26 C
Willemstad
• woensdag 6 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Ambtenarenvakbonden tegen snelle behandeling basisverzekering

WILLEMSTAD — De Centrale Commissie van Vakbonden (CCvV) tekent bezwaar aan tegen de versnelde manier, waarop de regering de ontwerplandsverordening basisverzekering ziektekosten (bvz) wil introduceren. Het verzet van de overheidsvakbonden kan tot vertraging leiden voor het pakket aan maatregelen, dat de overheid per 1 september wil introduceren.

In een brief van 19 juni aan minster Carlos Trinidad (Bestuur, Planning en Dienstverlening, PS) staat Elvis Juliana, voorzitter van de CCvV, stil bij de plannen van de regering om de basisverzekering ziektekosten (bvz) te introduceren.

- Advertentie -

In een brief van 6 juni verzocht de minister om spoedoverleg met het Centraal Georganiseerd Overleg in Ambtenarenzaken (CGOA). In haar antwoord van 8 juni stelt de CCvV dat zij meer tijd nodig heeft om het concept grondig en zorgvuldig te bestuderen.

Op 14 juni is de conceptwet bvz in een vergadering van de CCvV besproken. De CCvV is van mening dat de introductie van de bvz ‘vergaande repercussies’ voor de rechtstoestand van ambtenaren met zich mee zal brengen. De bvz dient volgens de CCvV op een degelijke en weloverwogen wijze geanalyseerd te worden.

De ontwerp-landsverordening is naar de mening van de CCvV niet voldoende voor behandeling gereed en leent zich niet voor een spoedoverleg. Aan de CCvV dient de nodige tijd te worden gegund om om deze repercussies te toetsen.”

Volgens de Centrale Commissie van Vakbonden is de bijdrage van de stakeholders met betrekking tot de bvzontwerplandsverordening essentieel om een standpunt te kunnen formuleren.

“De CCvV is van mening dat de regering de algemene beginselen van behoorlijk bestuur in acht dient te nemen, met name de zorgvuldigheid die betracht dient te worden bij de totstandkoming van landsverordeningen. De CCvV benadrukt dat de ontwerplandsverordening bvz onder geen voorwaarde in de Staten behandeld kan worden, zonder dat partijen consensus hebben bereikt in het CGOA en de bereikte consensus in een convenant is vastgelegd, zoals vastgesteld in de landsverordening Georganiseerd Overleg in Ambtenarenzaken.”

De CCvV is het overlegplatform van overheidsvakbonden. In het CGOA treedt het CCvV in overleg met de minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD). Conform een wet uit 2008 dienen in de CGOA onderhandelingen plaats te vinden ‘inzake alle aangelegenheden van algemeen belang voor de rechtstoestand van ambtenaren’.

Regering heeft haast

De regering heeft haast met de introductie van de bvz. De wet, die uitgaat van de invoering van een algemene ziekteverzekering op Curaçao, had al per 1 januari ingevoerd moeten worden. Dit werd uitgesteld tot 1 april, terwijl de regering nu hoopt op 1 september. De wet is inmiddels al naar de Staten gestuurd en maakt deel uit van een breed pakket aan hervormingen voor de sector gezondheidszorg. Het College financieel toezicht (Cft) vraagt zich af of de regering het pakket nog dit jaar zal kunnen introduceren en gaat uit van een derving van 60 miljoen gulden in 2012. De regering is het hier niet mee eens en denkt dat zij het pakket per 1 september kan introduceren en dat besparingen nog dit jaar mogelijk zullen zijn.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, July 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

ParadiseFM | Experts leggen wet over topinkomens in Staten uit

Morgen zijn verschillende directeuren van overheidsentiteiten in de Staten. Ze komen uitleg geven over de wet die topinkomens binnen overheidsbedrijven aan banden legt. Deze technische briefing is...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...
- Advertentie -
- Advertentie -