28 C
Willemstad
• dinsdag 21 september 2021 04:22

Laatste reacties

- Advertentie -

AlgemeenDagblad | Douanier weet niet meer hoe zijn werkdag eruitziet om corruptie te voorkomen

Leon van Heel | Algemeen Dagblad

Douane torpedeerde onderzoek naar corruptie eigen medewerkers in haven Rotterdam

Douanebeambten krijgen pas bij aankomst op het werk te horen wat ze die dag in de Rotterdamse haven moeten doen. Zo is de kans kleiner dat drugssmokkelaars hen benaderen om bepaalde zendingen door te laten.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zegt dat hij persoonlijk heeft aangedrongen op het aanpassen van de roostermethodiek om omkoping te bemoeilijken. Behalve dat douaniers pas op het werk te horen krijgen wat ze moeten doen, wisselen ze ook halverwege de dag van taak. Ook die blijft tot het laatste toe geheim.

Corruptie

- Advertentie -

De douane kampt met corruptie. Begin dit jaar nog zijn drie douaniers opgepakt op verdenking van het doorlaten van drugs tegen betaling. Eerder was er de geruchtmakende rechtszaak tegen beambte Gerrit G. En er loopt een procedure tegen nog een andere beambte.

Volgens de douane is onvoorspelbaarheid in de werkzaamheden van het personeel ‘een van de manieren om het risico op niet-integer gedrag te verkleinen’. Zo bepalen douaniers, die de opdracht hebben om gericht bepaalde goederen te controleren, niet zelf welke goederen dat zijn. Dat krijgen zij pas kort voor de controle te horen. Het zijn andere douanemedewerkers of computers  die dit voor hen bepalen.

Onvoorspelbaarheid

De douane zegt al langer onvoorspelbaarheid toe te passen in zijn werkzaamheden. ,,Maar we blijven zoeken naar mogelijkheden om het risico op integriteitsschendingen te verkleinen’’, zegt woordvoerder Roul Velleman.

Aboutaleb reisde vorige maand naar Colombia om met de autoriteiten daar te spreken over de bestrijding van de drugshandel. Uit het Zuid-Amerikaanse land komt veruit de meeste cocaïne. Volgens dit voorjaar gepresenteerd onderzoek van de Erasmus Universiteit hebben drugscriminelen vrij spel in de haven. Vorig jaar is de recordhoeveelheid van bijna 19.000 kilo onderschept. Volgens de politie duidt dat op een toename van de drugshandel via Rotterdam.

- Advertisement -

Bron: AlgemeenDagblad

- Advertisement -

Artikel delen

3 reacties

  1. Het heden is het verleden alles schuldig. Zonder verleden geen heden. Heden aan de bak kun je niet zonder een diploma, akte (immers men vraagt je onmiddellijk om ,:”En over wat voor bewijzen van geschiktheid beschikt u?) diploma”s enzovoort behaald in het verleden (of niet soms). Velen zeggen dat men het verleden moet vergeten als deze triest en schokkend is en dat men dankbaar moet zijn als dezelfde verleden iets positiefs met zich mee heeft gebracht. De huidige burgemeester van Rotterdam moet zich eens de hand in de borst steken(zie koffiehuizen chemisch geproduceerd drugs) alvorens hij kritiek uit op thema’s waar men in geheel Nederland de handen in de haren van heeft. Waarom heeft hij Colombia bezocht? Waarom is de Amerikaanse president thans bezig met het trachten de VS grenzen enigszins te sluiten voor drugsinvloed? Soedah, laat maar. Zonder verleden geen heden. Aan iedere pak is een mouw aan te passen. Laten wij hopen dat het op de werkdag en werkplek ofwel ter plaatse indelen van de werkzaamheden zijn positieve vruchten zal afwerpen. Heren, de burgemeester van Rotterdam zo ook Nederland, is empirisch gebonden aan de ervaring, van de hand in de boezem steken, immers men consumeert het, poedert zich ermee, doucht en verhandelt op wereldbasis met verdovende middelen.

  2. Volgens mij moeten we wel heel veel respect voor de Curaçaose douaniers hebben.

    Douane valt onder de minister van financiën dus je zou als douanier sterk in je schoenen moeten staan als je weet dat je baas Jamalodin of Gijsbertha is dan kan je je werk toch niet serieus nemen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 20 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | BnnVara blijft bij stelling over salaris bankdirecteur Curaçao

Met filmpje BnnVara houdt vast aan de stelling dat de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) 460.000 euro per jaar verdient, ook al...

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...
- Advertentie -