26 C
Willemstad
• maandag 19 april 2021 06:35

PBC | Kans op Curaçao op een verkeersongeluk is een op zes

Persbureau Curacao Op Curaçao zijn 90,443 voertuigen verzekerd bij een van de tien verzekeraars op het eiland. Dat zijn 1592 voertuigen minder dan in 2019. 14,919 van hen...

PBC | Ex-covidpatiënten die nog steeds positief testen mogen Curaçao binnen

Persbureau Curacao Mensen die voorheen covid hebben gehad en om die reden nog steeds positief reageren op een PCR test, kunnen toch naar Curaçao afreizen. Voorwaarde is dat deze...

PBC | Drie patiënten overleden in het CMC

Persbureau Curacao Op Curaçao zijn gisteren drie mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Alle drie de patiënten overleden in het ziekenhuis. Het totaal aantal coronapatiënten dat...

Column Den Cayente | It’s not easy being green

Column Arien Rasmijn Daar sta je dan. Je hebt eindelijk de stap genomen om de politiek in te gaan en iets wezenlijks te doen voor jouw land. Misschien...

Column Youp | Sober uitvaren

Slim van Queen Elizabeth dat ze de familie heeft opgedragen dat de koninklijke verkleedkisten vandaag dicht blijven en iedereen in zijn gewone doordeweekse kloffie naar het afscheid...

DH | Letter clarifying UN petition approved with stiff opposition from several MPs

PHILIPSBURG--A draft letter from Chairperson of Parliament Rolando Brison, clarifying the legislature’s petition to the United Nations (UN) was approved by a majority in Parliament on Thursday...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAmigoe | 5 procent meer toeristen in eerste kwartaal

Amigoe | 5 procent meer toeristen in eerste kwartaal

De aankomsten in het eerste kwartaal per maand weergegeven.
De aankomsten in het eerste kwartaal per maand weergegeven.

WILLEMSTAD — Na een langzame start in de maand januari, stelt het Curaçao Tourist Board (CTB) dat er over het eerste kwartaal sprake is van een goede prestatieverbetering binnen de toeristische sector.

Dit door het behalen van 5 procent groei ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Zo heeft Curaçao in vergelijking met 2015, in totaal 6033 extra toeristen mogen verwelkomen. De sector heeft in het eerste kwartaal 142,7 miljoen dollar aan directe inkomsten voor de locale economie gegenereerd.

Het toeristenbureau licht toe dat in de maand februari een toename van 4 procent in aankomsten werd geregistreerd, en in de maand maart een ‘uitzonderlijke prestatie werd gemeten met een stijging van 13 procent in aankomsten. “De langzame start in bezoekersaankomsten wordt voornamelijk veroorzaakt door de politieke situatie in Venezuela. De grote daling in aankomsten uit het buurland in de maand januari, kon niet worden opgevangen (gecompenseerd, red.) door andere hoofdmarkten”, aldus de uitleg van CTB. De hoofdmarkten hebben in de maand februari de prestatie positief kunnen beïnvloeden waardoor er toch een groei behaald werd van 4 procent, ondanks een daling in aankomsten uit Venezuela. De hoofdmarkten die doorgaans de meeste bezoekers voor het eiland genereren zijn Nederland, Duitsland, de Verenigde Staten (VS) en Canada. Het toeristenbureau laat weten dat vervolgens in maart er zowel binnen de voornoemde hoofdmarkten als vanuit Venezuela een groei werd geregistreerd. “Zo werd in deze maand een groei van 16 procent uit Venezuela behaald, ondanks het feit dat uit dit land in de voorgaande maanden een mindere prestatie werd geregistreerd. De toename in aankomsten werd voornamelijk tijdens het Paasweekeinde waargenomen”, aldus CTB.

142,7 miljoen dollar

Uit het calculatiemodel voor het toerisme op Curaçao, het ‘Turistika Model’, dat door CTB en het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) gebruikt wordt voor registratie van onder meer de economische impact van de Curaçaose toeristische sector, blijkt dat deze sector in het eerste kwartaal 142,7 miljoen dollar aan directe inkomsten voor de lokale economie heeft gegenereerd. De Europese toeristen die Curaçao bezochten, hebben in deze periode totaal 70,7 miljoen dollar op het eiland gespendeerd, oftewel 49,5 procent van de totale inkomsten. De Noord-Amerikaanse toeristen spendeerden 36,7 miljoen dollar en de Zuid-Amerikaanse bezoekers besteedden 27.8 miljoen dollar op het eiland. De overige bezoekers gaven 7.5 miljoen dollar uit.

