WILLEMSTAD — De Caribische hospitality-sector is positief over het in 2015 behaalde resultaat. Dat blijkt uit de resultaten van de eerste jaarlijkse Industry Performance and Outlook Survey die in opdracht van The Caribbean Hotel & Tourism Association (CHTA) en de Curaçao Hospitality and Tourism Association (CHATA) is gedaan.
De groei van de bezettingsgraad en de opbrengsten stimuleerde de werkgelegenheid. Ook de investeringen door hoteliers in de hele regio is daardoor toegenomen.
De meerderheid van de respondenten wijst op matige tot sterke prestaties in 2015 en is optimistisch voor 2016, ondanks de heersende bezorgdheid over de winstgevendheid als gevolg van hogere kosten die sneller stijgen dan de gemiddelde dagprijs van een kamer (ADR) in een wereldwijd concurrerende industrie.
Curaçao
Ook de hotelsector op Curaçao heeft een goed jaar achter de rug. De hotelbezetting steeg met 2,8 procent naar 71,4 procent ten opzichte van 2014. Ook de ADR steeg in 2015 tot 151,73 dollar. Dat is een stijging van bijna 4 procent in vergelijking met 2014. De prognose van een lichte economische groei voor 2016 zal ook zijn weerslag hebben op de toeristenindustrie. “Het goede nieuws is dat de bezettingsgraden en de gemiddelde dagtarieven voor het merendeel van de hotels in 2015 zijn gestegen. Het aantal banen in de sector is daardoor gestegen”, zegt Frank Comito, ceo van CHTA.
Aan de andere kant schrikken de hoge operationele kosten en de hoge ticketprijzen af, waardoor de sector ermee worstelt om markten aan te boren, die niet bereid zijn om de aanzienlijke verhogingen te dragen. Meer dan 50 procent van de hoteliers meldt een toename in de bezetting en de ADR in 2015. De arbeidsparticipatie is volgens 92 procent van de hoteliers op hetzelfde niveau of hoger dan 2014. Hieruit blijkt een positief effect op de Caribische economieën.
Een positieve cash flow betekent dan ook grotere investeringen. Meer dan 68 procent van de hoteliers meldt een stijging van de kapitaaluitgaven. Ondanks de groei heeft slechts 67 procent van de hotels een nettowinst behaald in 2015. Zo’n 33 procent van de hotels rapporteert een nettoverlies. De hoge exploitatiekosten en de concurrentiedruk om de ADR niet te verhogen zijn de belangrijkste uitdagingen voor de winstgevendheid van hotels.
Ondanks de hogere kosten is bijna 74 procent van de ondervraagden positief over de vooruitzichten voor 2016. Slechts 26 procent is negatief.
Bron: Amigoe