27 C
Willemstad
• vrijdag 12 augustus 2022

Laatste reacties

Akkoord wijziging luchtvaarttarieven

WILLEMSTAD — De Staten hebben gisteren groen licht geven om de bevoegdheden voor de bepaling van de luchtvaarttarieven, passagiers-, landings- en parkeergelden op het eiland aan de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) te delegeren. De wetswijziging werd met zeventien stemmen voor en één stem tegen aangenomen. Alleen PNP-Statenlid Humphrey Davelaar stemde tegen.
De wetswijziging volgt op de gewijzigde status van Curaçao per 10-10-‘10 en heeft als doel om de besluitvorming over de aanpassing van de luchtvaarttarieven zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.
Aanleiding voor de behandeling van de wet is een brief van 26 september van Curaçao Airport Partners (CAP), de beheerder van de luchthaven, waarin zij aangeeft derving te hebben opgelopen vanwege het feit dat de luchtvaarttarieven sinds 2006 niet meer zijn aangepast.
In de brief wordt melding gemaakt van een derving van 761.000 dollar, zo’n 1,4 miljoen gulden, dat het bedrijf wil verrekenen met de concessie die het aan de Curaçao Airport Holding (CAH), de verhuurder van de luchthaven, dient te betalen.

Tijdens de behandeling hadden veel Statenleden vragen over een mogelijke tegenstrijdigheid die er zou zijn in de wetten die gisteren in behandeling werd genomen en de DOMA, de overeenkomst tussen CAP en Curaçao over het beheer van de luchthaven.

De Statenleden Davelaar, Omayra Leeflang (PAR) en Ivar Asjes (PS) wezen erop dat in de DOMA is opgenomen dat er een toezichthouder zou worden aangewezen en dat er een toezichtstructuur zou komen, die aan CAP zou worden overgedragen.
Maar in de wet die gisteren in behandeling werd genomen wordt melding gemaakt van toezichtorgaan Bureau Telecommunicatie Post en Utiliteiten (BTPU), dat slechts als adviseur van de minister zal optreden bij de vaststelling van de tarieven.
Met nadruk wordt gezegd dat BTPU geen toezichthouder of regulator is.

De verantwoordelijke minister Dominique Adriaens stelde dat er geen sprake is van een tegenstrijdigheid.
In de DOMA is namelijk afgesproken dat er een regulator zal komen, maar er staat niet wanneer dit van kracht wordt.
De minister zegde ook toe, na vragen van verschillende Statenleden, werk te zullen maken van een zo snel mogelijke indiening van de wet die het functioneren van BTPU als toezichthouder moet gaan regelen.

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...