28 C
Willemstad
• maandag 25 oktober 2021 06:57

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Zeven ministeries in de fout

AR: ernstiger is het als de ministers van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) en van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) zich ‘structureel niet hebben gehouden aan het verbod om zelf financiële verplichtingen aan te gaan’.

Willemstad – Bij zeven van de negen ministeries zijn in de onderzoekperiode 2014 en 2015 financiële verplichtingen aangegaan die niet in overeenstemming waren met de bevoegdheden. Tot dat oordeel komt de Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC).
,,Intern wordt onvoldoende gecontroleerd of degene die de financiële verplichting aan wil gaan ook daartoe bevoegd is”, aldus de rekenmeesters. Zo zijn handtekeningenlijsten niet op tijd vervangen, maar ernstiger is het als de ministers van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) en van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) zich ‘structureel niet hebben gehouden aan het verbod om zelf financiële verplichtingen aan te gaan’.

Op beide posten zaten bewindslieden van de partij Pueblo Soberano en zitten nog de demissionaire PS-ministers Irene Dick (OWCS) en Ruthmilda Larmonie-Cecilia (SOAW). Laatstgenoemde komt in het nieuw te vormen kabinet van de regeringscombinatie MAN-PAR-PNP-PS waarschijnlijk terug als minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD).

De Rekenkamer signaleert verder dat ‘incidenteel de ministers van Justitie en Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) ook bestelbonnen hebben ondertekend’. Op die posten zaten in afgelopen jaren de nu demissionair minister Nelson Navarro (PAIS) op Justitie en demissionair premier Ben Whiteman (PS) op GMN.

- Advertentie -

De ARC constateert dat bij het ministerie van SOAW de minister de meeste bestelbonnen tekent. Lee verder op Antilliaans Dagblad. De hoogste ambtenaar, de secretaris-generaal (SG), en de sectordirecteuren zijn gemandateerd tot een bedrag van 25.000 gulden. Gezien het feit dat de Landsverordening comptabiliteit de minister verbiedt om een financiële verplichting aan te gaan, betekent dit dat niemand op grond van deze wet bevoegd is om bestelbonnen boven de 25.000 te tekenen. ,,In de praktijk ondertekent de minister alle bestelbonnen, ook die onder de 25.000 gulden.”

Bij de controle van de bestelbonnen van 2014 heeft de Rekenkamer vastgesteld dat 595 bestelbonnen zijn ondertekend door de SOAW-bewindspersoon. In totaal gaat het om een bedrag van 4.621.243 gulden (ruim 4,6 miljoen). In 2015 zijn 101 bestelbonnen voor 3.380.476 gulden (bijna 3,4 miljoen) ondertekend door de minister. Zoals gesteld, is dit in strijd met de wet.

Het conceptrapport is eind juli 2016 in het kader van het proces van ambtelijk hoor en wederhoor gestuurd naar de SG’s van alle ministeries. Van Algemene Zaken, Financiën en SOAW ontving de Rekenkamer een inhoudelijke reactie. Ook is minister José Jardim van Financiën begin oktober gevraagd commentaar te geven op het conceptrapport. ,,Van de minister hebben wij geen reactie ontvangen”, aldus het eindrapport van de ARC.

De Rekenkamer ‘vindt het jammer’ dat niet alle SG’s hebben gereageerd op het conceptrapport en ook dat niet de toezegging is gedaan om de aanbevelingen over te nemen. Maar de Rekenkamer laat zich niet ontmoedigen: ,,Wij zijn van plan om binnen een periode van twee jaar na te gaan of wordt gehandeld in overeenstemming met de betreffende voorschriften.”

- Advertisement -

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

 1. Het gaat niet zo zeer om welke ministers. Dat is trouwens eenvoudig na te gaan. Het rapport staat hier: http://www.rekenkamercuracao.cw/images/publicaties/RECENTE%20PUBLICATIES/rapp-mandaatregister_2016-.pdf

  Het gaat erom dat er bonnen zijn getekend die “dubieus” zijn. En sowieso het feit dat ministers getekend hebben. Die dubieuze bonnen moeten worden uitgezocht. Daar de minister tegenwoordig hoofdelijk verantwoordelijk is voor zijn ministerie, kan het geld van de betrokken minister teruggevorderd worden. Maar niet elke bon is direct dubieus te noemen.

 2. MOGEN WIJ DE NAMEN V/D 7 MINISTERS ?

  Het volk in armoe en jullie vieren feest met ons geld jullie hebben geen
  ruggegraat de tranen van verdriet zullen jullie een voor een laten creperen
  jullie zijn vervloekt een ieder die niet te eten hebt en geen dak boven hun hoofd moet vandaag voor jullie deuren gaan liggen.
  STUK VERDRIET DAT JULLIE ZIJN DE ZWEER OP DIT EILAND.

 3. in het belang van het lopende onderzoek kan het OM niks zeggen, in het belang van de lopende screening kan het VDC niks zeggen.

  Misschien iets voor de MFK om het Om te bewegen een onderzoek in te stellen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

FD | Agressieve lobby belastingadviseurs begint gênante vertoning te worden

Opinie Jan van de Streek | Financieel Dagblad Demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief legt de wetscommentaren van fiscaal adviseurs over het Belastingplan 2022 naast zich neer. In hun vragen...

Volkskrant | Machtigste drugsbaas van Colombia opgepakt na jarenlange klopjacht

De politie en het leger van Colombia hebben zaterdag tijdens een gezamenlijke operatie de leider van de beruchte drugsbende Clan del Golfo opgepakt. Het land had een...

PBC | Opnieuw coronadode in het CMC

Persbureau Curacao Op Curaçao is opnieuw een dodelijk slachtoffer gevallen als gevolg van Covid. Die viel in het CMC. In totaal zijn nu 173 mensen overleden door het...

PBC | SDKK: geen enkele gevangen heeft vier vingers verloren

Persbureau Curacao WILLEMSTAD- De SDKK is niet blij met het nieuws dat een gevangene vier vingers is verloren door slechte medische zorg vanwege een worminfectie. Dat nieuws gaat...

PBC | CBCS: Economische opleving geen garantie voor duurzaam economisch herstel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Dit jaar stijgt het bedrag dat Curaçaoënaars met elkaar verdienen nauwelijks, maar volgende jaar komt het bruto nationaal product in de buurt van 6,2...

Column Youp | Kliniekclowns

Dus een cliniclown verdient meer dan een hoogopgeleide IC-verpleegkundige. Toen ik dit op de radio hoorde heb ik mijn auto een kwartiertje op de vluchtstrook geparkeerd. Met...
- Advertentie -