Prestatie per regio

In het eerste kwartaal werd binnen de Europese, Noord-Amerikaanse en Caribische regio een groei waargenomen van respectievelijk 12, 8 en 13 procent. Uit de Europese regio heeft CTB een totaal van 57.937 toeristen geregistreerd. Uit de Noord-Amerikaanse regio zijn er in het eerste kwartaal 26.815 bezoekers verwelkomd en uit het Caribische gebied bedroeg het totaal aantal toeristen 7.491.

45,1 procent kiest voor ongeregistreerd

Uit de data op de immigratiekaarten valt te herleiden dat 45,1 procent, ofwel 57.522 verblijfstoeristen, gedurende het eerste kwartaal voor een verblijf in een ongeregistreerde accommodatie koos. In dezelfde periode vorig jaar bedroeg dit percentage nog 39,2 procent. Voor een verblijf in een groter hotel met meer dan 150 kamers heeft 26,6 procent gekozen, voor een klein hotel met minder dan 150 kamers 12,1 procent en in bungalows verbleef 16,1 procent. In dezelfde periode vorig jaar koos 31,2 procent voor een groot hotel, 14,1 procent voor een klein hotel en 15,6 procent voor een verblijf in een bungalow.

“Uit data blijkt dat er een daling is waargenomen in de hoeveelheid bezoekers die voor een verblijf in een groter hotel kozen en dat er sprake was van een toename van verblijven op ongeregistreerde adressen/accommodaties. Deze verschuiving heeft te maken met het feit dat er minder Zuid-Amerikaanse toeristen naar het eiland kwamen. Degenen die wel voor een verblijf kwamen, waren meer geneigd om voor een ongeregistreerde accommodatie te kiezen. Dit geldt ook voor de Europese bezoekers, waar een soortgelijke verschuiving is waargenomen”, aldus het toeristenbureau.


Daling in overnachtingen

Uit voorlopige data van CTB blijkt, dat er binnen het eerste kwartaal een daling van 7 procent in overnachtingen is waargenomen waarbij de bezoekers in totaal 1.001.698 nachten op het eiland doorbrachten. In dezelfde periode vorig jaar betrof dat nog 1.075.511. Ook deze daling wordt door het toeristenbureau verklaard door de situatie in Venezuela. Zo hebben Venezolaanse bezoekers 41 procent minder overnachtingen op het eiland doorgebracht.

“Niet alleen werden er minder Venezolaanse bezoekers waargenomen, maar ook het gemiddelde aantal overnachtingen uit dit land nam af. Zo bracht een Venezolaanse bezoeker gedurende het eerste kwartaal in 2015 gemiddeld 7,5 nachten op het eiland door. Dit kwartaal bedroeg het gemiddelde 5,1 wat zich laat vertalen naar een daling van het gemiddelde van 31 procent”, aldus CTB.

Zowel binnen de Europese als Noord-Amerikaanse markt, is een lichte toename van 1 procent geregistreerd in het aantal overnachtingen. Zo hebben bezoekers uit deze regio’s respectievelijk 589.304 en 183.838 nachten op Curaçao doorgebracht. Uit de Zuid-Amerikaanse regio is een daling van 29 procent waargenomen met in totaal 183.838 overnachtingen. De Caribische bezoekers brachten 9 procent minder nachten op het eiland door, in totaal 40.011.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. Elke keer weer dezelfde hallelujah informatie. Kan het ook zeer kort en bondig zonder die vermoeiende zelfverheerlijking, pffff.

  2. en de gemiddelde prijs per overnachting ging ook met tig procenten omlaag.
    te veel concurrentie…
    en men blijft maar bijbouwen..

  3. Lees ik dat goed? Er kwamen 5% meer toeristen, maar het aantal overnachtingen daalde met 7%. Tel uit je winst.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties