31 C
Willemstad
• donderdag 21 oktober 2021 11:22

Laatste reacties

- Advertentie -

Akkoord beperking bevoegdheden CBCS

wetten-1
Akkoord beperking bevoegdheden CBCS inzake Landsverordening toezicht geldtransactiekantoren

WILLEMSTAD — De bevoegdheden van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) in de Landsverordening toezicht geldtransactiekantoren worden ingeperkt. Dat hebben de Staten gisteren besloten op verzoek van de Pais-fractie en onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang.

De landsverordening gaat ervan uit dat de Centrale Bank wordt belast met het financieel- en gedragtoezicht (integriteittoezicht) op geldtransactiekantoren. In deze landsverordening zijn dus niet alleen de plichten opgenomen van de geldtransactiekantoren, maar ook de bevoegdheden van de Centrale Bank.

Het amendementvoorstel van de leden Leeflang, Alex Rosaria en Marcolino ‘Mike’ Franco (beiden Pais) gaat ervan uit dat daar waar eerst in de landsverordening stond dat de Centrale Bank ten behoeve van een buitenlandse toezichthoudende instantie bij ‘eenieder’ gegevens of inlichtingen kan vorderen, een wijziging wordt doorgevoerd.

- Advertentie -

De leden achtten het niet wenselijk dat de Centrale Bank in het kader van het toezicht op geldtransactiekantoren een dermate ruime bevoegdheid toegekend krijgt.

Daarom is een amendement ingediend waarin wordt bepaald dat de CBCS alleen informatie kan vorderen van de geldtransactiekantoren die onder haar toezicht staan en de geldtransactiekantoren die onder haar toezicht behoren te staan – de kantoren dus, die zonder vergunning opereren.

Hiermee wordt beoogd dat burgers de noodzakelijke bescherming krijgen, opdat de macht van de toezichthouder beperkt blijft tot toezichtuitoefening op financiële instellingen.

Daarnaast is om te voorkomen dat de politiek zich bemoeit met individuele strafzaken in het amendement voorgesteld om in een enkel geval de bevoegdheid van de minister van Justitie te schrappen en daarvoor in de plaats aan de procureur-generaal op te nemen.

- Advertisement -

Eerst stond in de Landsverordening toezicht geldtransactiekantoren dat indien een buitenlandse of hier te lande gevestigde toezichthoudende instantie gegevens wenst te gebruiken voor een onderzoek in strafbare feiten, de Centrale Bank met de minister van Justitie in overleg dient te treden.

Om te voorkomen dat de minister zich met individuele strafzaken gaat bemoeien, is hier op voorstel van de leden Rosaria, Franco en Leeflang de procureur-generaal als bevoegde autoriteit waarmee overleg wordt gevoerd opgenomen. Het amendement is met een meerderheid aangenomen, waardoor de twee voorgestelde wijzigingen worden opgenomen in de landsverordening.

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Opinie | Het toppunt van onverdraagzaamheid

Naar aanleiding van het stuk van de Asosashon over homo’s van dominees en pastoors die verenigd zijn in de associatie van christelijke voorgangers (APK) wil ondergetekende graag...

Telegraaf | Politici Bonaire boos op Ollongren: ’Dit verraadt onbekendheid met het leven in Caribisch Nederland’

Den Haag - Een Kamerbrief van demissionair minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) waarin de bevolking van Caribisch Nederland wordt opgeroepen om korter te douchen en de airco vaker...

Democracy now! | Wednesday, October 20, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 20 oktober 2021

 Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Overheidsschuld Curaçao ruim vier miljard gulden

De overheidsschuld van Curaçao is ten opzichte van het einde van het kwartaal weinig veranderd. De schuld van het tweede kwartaal van 2021 is ruim 4 miljard...

PBC | Inflatie Caribisch Nederland stijgt weer

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De prijzen op Bonaire zijn in juli, augustus en september 4,3 procent gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit meldt het CBS. In...
- Advertentie -