30 C
Willemstad
• zondag 14 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | ‘Aanvaller minister is geen Pietermaai-ondernemer’

HomeMediaAmigoe | ‘Aanvaller minister is geen Pietermaai-ondernemer’
Pietermaai District Curacao
Pietermaai District Curacao

WILLEMSTAD — De personen die minister Suzy Camelia-Römer van Verkeer Vervoer en Ruimtelijke Planning (PNP) vorige week tijdens haar werkbezoek aan de Living Expo hebben aangevallen, ‘zijn geen ondernemers afkomstig uit Pietermaai c.q. in Pietermaai’.

Dat blijkt uit een eigen onderzoek van de Stichting Belanghebbenden Pietermaai, die tevens haar teleurstelling uitspreekt over het feit dat dit incident heeft plaatsgevonden.

Vertegenwoordigers van de stichting – waarin ongeveer dertig ondernemers in Pietermaai verenigd zijn – hebben gistermiddag samen met de politie de videobeelden van het incident bekeken en zijn tot de conclusie gekomen dat het voor hen onbekende bejaarden zijn. “Wij betreuren het daarom dat bepaalde media mensen persoonlijk aan de schandpaal nagelen zonder bewijs of vooronderzoek”, laat de stichting middels een persbericht weten.

Het ondernemerskoppel Wilfred Hendriksen en Anne-Marieke Holten die met naam en toenaam genoemd worden zijn het dus in ieder geval niet. “De genoemde ondernemers die gezien worden als de daders, hebben de Living Expo niet eens bezocht.” Dit werd ook bij de politie aangegeven, die een proces-verbaal hierover heeft opgemaakt, aldus de stichting.

Zoals bekend deed de minister afgelopen vrijdag aangifte en moet de politie dus uitzoeken wie deze personen zijn. Politiewoordvoerder Imro Zwerwer was niet bereikbaar voor commentaar over de status van dit onderzoek.

De twee lijfwachten (inclusief de chauffeur) van de minister, zijn inmiddels conform de normale procedure vervangen, melden bronnen. Die voegen toe dat de lijfwacht die bij haar was – de chauffeur bleef bij de auto achter – niet getraind is voor VIP-beveiliging.

Voorzitter van de politiebond NAPB Ronaldo Abrahams vindt het hoe dan ook onacceptabel dat er slechts twee lijfwachten aan de minister waren toegewezen. Hij is ook niet te spreken over het feit dat agenten van het politiekorps KPC VIP-beveiliging doen, terwijl zij anders dan de agenten van de inmiddels opgeheven Landelijke Beveiligingsdienst (LBD), hierop niet voorbereid zijn. “Het korps krijgt opdracht om agenten beschikbaar te stellen voor beveiliging van politici, terwijl zij hiervoor niet getraind zijn. Zij zijn getraind om de samenleving te beschermen, niet om lijfwacht te zijn.” Abrahams heeft morgen een gesprek met korpschef Mauricio Sambo en dan zullen ook de details van het incident besproken worden.

Dat het beveiligingssysteem voor gezagdragers veel te wensen overlaat, bleek eerder ook al tijdens een inspectieonderzoek van de Raad voor de Rechtshandhaving (RvR) van afgelopen december.

Zoals de Amigoe enkele weken terug berichtte zijn er door de verschillende betrokken instanties – het OM, het KPC en de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) – geen middelen gevoteerd in de begrotingen van 2014 en 2015 voor de genoemde beveiliging. Het personeelstekort bij het KPC is ook zorgwekkend. Tevens bestaan er weinig tot geen beleidsregels en dus is de wet- en regelgeving niet toereikend om tot een eenduidige uitvoering van de beveiliging te geraken, aldus de RvR.

Minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) gaf eerder aan te hopen verandering hierin te kunnen brengen met de oprichting van de nieuwe VIP-beveiligingsorganisatie, Uitvoeringsorganisatie Bewaking en Beveiliging (UBB). Of dit al in de Raad van Ministers is besproken, is nog onduidelijk. De minister was niet bereikbaar voor commentaar.

Deze nieuwe organisatie zal bovendien ook eerst besproken moeten worden in het Centraal Georganiseerd Overleg in Ambtenarenzaken (CGOA), zegt Abrahams.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties