28 C
Willemstad
• zondag 3 december 2023

PBC | Betere kwaliteit benzine en diesel op weg naar Curaçao, diesel iets later

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vanaf het eerste kwartaal van 2024 krijgt Curaçao uitsluitend brandstof van betere kwaliteit aan de pomp. Minister van Economische Ontwikkeling, Ruisandro Cijntje, bevestigt dat...

NTR | Frustratie om geldautomaten op Bonaire

Marit Severijnse Opnieuw zijn er problemen met verschillende geldautomaten op Bonaire. Meerdere keren per week kan het gevraagde bedrag niet worden gepind, lukt geld storten niet of zijn...

CC | Thieves use drones for business break-ins

WILLEMSTAD – In an investigation into business break-ins, the police have arrested several suspects, including a man skilled in operating a drone. During the investigation, this suspect...

DH | Solicitor-General requests 17-month sentence on first day of Frans Richardson’s

The “LEA building” in Philipsburg. PHILIPSBURG--Considering it proven that Frans Richardson (55) accepted bribes totalling US $94,800 and abused his position as a Member of Parliament (MP), the...

Telegraaf | Trump verliest presidentiële immuniteit in zaak Capitoolbestorming

WASHINGTON - Het Amerikaanse Hof van Beroep heeft besloten dat Donald Trump geen presidentiële immuniteit heeft in de verkiezingszaak rond de bestorming van het Capitool. Dat betekent...

Democracy now! | Friday, December 1, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ambulancemedewerkers werken volgens protocol

HomeLandenCuraçaoAmbulancemedewerkers werken volgens protocol

Directie stichting ambulancezorg:

WILLEMSTAD — Volgens de directie werken de medewerkers volgens strikte regels en protocollen voor ambulancezorg en wordt er niet zomaar voor gekozen om geen ziekenwagen naar de plaats van een ongeluk te sturen.

De directie van de stichting ambulancezorg, Fundashon Kuido di Ambulans (FKA) laat dit middels een persbericht via het ministerie van Gezondheid weten naar aanleiding van de steeds groeiende negativiteit tegenover de ambulancezorg.

De directie zegt niet in te willen gaan op specifieke gevallen vanwege de privacy van patiënten.
Het is overduidelijk dat het management wel naar een specifiek geval verwijst, waarover diverse persfotografen (in de sociale media) berichtten.
Het gaat hier om wat er zich allemaal afspeelde na een auto-ongeluk in de avonduren van 13 november ter hoogte van Las Vegas Shopping Center gelegen aan de Gosieweg.
Een man raakte toen zwaargewond, maar er werd meegedeeld dat een ziekenwagen hem niet naar de polikliniek kon brengen.
Het feit dat de man zelf uit de verongelukte auto was gestapt, was voor de verpleegkundig centralist van de ambulancezorg kennelijk een duidelijke indicatie dat de man niet zwaargewond was, aldus ooggetuigen.
De familieleden van het slachtoffer zijn erg boos geworden omdat de man in de achterbak van een pick-up naar het ziekenhuis gebracht werd, nadat de centralist meermalen had geweigerd een ziekenwagen te sturen.
Het slachtoffer had overal pijn en kon plotseling zijn benen niet meer voelen. Een politieagent noch een Rode Kruis-medewerker kon de centralist ervan overtuigen dat de man echt dringend hulp nodig had, aldus ooggetuigen.

Persfotografen
Volgens de fotografen die bijna elke dag foto’s maken bij verschillende auto-ongelukken, komt het al te vaak voor dat de centrale meldkamer van de ambulancezorg weigert een ziekenwagen naar de plaats van een auto-ongeluk te sturen.
In de meeste gevallen gaat de centralist er ‘onterecht van uit dat het slachtoffer niet dringend hulp nodig heeft, terwijl ze niet kunnen zien of het slachtoffer inderdaad naar de polikliniek gebracht moet worden of niet’, waren toen de meeste reacties via BlackBerry en op Facebook.
FKA heeft ondertussen een onderzoek laten doen naar dit specifieke geval, maar wil om dezelfde bovengenoemde redenen (privacyrechten) de details van de resultaten van dit onderzoek niet bekendmaken.
Die worden alleen naar de inspectie doorgestuurd, aldus de directie.
Wel kan het management zeggen dat uit het onderzoek blijkt dat de centralist niet degene was die weigerde een ziekenwagen te sturen.

Ernst van situatie
FKA is bezig met voorbereidingen om in het eerste kwartaal van volgend jaar te starten met een informatie- traject voor het publiek, gericht op de werkwijze van de stichting ambulancezorg. Maar de stichting wil het publiek alvast uitgebreid uitleggen hoe de FKA-professionelen te werk gaan.
Zo wordt een ziekenwagen niet zomaar naar een plaats gestuurd, maar moeten de professionelen rekening houden met een lijst van protocollen.

Op het moment dat 912 wordt gebeld, stelt de verpleegkundig centralist diverse vragen die essentieel zijn om de ernst van de situatie in te kunnen schatten.
En aan de hand van de gekregen gegevens, wordt een ziekenwagen geinstrueerd om assistentie te gaan verlenen.
Er wordt ook rekening gehouden met de mogelijke gespannen en verwarrende situatie waarin de beller kan verkeren, maar de stichting adviseert iedereen om zo specifiek en eerlijk mogelijk antwoord te geven op vragen.
Dit is zeer belangrijk voor de centralist om een goede diagnose te stellen.
De stichting wil benadrukken dat de centralisten capabele professionelen zijn, die te allen tijde een goede interpretatie kunnen geven aan de gekregen antwoorden en ze blijven ook de hele tijd in contact met de betrokken eerste hulpverleners.
Op het moment dat een ziekenwagen ter plaatse is, wordt de situatie geanalyseerd en aan de hand van de resultaten hiervan wordt eerst contact opgenomen met de leidinggevende, in dit geval een FKA-arts.
En indien het slachtoffer naar de polikliniek gebracht moet worden, nemen de verpleegkundigen contact op met de polikliniek om de medische gegevens door te geven en wordt het slachtoffer naar het ziekenhuis gebracht.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties