AlgemeenDagblad | Trump dreigt geldkraan naar ‘wetteloze’ steden dicht te draaien

De Amerikaanse president Donald Trump donderdag tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Wilmington, North Carolina. © AP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gisteren een memo ondertekend waarin wordt gedreigd de federale geldstroom naar onder meer de steden Seattle, Portland, New York en Washington stil te leggen omdat die ‘wetteloos’ zouden zijn.

In de genoemde steden wordt fel gedemonstreerd tegen racisme, buitensporig politiegeweld en president Trump en diens regering. Ook hebben alle vier de steden een Democratische burgemeester.

‘Mijn regering zal niet toelaten dat federaal belastinggeld naar steden gaat die toestaan dat zij afglijden tot wetteloze zones’, staat in het memo dat door het Witte Huis is vrijgegeven. Op Twitter stelt Trump dat hij alles in het werk stelt ‘om te voorkomen dat zwakke burgemeesters en wetteloze steden’ gefinancierd worden, ‘terwijl zij toestaan dat anarchisten mensen pijn doen, gebouwen afbranden en levens en bedrijven verwoesten’.

In het memo wordt minister van Justitie William Barr geïnstrueerd binnen twee weken met een lijst te komen van ‘anarchistische’ bestuursregio’s. De hoogste ambtenaar van financiën in het Witte Huis moet federale agentschappen binnen dertig dagen instructies geven over hoe zij de financiering van de steden op Barrs lijst moeten afknijpen.

Trump heeft al langer een vete met lokale bestuurders van de steden waar veel gedemonstreerd wordt en rellen plaatsvinden. Vooral de volgens Trump te softe Democratische burgemeesters moeten het daarbij ontgelden. In aanloop naar de verkiezingen van 3 november profileert Trump zichzelf daartegenover als leider die hard optreedt tegen wanorde en criminaliteit.

Bron: Algemeen Dagblad.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *