worden heeft al enkele jaren steeds meer moeite om een gezonde bedrijfsvoering te handhaven. De kern van dit probleem is dat sinds de oprichting van Stichting APZ Dr. D.R. Capriles in het jaar 2000, de toenmalige tarieven, ondanks de onontkoombare stijging van kosten, nooit zijn aangepast. Bovendien vergoedt de SVB zelfs deze niet-toereikende tarieven niet. De vele pogingen om hierover in dialoog te treden met de overheid, hebben niet tot enig resultaat geleid. De organisatie heeft het nemen van bezuinigingsmaatregelen lang uitgesteld, maar zij staat nu met de rug tegen de muur, aldus de directie.
Tijdens een bijeenkomst gisteren heeft de directie het personeel ingelicht over de actuele situatie en de gevolgen hiervan. Een ingrijpende maatregel die onontkoombaar zal zijn is drastisch snijden in de personeelsformatie wat kan inhouden dat er mogelijk vijftig tot zestig arbeidsplaatsen verdwijnen. Het zal duidelijk zijn dat dit enorme gevolgen heeft voor de getroffen medewerkers, maar ook voor de (nu nog goede) kwaliteit van zorg die de organisatie biedt.
Bij het sluiten van deze krant was nog niet bekend welke stappen de Abvo gaat nemen om het dreigende ontslag af te wenden. Het merendeel van de medewerkers is lid van de bond. De Abvo is vertegenwoordiger van de Klinika Capriles, dus ook de belangen van personeel dat geen lid is, zullen behartigd worden door de bond. Minister Ben Whiteman van Gezondheid (PS) was vanmorgen niet bereikbaar voor toelichting. Hij zat in de wekelijkse vergadering van de Raad van Ministers.
Protocol
Juist begin deze maand nog werd het protocol ‘Beoordeling, vervoer en gedwongen opname psychiatrische patiënten’, ook wel het KZ- (krankzinnigenverklaring) protocol genoemd, ondertekend door vertegenwoordigers van Fundashon Kuido di Ambulans, Curaçaosche Huisartsenvereniging, Klinika Capriles, Korps Politie Curaçao, PSI Skuchami en het St. Elisabeth Hospitaal. Het protocol is tot stand gekomen onder toezicht van de Inspectie van de Volksgezondheid. Het protocol geeft duidelijk aan wie, wat, op welk moment doet. De politie heeft in dit geheel een sterke regiefunctie als handhaver van de openbare orde.
TBS
In een interview begin 2013 met de Amigoe gaven Capriles-directeur Waldi Oostburg en psychologe Agnes de Lima al aan dat er sprake was van een toename in het aantal patiënten met een forensisch profiel. Daarvoor zijn echter onvoldoende en ontoereikende voorzieningen. Forensische psychiatrie houdt zich bezig met personen die van de rechter een gevangenisstraf hebben gekregen, in combinatie met gedwongen verpleging en behandeling. Deze personen horen in een TBS-instelling thuis, maar die is er nog steeds niet.
Ook komt het vaak genoeg voor dat er mensen in de Klinika Capriles, een open instelling, worden geplaatst die nog niet veroordeeld zijn, maar wel verdacht worden van een misdrijf waarvan eigenlijk ook wel evident is dat ze dat gepleegd hebben, en waarvoor dus extra toezicht geldt. Dit terwijl de kliniek geen gevangenis is.
Hoewel het personeel wel training heeft gevolgd in het omgaan met ‘gewone’ psychiatrische patiënten die agressief zijn, vergt iemand met een forensisch profiel en bepaald risicogedrag een andere benadering. Daarnaast speelt ook het zorgtarief een rol. Wat de overheid nu aan de kliniek betaalt voor behandeling, is bij lange na niet toereikend voor de vereiste zorg, aldus Oostburg en De Lima begin 2013.
Bron: Amigoe