27.6 C
Willemstad
• dinsdag 30 november 2021 02:05

Laatste reacties

- Advertentie -

Amigoe | Grootschalige Interpol-operatie levert 27,5 ton drugs op

In totaal 422 verdachten gearresteerd.
Door Amigoe verslaggever Jackeliene Geeve

Grootschalige Interpol-operatie levert 27,5 ton drugs op
Grootschalige Interpol-operatie levert 27,5 ton drugs op

ORANJESTAD — Een grootschalige Interpoloperatie, genaamd de Lionfish 2, in het Caribisch gebied en Centraal Amerika heeft een drugsvangst van ruim 27,5 ton opgeleverd. In totaal deden 35 landen, waaronder ook Aruba, mee aan de actie. Of er ook Arubanen zijn gearresteerd is nog niet bekend.

De actie startte op 1 december en duurde tot 12 december. In totaal werden 422 mensen gearresteerd, zo laat Interpol weten.

Als de Amigoe navraag doet bij de lokale politie en het OM of er ook arrestanten waren met een Arubaanse nationaliteit, krijgt deze krant te horen dat dit nog niet bekend is.

- Advertentie -

Volgens politiewoordvoerder Lito Laclé moet deze informatie bekend zijn bij het OM. Als de Amigoe contact opneemt met het OM geeft woordvoerder Ann Angela echter aan dat er bij haar niets bekend is over de resultaten van het de operatie. Hoofdofficier Eric Olthof zou meer weten maar in verband met vakantie is hij niet bereikbaar.

Wel is bekend dat twee van de aangehouden personen, uit Peru en de de Dominicaanse Republiek, voorkomen op de lijst van de door Interpol gezochte verdachte personen in verband met illegale wapen- en drugshandel. Bij de actie zijn cocaïne, cannabis en heroïne in beslag genomen. Dat vermeldt Interpol op hun website.

Naast de genoemde drugs zijn er ook 7,6 ton chemische drugs, 100 wapens en 2,2 miljoen dollar aan contanten in beslag genomen.

Bestrijding

De missie was gericht op de bestrijding van de illegale drugs- en wapenhandel van de georganiseerde criminaliteit in het Caribisch gebied en Centraal Amerika.

- Advertisement -

Naast Aruba betrof de operatie ook de gebieden Anguilla, Antigua en Barbuda, Bahamas, België, Bermuda, Bolivia, Bonaire, British Virgin Islands, Canada, Cayman Islands, Colombia, Costa Rica, Cuba, Curaçao, Dominica, Dominicaanse Republiek , Ecuador, El Salvador, Frankrijk, Grenada, Guatemala, Honduras, Italië, Jamaica, Nederland, Nicaragua, Panama, Peru, St. Maarten, Spanje, St. Kitts en Nevis, St. Lucia, St. Vincent en de Grenadines, Trinidad en Tobago, Turk en Caicos eilanden, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, en Venezuela.

Project Fortaleza

Operatie Lionfish 2 werd uitgevoerd als onderdeel van project Fortaleza, één van de projecten van Interpol. Fortaleza steunt landen in de Latijns-Amerika in de strijd tegen de meest gevaarlijke en meedogenloze georganiseerde misdaadactiviteiten.

Volgens de Interpol-directeur voor gespecialiseerde criminaliteit en analyses, Glyn Lewis, is het succes van deze operatie te danken aan de inzet van de deelnemende landen en de deskundigheid van de betrokken politieeenheden.

“Deze functionarissen opereren vaak in gevaarlijke omstandigheden vanwege de verraderlijke invloed van georganiseerde criminele groepen in Latijns- Amerika.”

Ondanks de indrukwekkende resultaten is dit volgens de directeur nog maar een begin.

“We zullen doorgaan met verder, diepgaander onderzoek.”

Momenteel worden de gerechtelijke procedures tegen de verdachten voorbereid. Fenomenale successen De operatie werd uitgevoerd in samenwerking met het Caribisch gebied Customs Law Enforcement Council (CCLEC) en de Wereld Douane Organisatie (WDO). Zij deden dit met steun van Europol.

Ook het maritiem analyse- en operatiecentrum narcotica (MAOC-N) was betrokken, evenals de Franse kustwacht en douane. “De CCLEC was verheugd om samen met Interpol en de WDO in Operation Lionfish 2, te opereren.

Naar aanleiding van de resultaten kunnen we duidelijk concluderen dat als overheden, douane, politie, leger, de inlichtingendiensten en de burgers samenwerken, fenomenale successen kunnen worden gegarandeerd”, zegt CCLECsecretaris Paul Hilaire.

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Sinds wanneer bestaat er een Arubaanse nationaliteit? Wanneer is Aruba onafhankelijk geworden? Toch de gedachtegang van rechter/parlementariër Jeroen Recourt gevolgd die dat als rechter ook al meende? Zie GEA 21 december 2006, LAR 3558 van 2006. Letterlijk zei hij: “Verzoekster is blijkens het Bevolkingsregister woonachtig in Aruba sinds 7 juni 1951 en is geboren op Bonaire en heeft de Nederlandse nationaliteit en behield deze ook na de onafhankelijkheid van Aruba. Zij heeft nooit de kans gehad Arubaanse te worden in juridische zin sinds 1986.” Nu kennen Nederlandse rechters wel vaker het lokale recht niet, maar deze uitlating was wel zéér opmerkelijk.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Monday, November 29, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 29 november 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Curaçao start in december met boosterprik

Curaçao gaat ook starten met het toedienen van de boosterprik tegen Covid-19. Dit heeft de secretaris-generaal ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Sharon Melfor, bevestigd. In...

Nu.cw | Schouten: “Integrale aanpak nodig voor herstel koraal”

De bescherming en ontwikkeling van koraal in Caribisch Nederland is alleen mogelijk met een integrale aanpak. Zo schrijft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in...

PBC | Ansary veroordeeld tot schadevergoeding van meer dan 1 miljard gulden

met vonnis | Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Husgang Ansary moet meer dan een miljard gulden aan schadevergoeding betalen aan Ennia, exclusief de wettelijke rente vanaf 2017. Dat is...

PBC | Curaçao sluit grenzen voor Omicron-variant

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Curaçao heeft sinds gisteren de grenzen gesloten voor reizigers uit een land waar wijdverspreid de Omnicron variant van Covid19 is. Vooralsnog gaat het om landen...
- Advertentie -