27 C
Willemstad
• zondag 3 december 2023

PBC | Betere kwaliteit benzine en diesel op weg naar Curaçao, diesel iets later

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vanaf het eerste kwartaal van 2024 krijgt Curaçao uitsluitend brandstof van betere kwaliteit aan de pomp. Minister van Economische Ontwikkeling, Ruisandro Cijntje, bevestigt dat...

NTR | Frustratie om geldautomaten op Bonaire

Marit Severijnse Opnieuw zijn er problemen met verschillende geldautomaten op Bonaire. Meerdere keren per week kan het gevraagde bedrag niet worden gepind, lukt geld storten niet of zijn...

CC | Thieves use drones for business break-ins

WILLEMSTAD – In an investigation into business break-ins, the police have arrested several suspects, including a man skilled in operating a drone. During the investigation, this suspect...

DH | Solicitor-General requests 17-month sentence on first day of Frans Richardson’s

The “LEA building” in Philipsburg. PHILIPSBURG--Considering it proven that Frans Richardson (55) accepted bribes totalling US $94,800 and abused his position as a Member of Parliament (MP), the...

Telegraaf | Trump verliest presidentiële immuniteit in zaak Capitoolbestorming

WASHINGTON - Het Amerikaanse Hof van Beroep heeft besloten dat Donald Trump geen presidentiële immuniteit heeft in de verkiezingszaak rond de bestorming van het Capitool. Dat betekent...

Democracy now! | Friday, December 1, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AIVD ‘helpt’ VDC

HomeMediaAIVD ‘helpt’ VDC

Fractieleiders Tweede Kamer achter gesloten deuren ingelicht over ingreep

Spies-Veiligheidsdienst Curaçao 'Commissie Stiekem'-VDC kopie
Minister Liesbeth Spies en de ‘Commissie Stiekem’ over de VDC

Willemstad/Den Haag – De Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) komt onder toezicht te staan van de Nederlandse Algemene Inlichtingenen Veiligheidsdienst (AIVD).

De fractieleiders in de Tweede Kamer zijn daarover gistermorgen in het diepste geheim door minister Liesbeth Spies (CDA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingelicht in een ingelaste vergadering van de commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. Dit meldt een goed ingevoerde bron aan deze krant. Voor deze informatie was gisteren geen officiële bevestiging te krijgen omdat er over hetgeen in de beslotenheid is besproken geen mededelingen worden gedaan.

De bedoelde commissie wordt in de Haagse wandelgangen niet voor niets de commissie Stiekem genoemd. Dat de fractieleiders met spoed bijeen zijn geroepen om te worden geïnformeerd over de situatie bij de VDC staat overigens vast. Dat werd door Spies zelf, zij het schoorvoetend, toegegeven in het debat met de Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties dat enkele uren later plaatsvond. Zij kwam daarin zwaar onder vuur te liggen. De commissieleden namen geen genoegen met haar antwoord dat de VDC primair de verantwoordelijkheid is van de Curaçaose regering.

,,U vraagt de pyromaan de brand te blussen. Dat is wel heel erg naïef”,

wierp SP’er Ronald van Raak de bewindsvrouw voor de voeten. Ook met de mededeling ‘dat de kous hiermee niet af was’ wist Spies die het zichtbaar ongemakkelijk had zich niet uit haar netelige positie te redden. Toen de commissie opperde het debat dan maar achter gesloten deuren voort te zetten, bekende de minister fluisterend dat in de ochtenduren de fractieleiders al vertrouwelijk waren bijgepraat.

Daarin zag de commissie bevestigd dat het VDC-probleem veel groter is dan Spies tot nu toe heeft willen doen geloven. Zij hield de commissie ook gisteren weer voor dat er geen voor het Koninkrijk gevoelige informatie via de VDC op straat is komen te liggen.

Dat kwam haar op de hoon van Van Raak te staan:

,,Er zijn koffers vol met geheime informatie in handen gekomen van particulieren. Niet alleen van de AIVD maar ook van de CIA, FBI, DEA en de kustwacht. Ik heb daarvan de bewijzen die ik graag aan de minister zal overhandigen als zij belooft de veiligheid van mijn bron te garanderen.”

Amerikaanse ‘interesse’

De informatie waarover Van Raak zegt te beschikken strookt met de melding van de Haagse bron van deze krant dat de kwestie inmiddels de volle aandacht van de autoriteiten in de Verenigde Staten heeft.

Ook ex-PVV’er Hero Brinkman maakte gisteren gewag van de Amerikaanse ‘interesse’ voor de wijze waarop Curaçao (maar ook Sint Maarten) wordt bestuurd. Onder druk van de bemoeienis uit Washington zou premier Gerrit Schotte (MFK) dringend vanuit Den Haag zijn aangeraden ondersteuning te vragen bij de door hem eerder aangekondigde reorganisatie van de VDC.

Afgesproken is dat de Curaçaose regering verantwoordelijk blijft voor de VDC. In de praktijk komt de ‘hulp’ er op neer dat de AIVD de dienst gaat managen en daarvoor functionarissen in Willemstad zal stationeren. Spies stelde de commissie gerust dat sinds het bericht naar buiten kwam over het lekken door de VDC de AIVD nog maar ‘beperkt’ informatie met de dienst uitwisselt.

Een soortgelijk scenario lijkt ook in de pen te zitten voor de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten. Minister Spies liet zich tijdens het debat over de perikelen bij de bank ontvallen dat zij Schotte bijstand van De Nederlandse Bank heeft aangeboden. Zij liet er tevens geen misverstand over bestaan dat Nederland onder geen beding meewerkt aan de wens van zowel de Curaçaose als de Sint Maartense regering de Centrale Bank te splitsen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties