32 C
Willemstad
• maandag 15 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

AD | Zwembad SDK gesloten

HomeNieuwsAD | Zwembad SDK gesloten
Zwembad van het SDK-stadion is gisteren gesloten
Zwembad van het SDK-stadion is gisteren gesloten

Willemstad – Het zwembad van het SDK-stadion is gisteren gesloten. Dat gebeurt op last van de GGD. Volgens hoofd Sirving Keli is er een te hoge concentratie aan vaste stoffen geconstateerd. ,,Dat betekent dat er groot onderhoud moet worden gedaan en daarvoor moet het zwembad gesloten worden.” Dat gebeurt met onmiddellijke ingang en zal naar schatting van Keli ‘zeker een week’ duren.
Aanleiding voor de controle van het zwemwater was een klacht van een bezorgde burger bij het Antilliaans Dagblad. Zijn zoon had enkele keren oorinfecties opgelopen na het zwemmen bij SDK. Eigen tests hadden een behoorlijke vervuiling aangetoond. Nadat deze krant hierover contact opnam met de GGD werd er vorige week een eerste controle uitgevoerd. Die gaf volgens Keli nog geen eenduidig beeld. Daarom is er een tweede controle uitgevoerd om definitieve conclusies te kunnen trekken. Het resultaat hiervan is dat er maatregelen genomen moeten worden.
Niet alleen de vaste stoffen die in het water achterblijven vormen een probleem: ,,Er zijn ook te veel bacteriën aangetroffen bij de tests. Dat betekent dat er een risico is op besmetting. Desinfectie is niet meer voldoende om dit probleem op te lossen.” Het zwembad zal nu moeten worden leeggepompt en helemaal worden schoongemaakt. ,,Een aanzienlijke operatie.”
De indiener van de klacht is ‘blij dat er actie wordt ondernomen’. Hij heeft zelf het water ook opnieuw laten testen en dat leverde volgens hem alarmerende resultaten op. Maar de exacte uitslagen heeft hij nog niet.
GGD-hoofd Keli kondigt aan ook de andere publieke zwembaden van Curaçao te gaan controleren. Hij verwacht niet dat hier dezelfde problemen aan de orde zijn: ,,SDK is het oudste zwembad. De andere baden worden of zijn vrij recent gerenoveerd.” Daardoor zouden die betere resultaten moeten opleveren.
Volgens Keli bestaan er geen algemene richtlijnen voor het onderhoud van publieke zwembaden. ,,Nergens is vastgelegd hoeveel chloor het water moet bevatten en wanneer het water moet worden ververst. Elk zwembad bepaalt dat nu zelf.” De GGD wil graag meewerken aan richtlijnen, zodat de dienst meer instrumenten heeft om op te kunnen treden. Vastgelegd zou moeten worden wanneer, waarop en hoe het zwemwater getest moet worden, wanneer er maatregelen genomen moeten worden en wanneer een zwembad dicht moet. Als die richtlijnen op papier staan dan kan de GGD eerder maatregelen opleggen dan nu het geval is.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Warrig verhaal! “Een te hoge concentratie aan vaste stoffen geconstateerd”; hebben wij het over chemische analyse van het water of microbiologische analyse. Is het water door een geaccrediteerde waterlab geanalyseerd (zijn er twee van op het eiland). Was de mosterafname correct? Volgens Hoofd GGD, Keli, bestaan er geen algemene richtlijnen wanneer, waarop en hoe het zwemwater getest moet worden Maar het zwembad gaat zeker een week dicht.

    Een klacht van een bezorgde burger bij het Antilliaans Dagblad zorgt voor onderzoek maar geen eenduidig beeld. Vervolgens laat de indiener van de klacht het water opnieuw testen en dat leverde, naar zeggen, alarmerende resultaten op. Maar de exacte uitslagen heeft hij nog niet.

    Ban serio!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties