29 C
Willemstad
• donderdag 22 februari 2024

ParadiseFM | ‘Nederlandse bureaucratie onnodig belastend voor BES-eilanden’

De Caribische eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba klagen al lang over de bureaucratie die om de hoek komt kijken als ze geld van Nederland nodig hebben. Het...

ParadiseFM | Hevige brand in populaire snackbar ‘Lik je vingers’

De Curaçaose brandweer moest vanochtend met spoed uitrukken nadat ze een melding hadden gekregen van een brand midden in Saliña. Bij aankomst bleek dat de populaire snackbar...

ParadiseFM | Opnieuw arrestatie in zaak van ontvoerde ondernemer

De politie heeft gisteren een 21-jarige Curaçaose man gearresteerd. Hij is al de zevende opgepakte verdachte in de zaak rond de ontvoering van een ondernemer in Veeris...

ParadiseFM | Partij Vishon doet niet meer mee aan verkiezingen

De politieke partij Vishon doet niet mee aan de komende parlementsverkiezingen. Dat heeft de leider van de partij tegen Amigoe gezegd. Vishon deed in 2021 één keer...

ParadiseFM | Vrees voor tientallen doden bij ramp illegale goudmijn Venezuela

Autoriteiten in Venezuela houden rekening met tientallen doden door het instorten van een illegale mijn. In een afgelegen gebied van de Amazone werden talrijke gouddelvers bedolven. De burgemeester...

Telegraaf | Zeker 15 doden na instorten van illegale goudmijn in Venezuela

CARACAS - Door het instorten dinsdag van een illegale goudmijn in Venezuela zijn minstens vijftien mensen om het leven gekomen, zo maakte president Nicolás Maduro woensdag (lokale...
- Advertisement -spot_img

Alzheimer neemt toe op Curaçao

HomeMediaAlzheimer neemt toe op Curaçao

Alzheimer WILLEMSTAD — De ziekte van Alzheimer is een bedreiging voor de volksgezondheid op Curaçao. De ziekte neemt snel toe en wordt vanuit het beleid nog niet goed opgepakt. Dat blijkt uit het Trendrapport Caribisch Gebied van FWG op het gebied van gezondheidszorg.

Advertentie

De toename van de ziekte van Alzheimer is een zorgpunt.
Ook de toename van deze ziekte onder mensen jonger dan vijftig jaar.
Sinds 2000 bestaat de Stichting Alzheimer Curaçao, die is aangesloten bij de internationale federatie Alzheimer Disease International (ADI).
De Stichting geeft informatie en ondersteuning aan cliënten en familie/mantelzorgers. Daarnaast doet de stichting aan kennisoverdracht richting verpleegkundigen en verzorgenden.
Op Curaçao zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd om te bepalen wat het ouderenbeleid zou moeten zijn, bezien vanuit de optiek van zorgvragers, zorgaanbieders, zorgfifinanciers en de overheid.
De overheid pleit er bijvoorbeeld al jaren voor om ouderen zo veel en zo lang mogelijk in hun eigen omgeving te houden.
Desondanks is er op Curaçao nog geen eenduidig beleid op dit gebied.
In de verschillende stukken wordt geconstateerd dat het nodig is dat de overheid prioriteiten stelt.
De vergrijzing op het eiland vraagt ook om goed ouderen(zorg)beleid: zat in 1995 12,1 procent van de bevolking in de leeftijdscategorie van 60 jaar en ouder, de verwachting is dat dit in 2020 25 procent zal zijn.
Tegelijkertijd is er een toename van de zorgzwaarte bij ouderen zichtbaar.
Stichting Birgen di Rosario, een van de grootste instellingen voor ouderenzorg, is als reactie daarop bezig met een transformatieproces waarbij de organisatie omschakelt van verzorgingshuis naar verpleeghuis, met een geheel andere organisatie en personele inzet.
Uit het onderzoek blijkt dat veel ouderen zich in een sociaal isolement bevinden. Jongeren trekken weg van het eiland en dit leidt tot eenzaamheid, en deze wordt versterkt door het feit dat ouderen in veel gevallen niet de beschikking hebben over een computer en daarmee geen toegang tot sociale media.
Het wegtrekken van de jongeren heeft ook invloed op de zorg voor ouderen: het resulteert in een ontbrekende mantelzorglaag waardoor ouderen er veelal alleen voor staan.
Speerpunten van GGz Curaçao zijn het outreachend werken (de cliënt bezoeken waar hij is) en verdere professionalisering van de organisatie, zowel beleidsmatig als organisatorisch.
Het aanbod is nog niet volledig afgestemd op de ggz-vraag.
Zo kampt het psychiatrisch ziekenhuis met doorstroommogelijkheden vanwege het ontbreken van voorzieningen voor intensieve ambulante geestelijke gezondheidszorg en zijn er onvoldoende plaatsen voor beschermd en begeleid wonen.
Ook is er nog geen klinische kinder- en jeugdpsychiatrie en is er behoefte aan een forensische kliniek. GGz Curaçao zet daarnaast in op de vermaatschappelijking (inclusie) van psychiatrische cliënten en neemt hierin een informatietaak op zich om bij te dragen aan het veranderen van de heersende mentaliteit ten opzichte van psychiatrische cliënten.
Ook de gehandicaptenzorg is op Curaçao in ontwikkeling en wordt op goed niveau geboden.
Met de organisatie van congressen en samenwerking met deskundigen uit onder andere Nederland, wordt de expertise vergroot en uitgedragen.
De Stichting voor Gehandicapten- en Revalidatiezorg (SGR) is een samenwerking aangegaan met de Rijksuniversiteit Groningen, waardoor stappen zijn gezet in de kwaliteit van de zorgverlening.
Er wordt niet meer alleen gewerkt aan de verzorging van cliënten, maar eveneens aan hun ontwikkeling.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties