33 C
Willemstad
• donderdag 21 september 2023

CC | Silvania proud of World Poker Tour to celebrate new gambling legislation

WILLEMSTAD - The WTP Curacao Invitational Poker Tournament in Curacao is scheduled for September 25th. Minister Javier Silvania of Finance announced a few weeks ago that he...

DH | Accomplice of drug lord ‘Nuto’ Wawoe voluntarily extradited

AMSTERDAM/SANTO DOMINGO--The Dominican authorities have now extradited Dutch citizen Terence Ángelo Richard De Vries to the Netherlands. Local media previously reported that he had given up his...

Ingezonden | Kaping werk eilandsraad Bonaire

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

ParadiseFM | Terence de Vries uitgeleverd aan Nederland

De Nederlandse drugsverdachte Terence de Vries is vorige week uitgeleverd aan Nederland. De Vries werd op dezelfde dag als Nuto Wawoe gearresteerd in Sto. Domingo. In tegenstelling tot...

Democracy now! | Wednesday, September 20, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | 48 maanden celstraf voor drugstransport vanaf Klein Curaçao

HomeMediaAmigoe | 48 maanden celstraf voor drugstransport vanaf Klein Curaçao
cocaine-coke
ruim 20 kilo cocaïne en vier vuurwapens

WILLEMSTAD — De mannen Winston Sober (30), Georgino Geerman (28) en Jose Ramon Lugo Garcia (33, afkomstig uit Venezuela) werden onlangs veroordeeld tot 48 maanden gevangenisstraf, voor drugsinvoer met de vissersboot ‘Hope’ vanaf Klein Curaçao en het bezit van vier vuurwapens afgelopen augustus.

Zij werden op 18 augustus in een bootje ter hoogte van Klein Curaçao aangehouden in het bezit van ruim 20 kilo cocaïne en vier vuurwapens. De aanhouding werd gedaan door het arrestatieteam en de Divisie Georganiseerde Criminaliteit, die tips binnenkregen over verdachte situaties op zee in de omgeving van het eilandje. Tijdens een controle troffen ze de mannen in de buurt van een bootje aan dat vastzat tussen rotsen.

Volgens het Openbaar Ministerie hadden de mannen 11,9 kilo witte en 9,0 kilo zwarte cocaïne en/of heroïne in hun bezit, alsmede een pistool kaliber 9 millimeter van het merk Walther/P5, een revolver van het merk Custer kaliber .38 special, een pistool van het merk Beretta kaliber 9 millimeter en een revolver van het merk Amadeo Rossie kaliber .38 special. Ook zijn er acht scherpe patronen van het kaliber 9 millimeter en vijf scherpe patronen van het kaliber .38 special gevonden. Het OM benadrukte ter zitting begin deze maand dat er voldoende bewijs was voor de smokkel: op de handen van de verdachten zijn sporen aangetroffen van cocaïne en op de telefoon van een van hen stond een foto van hem en het vuurwapen dat op Klein Curaçao werd aangetroffen. Bovendien bleek uit de GPS-gegevens van de boot dat deze in die nacht vanaf het gebied rond de Caracasbaai was vertrokken richting Klein Curaçao, waar rond half drie ‘s nachts een ontmoeting plaatsvond met een andere boot op zee.

De officier van justitie eiste tijdens de behandeling van de zaak tegen de mannen 60 maanden en tevens verbeurdverklaring van de vissersboot Hope, de GPS-apparatuur en de telefoon die in beslag waren genomen.

De drie verdachten ontkennen hun betrokkenheid, twee van hen zeiden dat ze aan het vissen waren en op Klein Curaçao aankwamen toen de politie daar al was. De derde verdachte is een illegale Venezolaan die verklaarde dat hij naar Curaçao probeerde te komen en op een boot wachtte.

De rechter had drie weken nodig om zich over deze zaak te buigen. Uiteindelijk achtte de rechter bewezen dat de mannen in het bezit waren van het politiepistool van het merk Walther/P5, maar liet verder de merken van de andere drie vuurwapens in het midden. Er bevond zich in het procesdossier geen proces-verbaal van de technische recherche, op grond waarvan kan worden vastgesteld dat het om deugdelijke vuurwapens en munitie gaat. Dit kon slechts worden vastgesteld voor wat betreft de Walther/P5, aangezien dit een politiepistool is. Aan de hand van de beschikbare foto’s in het dossier van de andere wapens, stelde de rechter voor de overige drie wapens vast dat het om voor bedreiging of afdreiging geschikte voorwerpen gaat, dus zijn de mannen toch schuldig bevonden aan wapenbezit.

Voorts liet de rechter in het voordeel van de verdachte meewegen dat voor wat betreft de aangetroffen zogenoemde ‘black coke’ (zwarte cocaïne) niet is komen vast te staan hoeveel cocaïne dit bevat. Het gaat hier om cocaïne gemengd met verschillende substanties. Hierdoor heeft de rechter besloten de hoeveelheid op 500 gram vast te stellen.

De rechter hield voornamelijk rekening met de aard en de ernst van de feiten bij het bepalen van de op te leggen straf, namelijk dat cocaïne schadelijk is voor de gezondheid en de mannen aan het verspreiden hiervan hebben willen bijdragen. Bovendien hebben zij ter bescherming van de drugs vier wapens voorhanden gehad.

Bovendien hebben ze de feiten begaan op Klein Curaçao, een toeristische trekpleister van Curaçao. De mannen hebben daarmee een voor toeristen potentieel gevaarlijke situatie in het leven geroepen, aldus de rechter. Hiervoor is 48 maanden cel op zijn plaats.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties