28 C
Willemstad
• donderdag 7 december 2023

Democracy now! | Wednesday, December 6, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Groot gebied met regen in aantocht Groot gebied met regen in aantocht

Sanne van den Boomen Een grote depressie met regen is onderweg vanuit het westen richting het Caribisch gebied. Dat is op satellietbeelden te zien. Ook de Meteorologische Dienst...

Nu.cw | Vrouwen tijdens hike verdwaald, door Kustwacht gered

Twee vrouwen zijn dinsdag in de omgeving van Dos Pos op Bonaire tijdens het hiken verdwaald geraakt. Uiteindelijk werden ze teruggevonden doordat ze zelf lichtsignalen gaven. Dat...

Nu.cw | Bevolkingsregister en rijbewijzenbureau maandagmiddag gesloten

Door: Britt van Garderen Het Bevolkingsregister (Kranshi) en het Rijbewijzenbureau zullen maandag 11 december vanaf 12.00 uur ‘s middags gesloten zijn voor het publiek. Deze sluiting is in...

PBC | Curaçao en andere eilanden hebben urgent gezondheidsonderzoek nodig

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een recent uitgebracht verkenningsrapport genaamd ‘Programmeren gezondheidsonderzoek in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden’ werpt een belangrijk licht op de gezondheidsuitdagingen waarmee...
- Advertisement -spot_img

Als Venezuela niest, worden de eilanden verkouden

HomeMediaAls Venezuela niest, worden de eilanden verkouden
Als Venezuela niest, worden de eilanden verkouden

ORANJESTAD – Nederland heeft eieren voor zijn geld gekozen en de beoogde Venezolaanse consul generaal voor Aruba, Hugo Carvajal, na een verblijf van drie dagen in de KIA gevangenis weer vrijgelaten. Hij is met een privé vliegtuig opgehaald en ondertussen ook al aangekomen in Caracas. Daar werd hij verwelkomd door zijn familie en de echtgenote van de Venezolaanse president Maduro.

Carvajal is het voormalige hoofd van de Venezolaanse inlichtingendienst. President Maduro benoemde hem begin dit jaar tot consul op Aruba. Hij zou als hoofd van de Venezolaanse inlichtingendienst nauwe contacten hebben gehad met de FARC in buurland Colombia. Volgens de VS heeft hij de terreurbeweging wapens geleverd en hebben geholpen drugs te verkopen.

Persoonlijk ingrijpen
Minister Frans Timmermans greep tussen zijn reizen van en naar de Oekraïne persoonlijk in en zette het advies van zijn ambtenaren opzij. Die hadden het Openbaar Ministerie in Oranjestad voorgehouden dat Carvajal’s diplomatieke paspoort niets waard was, omdat hij nog niet als consul was geregistreerd.

In een communiqué van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken dat in Caracas werd voorgelezen staat dat de generaal diplomatieke onschendbaarheid geniet op basis van artikel 13 van het Verdrag van Wenen inzake Consulaire Zaken. In het communiqué werd ook erkend dat de arrestatie van de generaal op Aruba een inbreuk inhield op de internationale afspraken betreffende diplomatieke immuniteit.

Met de beslissing van Timmermans wordt allengs duidelijk dat de relatie met koninkrijks’ zuiderbuur Venezuela nu even belangrijker is dan de vriendschap met de Verenigde Staten, die om zijn arrestatie hadden verzocht.

Opgelucht adem
De eilanden en dan vooral Aruba en Curaçao halen opgelucht adem. De arrestatie van de Venezolaanse diplomaat leidde binnen no time tot grote paniek. Caracas sloot onmiddelijk haar luchtruim voor alle vluchten van en naar het koninkrijk. Een vlucht van het Curaçaose Insel Air op weg naar Colombia moest terugkeren, omdat het niet voldoende brandstof aan boord had om de omleiding vliegend af te kunnen leggen. Op de luchthavens van Oranjestad en Willemstad strandden honderden, vooral Venezolaanse passagiers.

Op Curaçao ontstond een run op brandstof; Venezuela zou de toevoer van ruwe olie naar het eiland op een laag pitje zetten. Het grootste eiland van de voormalige Nederlandse Antillen koopt benzine, diesel en andere producten in van de eigen raffinaderij, die door het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA wordt geëxploiteerd. Hoewel de autoriteiten de Curaçaose bevolking meteen verzekerde dat er een strategische voorraad op het eiland ligt van drie maanden, was er geen Curaçaoënaar die dat geloofde.

Neerlands kastanjes
Aruba, dat toch al zo’n heftige week achter de rug heeft met Nederland, na het ingrijpen in ‘s lands begroting en de daarop volgende hongerstaking van premier Mike Eman, maakte Den Haag meteen duidelijk dat het geen zin had om de kastanjes uit Neerlands vuur te halen. De scheiding der machten kon in ere worden gehouden door Carvajal zijn diplomatieke onschendbaarheid terug te geven, waardoor de Arubaanse hoofdofficier van Justitie geen andere keuze had dan zijn vervolgingsbeleid te staken.

Caracas nieste en prompt werden de eilanden verkouden. Timmermans begreep dat en bood zijn zakdoek aan. Washington kan wel tegen een stootje.

Bron: NOS

Door Dick Drayer

3 reacties

 1. De Meza verdedigt zich door te melden dat dit een gesprek was in het kader
  van het heropstarten van Valero (zoals hij dat volgens zijn zeggen met ettelijke landen heeft geprobeerd). Dan vraag ik me toch het volgende af:
  1) zijn al die landen naar Aruba gekomen om daarover te praten? Het is toch gebruikelijker dat de vrager zich spoedt naar het land dat het gevraagde mogelijk kan leveren en niet dat gesprekken worden gevoerd in een Arubaans etablissement ?2)De Meza moet haast wel met Carvajal gesproken hebben in zijn ( door Nederland nog niet geaccordeerde- -aanvraag zelfs niet ontvangen- , maar door Aruba impliciet wel) nieuwe functie als consul op Aruba want indien dat niet het geval zou zijn dan was Carvajal helemaal niet de aangewezen gesprekspartner voor Venezuela inzake Valero, Daar gaan dan andere personen in Venezuela over.
  Dat betekent dat Eman c.s. bewust onder één hoedje wenst te spelen met duistere figuren. Het gaat dus weer op voor Eman: macht corrumpeert !
  Ik vermoed dat Nederland allang van veel meer van de obscure zaken van Eman op de hoogte is en dat het niet alleen gaat om een begroting 2014 waarvoor zelfs een Mavo-leerling zich zou schamen. Een begroting die overigens pas in juli 2014 werd ingediend! Het lopende jaar was al een ruim een half jaar oud.Dat geeft toch weinig vertrouwen in de (ook democratische) ontwikkeling van het eiland na 30 zogenaamde autonomie. ps Kan De Meza bekend maken op welke datum die foto genomen moet zijn?

 2. Er is al lang iets rotten in de State of Aruba, vooral onder Eman. Ik woon nu 25jr op het eiland en heb het zienderogen achteruiut zien gaan voor heel veel mensen, na de sluiting van Valero, mooie beloften aan vm werknemers etc lopen de meeste mensen nog steeds zonder werk. San Nicolas, waar ik woon met mijn Arubaanse vrouw is een doods staddsdeel geworden veel winkels gesloten.
  Eman heeft de afgelopen jaren achter Ned aan gehobbeld zich overal met van alles en nog wat laten fotograferen en filmen, heeft zich suf gereisd (lijkt op jullie Schotte) en al jaren fam.vrienden etc in het ambtenarenapparaat gedropt. Ja waar is het geld allemaal gebleven, vooral in prestige objecten waar weer de pastechi culture wordt toegepast.
  En nu huilen en huilen.
  Van buiten mooi van binnen door en door verrot.

 3. Ik zag een twitter-bericht van “eman is gestoord/arubade” waarbij een foto van en diner waar de meza ontspannen aan het keuvelen is met carvajal.. Ook zegt hij dat de arubaanse advocaten die carvajal kreeg toegewezen advocaten zijn die ook voor het kabinet Eman diensten verrichten. There’s something rotten in the State of Aruba!
  PS misschien kan hij zijn twitterbericht ook hier plaatsen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Vorig artikel
Volgend artikel

Zoeken

Recente reacties