27.2 C
Willemstad
• donderdag 9 december 2021 03:56

Laatste reacties

- Advertentie -

Akkoord beperking bevoegdheden CBCS

wetten-1
Akkoord beperking bevoegdheden CBCS inzake Landsverordening toezicht geldtransactiekantoren

WILLEMSTAD — De bevoegdheden van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) in de Landsverordening toezicht geldtransactiekantoren worden ingeperkt. Dat hebben de Staten gisteren besloten op verzoek van de Pais-fractie en onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang.

De landsverordening gaat ervan uit dat de Centrale Bank wordt belast met het financieel- en gedragtoezicht (integriteittoezicht) op geldtransactiekantoren. In deze landsverordening zijn dus niet alleen de plichten opgenomen van de geldtransactiekantoren, maar ook de bevoegdheden van de Centrale Bank.

Het amendementvoorstel van de leden Leeflang, Alex Rosaria en Marcolino ‘Mike’ Franco (beiden Pais) gaat ervan uit dat daar waar eerst in de landsverordening stond dat de Centrale Bank ten behoeve van een buitenlandse toezichthoudende instantie bij ‘eenieder’ gegevens of inlichtingen kan vorderen, een wijziging wordt doorgevoerd.

De leden achtten het niet wenselijk dat de Centrale Bank in het kader van het toezicht op geldtransactiekantoren een dermate ruime bevoegdheid toegekend krijgt.

- Advertentie -

Daarom is een amendement ingediend waarin wordt bepaald dat de CBCS alleen informatie kan vorderen van de geldtransactiekantoren die onder haar toezicht staan en de geldtransactiekantoren die onder haar toezicht behoren te staan – de kantoren dus, die zonder vergunning opereren.

Hiermee wordt beoogd dat burgers de noodzakelijke bescherming krijgen, opdat de macht van de toezichthouder beperkt blijft tot toezichtuitoefening op financiële instellingen.

Daarnaast is om te voorkomen dat de politiek zich bemoeit met individuele strafzaken in het amendement voorgesteld om in een enkel geval de bevoegdheid van de minister van Justitie te schrappen en daarvoor in de plaats aan de procureur-generaal op te nemen.

Eerst stond in de Landsverordening toezicht geldtransactiekantoren dat indien een buitenlandse of hier te lande gevestigde toezichthoudende instantie gegevens wenst te gebruiken voor een onderzoek in strafbare feiten, de Centrale Bank met de minister van Justitie in overleg dient te treden.

- Advertisement -

Om te voorkomen dat de minister zich met individuele strafzaken gaat bemoeien, is hier op voorstel van de leden Rosaria, Franco en Leeflang de procureur-generaal als bevoegde autoriteit waarmee overleg wordt gevoerd opgenomen. Het amendement is met een meerderheid aangenomen, waardoor de twee voorgestelde wijzigingen worden opgenomen in de landsverordening.

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NTR | Toneel tegen huiselijk geweld: ‘Het kwam hard binnen’

Marit Severijnse KRALENDIJK – Met de theatervoorstelling ‘Stop the beating’ trapt advies- en meldpunt Guiami een grote campagne tegen huiselijk geweld en kindermishandeling af. “Het komt hard binnen....

DH | Child abuser opposes his extradition from Scotland

PHILIPSBURG--Almost three years after he was sentenced by the Court of First Instance in St. Maarten to seven years in prison for a large number of...

Ingezonden | Allemaal ‘Nette Mensen’

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Coalitie boycot raadsvergadering Bonaire

Kralendijk - Wie gisteravond rekende op vuurwerk in de Eilandsraad kwam bedrogen uit. Vijf minuten nadat waarnemend gezaghebber Reynolds Oleana de vergadering had geopend konden de aanwezigen...

AntilliaansDagblad | Slechts enkele organisaties hebben echt 12,5% gekort

Willemstad - Ongeveer de helft van rechtspersonen die door de overheid gefinancierd worden, zoals stichtingen, verenigingen en overheids-nv’s voldoet ‘min of meer’ aan de eis van 12,5...

AntilliaansDagblad | Klimaatrisico’s financiële sector

CBCS voorzitter regionale werkgroep gecoördineerde aanpak Willemstad/Philipsburg - ,,De juiste mix vinden om klimaatrisico’s en groene financiering in onze regio aan te pakken en te bevorderen, zal een...
- Advertentie -