32 C
Willemstad
• zondag 19 september 2021 17:20

Laatste reacties

- Advertentie -

Advies Raad van State gevraagd inzake positie Gevolmachtigde Ministers

 Tweede Kamer vraagt Raad van State: Mag Marvelyne Wiels uit de RMR worden geweerd?
Tweede Kamer vraagt Raad van State: Mag Marvelyne Wiels uit de RMR worden geweerd?


Den Haag – Waar en op welke wijze kunnen de Gevolmachtigde ministers van Curaçao, Aruba en Sint Maarten ter verantwoording worden geroepen voor hun handelen?

Advertentie

Die vraag gaat, als de Tweede Kamer daar in de vergadering van dinsdag mee instemt, worden voorgelegd aan de Raad van State. Directe aanleiding is de affaire rond de Curaçaose Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels (Pueblo Soberano) van wie na haar benoeming werd vastgesteld dat ze haar indrukwekkende cv bij elkaar heeft gefantaseerd.

- Advertentie -

Daarnaar door de Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties gevraagd, moest minister-president Mark Rutte vorige maand erkennen dat het Statuut hem als voorzitter van de Koninkrijksregering geen instrumenten biedt om een Gevolmachtigde minister van wie de integriteit ter discussie staat uit de Rijksministerraad te weren.

De commissie neemt deze ‘staatkundige tekortkoming’ hoog op omdat er geen twijfels mogen bestaan over de betrouwbaarheid van de deelnemers aan de RMR aangezien daar vaak gevoelige – veelal ook internationale – dossiers worden besproken. Om die reden wil de commissie dat de Raad van State zijn licht laat schijnen over de positie van de Gevolmachtigde ministers in de RMR.

Het is de voltallige Tweede Kamer die beslist of dat ook daadwerkelijk gebeurt. Het voorstel van de commissie staat voor komende dinsdag op de agenda, zo werd gisteravond bekend. De commissie heeft een drietal vragen geformuleerd die zij aan de Raad van State wil voorleggen:

  • – Op welke basis functioneren de Gevolmachtigde ministers in de Rijksministerraad?
  • – Behoort het tot de bevoegdheid van de (voorzitter van de) Rijksministerraad een Gevolmachtigde minister al dan niet tot de Rijksministerraad toe te laten?
  • – Waar, c.q. op welke wijze, vindt in dit kader verantwoording plaats van het handelen of van de persoon van de Gevolmachtigde ministers?

De commissie ziet ook graag dat de Raad van State suggesties doet ‘ter verbetering van de huidige situatie’. In het voorstel aan de Kamer wordt expliciet vermeld dat ‘de directe aanleiding de brief is d.d. 13 januari 2014 van de minister-president aan de Tweede Kamer inzake de positie van de Gevolmachtigde minister van Curaçao in Nederland’.

- Advertisement -

Het verzoek om ‘voorlichting’ (lees: advies) wordt gericht aan de Raad van State met het nadrukkelijke verzoek zelf te bepalen waar binnen de Raad de kwestie wordt behandeld. Het is namelijk logischer dat de Raad van State van het Koninkrijk de vragen beantwoordt, maar de Tweede Kamer kan formeel alleen verzoeken richten tot de Raad van State van Nederland.

Dat de voltallige Tweede Kamer wordt gevraagd met het voorstel van de commissie in te stemmen, is niet meer dan een procedurele formaliteit.

Bron: Antilliaans Dagblad

Door René Zwart

Bronnen

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...
- Advertentie -