25 C
Willemstad
• zondag 29 januari 2023

Telegraaf | Amalia op Bonaire: luisteren, poseren en zwaaien als een prinses

Wouter de Winther Het is nog even wennen voor prinses Amalia, maar de eerste dag van haar bezoek aan het Caribisch deel van het koninkrijk verloopt volgens plan....

PBC | Raynor Lauffer is Rey di Tumba 2023

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De nieuwe Tumbakoning van Curaçao is Raey Lauffer. Zijn Tumba ‘Kaminda tin huma, tin kandela’, waar rook is, is vuur bracht het publiek in...

PBC | Kabinet Pisas schrapt belastingaanslagen van 2017 en eerder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belastingaanslagen ouder dan vijf jaar gaan de prullenbak in. Dat heeft het kabinet van Curaçao besloten. Minister Silvania van Financiën heeft het decreet daartoe...
- Advertentie -

PBC | Uitbreiding van de Caribische kustwacht: meer bescherming voor de eilanden

Persbureau Curacao DEN HAAG – De Kustwacht zal groeien en zich ontwikkelen tot een 24/7 opererende instantie. Dit staat in het Jaarplan 2023 Kustwacht Caribisch gebied dat minister...

PBC | Intensive care CMC ligt vol, ziekenhuis roept bewoners op voorzichtig te doen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De intensive care van het Curaçao Medical Center ligt vol, net als de Neonatal Intensive Care, waar geen baby’s meer kunnen worden opgenomen. Ook...

NTR | Hoe koningshuisgezind is Bonaire? ‘Onvrede over situatie kan nadelig zijn voor koningshuis’

Marit Severijnse Het koningspaar en kroonprinses Amalia zijn vrijdag gestart met hun bezoek aan de zes Caribische eilanden. Hoe koningshuisgezind is Bonaire eigenlijk? Zes vragen aan cultuur-expert en...

NTR | ‘Laat de koninklijke familie maar de realiteit van Bonaire zien, niet alleen de mooie dingen!’

Nathaly Evertsz & Marit Severijnse Vandaag bezoekt de koninklijke familie Rincon, het oudste dorp van Bonaire. Veel positiefs hebben inwoners niet aan de koning te vertellen, blijkt bij...
- Advertentie -

Amerigo Thodé (MFK): ‘Niks strafbaars gedaan’

2014 09 19 - persconferentie MFK
Thodé (MFK): Niks strafbaars gedaan

WILLEMSTAD — MFK-Statenlid Amerigo Thodé ontkent dat hij iets strafbaars heeft gedaan, naar aanleiding van de controverse die is ontstaan naar aanleiding van opnames die zijn gemaakt van een besloten vergadering van de commissie Financiën van de Staten met vertegenwoordigers van het College Financieel Toezicht van 4 september.

De waarheid dient naar buiten te worden gebracht de leugen buiten leeft, aldus Thodé, die voor de volle 100 procent wordt gesteund door zijn partij.

De MFK hield gisteren een persconferentie om in de beschuldigingen aan het adres van Thodé in te gaan.

Partijleider Gerrit Schotte en collega-Statenlid Schotte hielden vol dat er niks strafbaars was gedaan door opnames van de besloten vergadering naar buiten te brengen. Schotte verwees naar het Wetboek van Strafrecht en stelde dat een deelnemer aan een vergadering niet strafbaar kan zijn, als hij opnames maakt van een besloten vergadering.

De reden om de opnames naar buiten te brengen was volgens Schotte en Thodé om Pais-leider Alex Rosaria te ontmaskeren, die volgens de MFK-leider ‘al vier jaar de MFK beschuldigt een wanbeleid te hebben gevoerd, waardoor het volk met vergaande maatregelen geconfronteerd moest worden. Volgens Schotte bestrijdt het Cft deze strekking en is op de uitgelekte opname te horen dat voorzitter Agge Baker ontkent dat er sprake van een wanbeleid is geweest.

“Hij is al vier jaar het volk verkeerd aan het informeren, om zo het gebrek aan aan capaciteit van deze coalitie te verhullen. Hij is een leugenaar”,

aldus Schotte over Rosaria. De beslissing om de opname naar buiten te brengen, had dan ook als doel om Rosaria te ontmaskeren, aldus de MFK. Schotte stelde verder dat de waarheid niet binnen vier muren moet blijven, als buiten de leugen regeert.

Volgens Schotte zou Rosaria daags na de vergadering hebben getracht om te voorkomen dat er een verslag van de bijeenkomst op te laten maken. Door aan te geven dat er geen quorum voorhanden zou zijn, omdat Thodé de vergadering in plaats van fractiegenoot Gilmar ‘Pik’ Pisas zou hebben bijgewoond. Maar sinds maart van dit jaar is Thodé de officiele vertegenwoordiger van de MFK in de vaste Commissie Financiën. Hierdoor was er toch een quorum, waardoor er een verslag ervan zal worden gemaakt.

Volgens de MFK-leider zijn alle Statenleden in staat om besloten bijeenkomsten op te nemen met de Iphone die zij van de Staten krijgen. Zijn fractie zal dan in de toekomst er niet over twijfelen om informatie van besloten vergaderingen naar buiten te brengen, mits het niet om vertrouwelijke informatie gaat, aldus Schotte.

Deze zaak houdt de gemoederen sinds vorige week vrijdag bezig, toen voormalig MFK-minister George ‘Jorge’ Jamaloodin naar de opname van Statenvergadering op radiostation MAS liet horen.

Inmiddels heeft Statenvoorzitter Marcolino ‘Mike’ Franco (Pais) na een intern onderzoek een aanklacht bij het Openbaar Ministerie (OM) ingediend.

Maar Schotte verwonderde zich gisteren erover dat Franco een jaar terug niet naar het OM was gestapt na vertrouwelijke documenten, die ter inzage van de Statenleden waren gesteld over de raffinaderij, naar buiten waren gelekt. De MFK-leider suggereerde dat Rosaria indertijd achter dit lekken zou zitten.

Inmiddels heeft de MFK-fractie een brief gestuurd naar Franco waarin een onderzoek en een klacht bij het OM wordt geëist naar aanleiding van een foto van Thodé tijdens de bewuste vergadering van 4 september die eerder deze week in de Extra zijn verschenen.

Volgens Schotte zou Pais-medewerker Alison Manuel achter deze foto zitten, omdat hij heimelijk en zonder toestemming de vergadering zou zijn binnengekomen om de bewuste foto te maken. Dit is volgens Schotte wel strafbaar.

In een reactie wuift Manuel alle beschuldigingen van de hand.

“Ik heb niks heimelijks of strafbaar gemaakt. Ik ben een fractiemedewerker. Iedereen kent mij. Het is gebruikelijk dat ik bij alle vergaderingen langsga. Ik was die dag om toevallig een foto te maken van de vergadering die door Rosaria werd geleid, die wij dan op onze site zouden gebruiken. Er was niks aan de hand.”

Maar dit alles veranderde toen vrijdagochtend de opname van die bewuste vergadering op Radio MAS uitlekten.

“Ik vond het niet kunnen dit gaat tegen elke vorm van politiek ethiek. Je maakt geen opname van besloten vergaderingen. Ik heb tien jaar bij de recherche gewerkt. Ik wilde achterhalen wie die opname had gemaakt. Na lang beluisteren van de opname, kwam ik erachter dat het wel Thodé moest zijn, door de manier waarop zijn ademhaling op de opname te horen was terwijl hij aan het spreken was.

Maar toen herrinerde ik mij dat ik foto’s van de vergadering had gemaakt. Ik ben deze gaan bekijken en op de foto was duidelijk de opname-apparaat te zien.”

Manuel wil niet ingaan hoe de bewuste foto’s in de media terecht zijn gekomen. Hij heeft wel geen goed woord over voor de opstelling van Thodé in deze zaak.

“Hij blijft volhouden dat hij niks verkeerds heeft gedaan. Maar hij zit 2010 in het parlement. Hij weet hoe het Reglement van Orde functioneert. Hij is lid van diverse besloten commissie, terwijl hij ook Statenvoorzitter is geweest. Hij zou beter moeten weten.”

Bron: Amigoe

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -