27 C
Willemstad
• woensdag 14 april 2021 10:39

PBC | Rijden met gordel verkeerd om, toch boete

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Rijden zonder veiligheidsgordel om is strafbaar, ook als je ‘m wel omdoet, maar onder je arm. Dat heeft de rechter bepaald. De betreffende chauffeur was...

PBC | Politie begrijpt app-groepen niet die waarschuwen voor roadblocks

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De politie is verbaasd over de verschillende app-groepen waarbij mensen elkaar waarschuwen voor de roadblocks vanwege covid. Het optreden van de politie is bedoeld om...

PBC | Zes patiënten overleden in CMC op Curaçao

Persbureau Curacao Vandaag zijn zes patiënten overleden in het CMC aan de gevolgen van Covid. Vijf op de Intensive Care en één patiënt op de Spoedeisende Hulp. Dat...

DH | Sneek gets answers on ‘Made in Statia’ queries

PHILIPSBURG--Independent Island Councilmember Koos Sneek has received answers from the Executive Council on queries he had made about Made in Statia. Sneek had asked the Executive Council a...

Ingezonden | Open brief aan Gilmar Pisas

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Hotel op Aruba biedt bonus voor vaccinatie

Oranjestad - Alle werknemers van het hotel Wind Creek Aruba krijgen een bonus van 300 dollar als ze zich hebben laten vaccineren tegen het coronavirus. Wind Creek...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoAmbtenaren roeren zich

Ambtenaren roeren zich

ambtenaren-humorWILLEMSTAD — Onder de ambtenaren op het eiland heerst er meer en meer ongerustheid over de maatregelen die de regering wil introduceren en de gevolgen die deze voor het ambtenarenkorps met zich mee zullen brengen.

Dit stelt Abvo-voorzitter Wendy Calmes.
De vakbondsman benadrukt dat de regering geen maatregelen moet doorvoeren, zonder dat conform wettelijke bepalingen overeenstemming is bereikt in het overlegplatform tussen de overheid en overheidsbonden, het Centraal Georganiseerd Overleg in Ambtenarenzaken (GOA).
De ambtenaren maken zich zorgen over de plannen van de regering met betrekking tot de basisverzekering ziektekosten (bvz) en de aanpassing van de algemene ouderdomsverzekering (aov).
De regering heeft deze voorstellen naar de Raad van Advies (RvA) gestuurd, zonder dat hierover overeenstemming is bereikt in de GOA.
Voor de Centrale Commissie van Vakbonden (CCvV), het overlegplatform van overheidsvakbonden, was dit aanleiding om een felle brief naar de regering te sturen waarin zij de opstelling van de overheid afkeuren.

Inmiddels hebben de vakbonden een laatste concept van de bvz in handen gekregen.
Hierin worden ambtenaren uitgesloten van de nieuwe basisverzekering en wordt er ook geen melding gemaakt van het feit dat de bonden per medio 2015 per landsbesluit aan de bvz zullen worden toegevoegd.
In een eerder concept werd juist het tegenovergestelde vermeld. Medio 2015 loopt het Sociaal Statuut af.
Deze regering regelt de overgang van ambtenaren van de voormalige entiteiten het land de Nederlandse Antillen en het Eilandgebied Curaçao naar het nieuwe land Curaçao.
Conform deze afspraken tussen overheid en ambtenarenvakbonden zullen ambtenaren niet achteruit gaan op het gebied van rechten die in dit document vermeld staan.
Ondanks de aanpassing staat Calmes erop dat deze voorstellen in de bvz worden behandeld.

“Wij willen met zekerheid weten of dit voorstel nu echt naar de RvA is gestuurd”

, aldus Calmes.

En Abvo-voorzitter Calmes blijft zich zorgen maken over de aanpassing van de aov.

“Als de pensioengerechtigde leeftijd verhoogd wordt, dan zal dit verregaande gevolgen voor ambtenaren met zich meebrengen.
Zij gingen ervan uit dat zij op hun 60e met pensioen zouden gaan.
Nu zal dat verschoven worden naar 65 met alle gevolgen van dien voor de betrokken ambtenaren.
Hierover moet dus overeenstemming bestaan tussen vakbond en regering.”

Mocht de regering de aangekondigde maatregelen willen doorzetten, dan zal dit niet zonder gevolgen blijven, waarschuwt Abvo-voorzitter Calmes.

“De ongerustheid zal alleen maar toenemen.
Wij horen nu tal van geruchten dat er geen indexering, maar ook geen loontrede zal worden uitbetaald.
Als deze verhalen kloppen dan heeft de regering grote problemen.
De overheid moet zich gaan gedragen als werkgever.
Als werkgever dien je goed voor je personeel te zorgen.
Zij zijn diegenen die het door de regering vastgestelde beleid moeten gaan uitvoeren.
Blijkbaar is de regering zich niet van deze taak bewust. Telkens als er maatregelen worden genomen, worden de ambtenaren het eerst geraakt. Dat is te gemakkelijk.”

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties