28 C
Willemstad
• zondag 24 oktober 2021 05:37

Laatste reacties

- Advertentie -

AIVD ‘helpt’ VDC

Fractieleiders Tweede Kamer achter gesloten deuren ingelicht over ingreep

Spies-Veiligheidsdienst Curaçao 'Commissie Stiekem'-VDC kopie
Minister Liesbeth Spies en de ‘Commissie Stiekem’ over de VDC

Willemstad/Den Haag – De Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) komt onder toezicht te staan van de Nederlandse Algemene Inlichtingenen Veiligheidsdienst (AIVD).

De fractieleiders in de Tweede Kamer zijn daarover gistermorgen in het diepste geheim door minister Liesbeth Spies (CDA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingelicht in een ingelaste vergadering van de commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. Dit meldt een goed ingevoerde bron aan deze krant. Voor deze informatie was gisteren geen officiële bevestiging te krijgen omdat er over hetgeen in de beslotenheid is besproken geen mededelingen worden gedaan.

- Advertentie -

De bedoelde commissie wordt in de Haagse wandelgangen niet voor niets de commissie Stiekem genoemd. Dat de fractieleiders met spoed bijeen zijn geroepen om te worden geïnformeerd over de situatie bij de VDC staat overigens vast. Dat werd door Spies zelf, zij het schoorvoetend, toegegeven in het debat met de Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties dat enkele uren later plaatsvond. Zij kwam daarin zwaar onder vuur te liggen. De commissieleden namen geen genoegen met haar antwoord dat de VDC primair de verantwoordelijkheid is van de Curaçaose regering.

,,U vraagt de pyromaan de brand te blussen. Dat is wel heel erg naïef”,

wierp SP’er Ronald van Raak de bewindsvrouw voor de voeten. Ook met de mededeling ‘dat de kous hiermee niet af was’ wist Spies die het zichtbaar ongemakkelijk had zich niet uit haar netelige positie te redden. Toen de commissie opperde het debat dan maar achter gesloten deuren voort te zetten, bekende de minister fluisterend dat in de ochtenduren de fractieleiders al vertrouwelijk waren bijgepraat.

Daarin zag de commissie bevestigd dat het VDC-probleem veel groter is dan Spies tot nu toe heeft willen doen geloven. Zij hield de commissie ook gisteren weer voor dat er geen voor het Koninkrijk gevoelige informatie via de VDC op straat is komen te liggen.

Dat kwam haar op de hoon van Van Raak te staan:

,,Er zijn koffers vol met geheime informatie in handen gekomen van particulieren. Niet alleen van de AIVD maar ook van de CIA, FBI, DEA en de kustwacht. Ik heb daarvan de bewijzen die ik graag aan de minister zal overhandigen als zij belooft de veiligheid van mijn bron te garanderen.”

Amerikaanse ‘interesse’

- Advertisement -

De informatie waarover Van Raak zegt te beschikken strookt met de melding van de Haagse bron van deze krant dat de kwestie inmiddels de volle aandacht van de autoriteiten in de Verenigde Staten heeft.

Ook ex-PVV’er Hero Brinkman maakte gisteren gewag van de Amerikaanse ‘interesse’ voor de wijze waarop Curaçao (maar ook Sint Maarten) wordt bestuurd. Onder druk van de bemoeienis uit Washington zou premier Gerrit Schotte (MFK) dringend vanuit Den Haag zijn aangeraden ondersteuning te vragen bij de door hem eerder aangekondigde reorganisatie van de VDC.

Afgesproken is dat de Curaçaose regering verantwoordelijk blijft voor de VDC. In de praktijk komt de ‘hulp’ er op neer dat de AIVD de dienst gaat managen en daarvoor functionarissen in Willemstad zal stationeren. Spies stelde de commissie gerust dat sinds het bericht naar buiten kwam over het lekken door de VDC de AIVD nog maar ‘beperkt’ informatie met de dienst uitwisselt.

Een soortgelijk scenario lijkt ook in de pen te zitten voor de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten. Minister Spies liet zich tijdens het debat over de perikelen bij de bank ontvallen dat zij Schotte bijstand van De Nederlandse Bank heeft aangeboden. Zij liet er tevens geen misverstand over bestaan dat Nederland onder geen beding meewerkt aan de wens van zowel de Curaçaose als de Sint Maartense regering de Centrale Bank te splitsen.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

RTL | Minister Hoekstra mikpunt bij oproep EP tot actie tegen brievenbusfirma’s

Chris Koenis Het Europees Parlement eist meer inspanning tegen brievenbusfirma's, witwassen en belastingparadijzen naar aanleiding van de onthullingen in de Pandora Papers. Bij een breed aangenomen resolutie kreeg...

Democracy now! | Friday, October 22, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 22 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Video: eerste smart bushalte bij Cas Coraweg

Op de Cas Coraweg is gisteren de allereerste smartbushalte op Curaçao geplaatst. De ‘slimme’ bushalte werd geplaatst tegenover het Radulphus College. Bij de halte staat een touchscreen, waar...

Nu.cw | Stichting Ambulans Deseo laat laatste wens in vervulling gaan

Fundashon Ambulans Deseo Korsou (FADK) is onlangs opgericht naar voorbeeld van de Nederlandse Stichting Ambulance Wens. Het doel van de stichting is om nog eenmaal een laatste...

PBC | EZ Air vanaf 3 december naar Medellín

Persbureau Curacao WILLEMSTAD- Na een periode van enkele maanden voorbereiding, is luchtvaartmaatschappij EZ Air op donderdag van start gegaan met de verkoop van vluchten naar Medellín in Colombia....
- Advertentie -