29 C
Willemstad
• zondag 14 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Advocaat Eric de Vries aangeklaagd

HomeMediaAdvocaat Eric de Vries aangeklaagd
Mr. Erik de Vries
Mr. Eric de Vries

WILLEMSTAD – Eric de Vries moet zich verantwoorden voor de Raad van Toezicht voor de Advocatuur. Burgerbeweging Akshon Sivil heeft een tegen hem ingediend.

De advocaat, die werkt bij HBN-law in Otrobanda zou in twee gevallen juridische constructies bedacht hebben om overheidsNV’s leeg te trekken, zodat schuldeisers het nakijken hadden.

Het gaat hier om juridische handelingen bij een overeenkomst tussen Curaçao Utilities Company N.V. en Refineria di Korsou NV en zijn betrokkenheid bij een overeenkomst tussen de Curaçaose Dokmaatschappij en Curaçao Port Authorities tijdens de regeerperiode van Gerrit Schotte (2010-1212). Advocatenkantoor HBN-law had toen een monopolie contract met de regering Schotte. Dit kantoor was niet alleen juridisch adviseur van de regering destijds, maar ook trad dit kantoor op als juridisch adviseur van alle betrokken overheidsvennootschappen, zoals Aqualectra, RdK en Curoil.

Volgens Akshon Sivil heeft De Vries niet integer gehandeld en zich schuldig gemaakt aan misslagen en inbreuken op de eer van de stand der advocaten. Bij de overeenkomst tussen Curaçao Utilities Company N.V. en Refineria di Korsou NV regelde De Vries de gratis overdracht van 65 miljoen gulden aan aandelen van Aqualectra naar de RdK. Hij was hierbij juridisch adviseur van beide overheids-NV’s.

Bij de Curaçaose Dokmaatschappij loosde hij een schuld van de Curaçao Port Authorities (35 miljoen gulden) in de boeken van het DOK. ook hier was hij juridisch adviseur van beide NV’s. Zowel Aqualectra als de Curaçaose Dokmaatschappij balanceerden op de rand van de afgrond. De overige schuldeisers waaronder Refineria Isla Curaçao B.V., het bedrijf Seven Seas en advocatenkantoor White en Case zijn hierbij opzettelijk en op onrechtmatige wijze benadeeld voor bijna 46 miljoen gulden.

Het heeft er volgens Akshon Sivil alle schijn van dat middels deze overeenkomst getracht is om een sterfhuisconstructie op te zetten waarbij de Cubaanse schuldeisers van CDM (voormalige werknemers die een vonnis uit de VS in handen hebben waarbij CDM veroordeeld is om aan hen in totaal US$ 80 miljoen te betalen) met lege handen achterblijven.

Eric de Vries overtrad met bovenstaande handelswijzen de Gedragsregels voor de Advocatuur. Daarin is onder andere geregeld dat een advocaat zich zodanig dient te gedragen dat het vertrouwen in de advocatuur of in zijn eigen beroepsuitoefening niet wordt geschaad. De advocaat mag zich niet met de behartiging van de belangen van twee of meer partijen belasten indien de belangen van deze partijen tegenstrijdig zijn of een daarop uitlopende ontwikkeling aannemelijk is.

Om deze reden verzoekt Akshon Sivil om voornoemde klachten in behandeling te nemen, de klachten gegrond te verklaren en mr. De Vries passende sancties op te leggen.

Bron: Persbureau Curaçao

Download hier de hele klacht bij de Raad van Toezicht

Dit artikel is geplaatst in

9 reacties

 1. “Tijd dat er trouwens een “gelukkiger” permanente educatie regeling komt die lokaal opererende en zeker lokaal (pas) klaargestoomde advocaten wat fatsoensnormen bijbrengen.”
  Klasje Kuhneman?

 2. …..”Volgens Akshon Sivil heeft De Vries niet integer gehandeld en zich schuldig gemaakt aan misslagen en inbreuken op de eer van de stand der advocaten”……

  Het is niet de eerste x dat dit gebeurt.
  Tijd dat er trouwens een “gelukkiger” permanente educatie regeling komt die lokaal opererende en zeker lokaal (pas) klaargestoomde advocaten wat fatsoensnormen bijbrengen.

 3. Burgerbeweging Akshon Sivil heeft een aanklacht tegen hem ingediend. Het zoveelste voorbeeld dat het OM hier op Curaçao niet functioneert. Het moet niet aan Akshon Sivil (PAR) zijn om politieke tegenstanders van PAR te laten vervolgen.

 4. @Dislect, je legt de vinger precies op de pijnlijke plek = alles wat er mis is in dit gouvernamenteke web van belangenverstrengeling en vriendjespolitiek.

  En alweer een “professional” die even zijn principes in de koelkast legt en tegen de grondprincipes van goed advocatuur in te werk ging.

  En hij zal vast wel allerlei gladde truukjes uit de juristenhoed getrokken hebben om dit soort praktijken “minder” kwalijk over te laten komen.

  Getuigt van een povere en uitgeholde ethos.

 5. Vraag is eigenlijk heeft het OM de aanklacht ontvankelijk verklaard of oefent fit figuur nog steeds z’n functie uit (opendeur intrappen denk ik).

 6. Bij de Curaçaose Dokmaatschappij loosde hij een schuld van de Curaçao Port Authorities (35 miljoen gulden) in de boeken van het DOK.
  Een paar dingen corrigeer me als ik mis zit:
  A. Dok Damen deal is van deze periode.
  B. Steven Martina was de minister er achter.
  C. De directie van Curaçao port autorities. Heeft daar ook weet van. Ik kan me niet voorstellen dat een 35 miljoen positie verbeteringen on opgemerkt blijft.
  D. De spelers in deze, directeur Curaçao port, S,Martina en de advocaat nog actief in functie zijn.
  E. De toko n toko deals onder dit kabinet gewoon zijn door gegaan en zelfs een nieuwe dimensie hebben gekregen.

 7. Oud berich 3- 6 -2014 idd
  Dat precies het type activiteiten aangeeft dat de gemeenschappelijke schatkist steeds leger maken

  ( schuld quote = 90%)

 8. …..” HBN-law had toen een monopolie contract met de regering Schotte. Dit kantoor was niet alleen juridisch adviseur van de regering destijds, maar ook trad dit kantoor op als juridisch adviseur van alle betrokken overheidsvennootschappen, zoals Aqualectra, RdK en Curoil”…… 3 jun 2014

  …Monopolie contract..
  Er is behoorlijk huidgehouden in de staatskas

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties