30 C
Willemstad
• woensdag 27 september 2023

NOS | Rechter: Trump pleegde fraude door vermogen bedrijven enorm aan te dikken

Donald Trump heeft jarenlang fraude gepleegd door de waarde van zijn bedrijven te overdrijven. Dat heeft een rechter in de staat New York bepaald in een civiele...

Democracy now! | Wednesday, September 27, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Inhouden belasting op pensioen niet meer van kracht

De Belastingdienst houdt geen belasting meer in op het pensioen van gepensioneerden. Volgens het ministerie van Financiën inde de Ontvanger tot nu toe de belastingschuld via het...

DolfijnFM | Caribische gulden mogelijk pas vanaf 2025 in gebruik

De nieuwe lanceringsdatum van de Caribische gulden is uitgesteld naar 31 maart 2025. De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten heeft dit besloten, na overleg met...

DolfijnFM | Man aangehouden voor mishandeling

Een 59-jarige man is zaterdagmiddag op Bonaire aangehouden, omdat hij een andere man met een betonblok tegen het hoofd had geslagen. De mannen hadden volgens de politie...
- Advertisement -spot_img

AD | Zekerheid bod koper beslissend

HomeMediaAD | Zekerheid bod koper beslissend
Insel Air bewindvoerder Rogier van der Heuvel | Jeu Olimpio

Willemstad – De (ver)koop van Insel Air International bv is gericht op de totstandbrenging van een crediteurenakkoord.

,,Een van de vereisten daarbij is dat de uitkering aan crediteuren voldoende verzekerd is”, aldus de bewindvoerder in verband met de surseance van Insel.
De koop van de vennootschap zal in verband met vergunningen gestructureerd moet worden als een zogeheten aandelentransactie. Dat betekent dat de huidige aandeelhouders van Insel Air International hun aandelen zullen moeten overdragen aan de koper.

,,De ter beschikking te komen koopprijs zal vervolgens bestemd moeten worden voor de crediteuren”, legt advocaat Rogier van den Heuvel, door het gerecht aangesteld tot bewindvoerder, uit.

Vrijdag vond een schuldeiseresvergadering plaats, waarbij Insel op het nippertje gespaard bleef van het uitspreken van het faillissement. Dit komt omdat er twee gegadigden zijn die nog een poging willen doen om het zwaar noodlijdende particuliere luchtvaartbedrijf over te nemen.

Eén daarvan is One Laser Group (OLG), een investeerdersgroep van Venezolaanse ondernemers in Florida die verder niet (veel) ervaring heeft met de luchtvaartindustrie. De ander is ‘een luchtvaartmaatschappij met een goede trackrecord’. En degelijke kandidaat, aldus de bewindvoerder, die de naam nog niet bekend kan maken.

OLG, dat zich eerder meldde, dacht eerder nog aan een dealstructuur waarbij uitkeringen aan crediteuren naar het inzicht van de bewindvoerder ‘onvoldoende verzekerd waren’, en overweegt daarom op dit moment alternatieven.
,,Uiteindelijk zal de mate van zekerheid die geboden kan worden één van de beslissende punten zijn voor de vraag of ik als bewindvoerder een akkoord bij de crediteuren kan aanbevelen. Het andere essentiële gezichtspunt is uiteraard het percentage dat crediteuren op hun vordering zullen ontvangen.”

In de surseance is tot nu toe een bedrag van tegen de 164 miljoen gulden ingediend. De vorderingen zijn nog niet geverifieerd, aldus Van den Heuvel. ,,Dat stellen we uit tot een eventueel akkoord.”

Is het vinden van een kandidaat-koper – die ook de geldmiddelen en de knowhow heeft – niet eenvoudig, er is ook nog een andere complicatie. De aandeelhouders hebben zich tegenover een consortium van schuldeisers met Insel Air garant gesteld voor schulden van Best Value Great Care (BVGC), de maatschappij waarmee de aandeelhouders vliegtuigen aan Insel leaseten.

,,De aandeelhouders lijken op dit moment nog niet bereid om enerzijds, in zekere zin om niet, afstand te doen van hun aandelen in Insel Air, terwijl zij anderzijds vanuit het consortium worden aangesproken voor de volledige garantieclaim, die, zo stellen zij, toch ook wel erg is opgelopen, omdat Insel sinds de surseance de verplichtingen aan BVGC niet goed nakwam.”

Het consortium heeft zich tot nu toe niet bereid getoond met minder genoegen te nemen, zo blijkt uit het verslag van de bewindvoerder tijdens de crediteurenvergadering van afgelopen vrijdag.

,,Zodra de businessplannen van beide kandidaten gereed zijn, is er dus alle aanleiding voor mij om zowel de aandeelhouders als het consortium aan tafel te krijgen om het eens te worden over de koopovereenkomst en het op die basis door Insel aan te bieden akkoord.”

Van den Heuvel is echter optimistisch en zegt erop te vertrouwen dat ‘uiteindelijk alle betrokken partijen dan hun verantwoordelijkheid zullen nemen’ voor het bereiken van overeenstemming. ,,Ook in het belang van alle andere crediteuren.”

En of het niet genoeg is, moet er ook een horde worden genomen ten aanzien van de achterblijvende belastingverplichtingen. De vennootschap komt lopende belastingverplichtingen niet na. Het gaat om loonbelasting en sociale premies (AOV/AWW, AVBZ, ZV/OV en bvz). ,,Het Land heeft dat aanvaard gelet op de korte termijnvoordelen voor de connectiviteit en de werkgelegenheid”, meldt de bewindvoerder.

De Belastingdienst is bereid om de zogenoemde ‘postmoratoriumbelastingschuld’ kwijt te schelden met 10 procent per jaar, zolang Insel na de surseance van betaling aan de lopende belastingverplichtingen blijft voldoen. ,,Als Insel dus overgenomen en gesaneerd is, dan zou de belastingschuld met tien jaar moeten verdwijnen”, luidt de uitleg van deze constructie.

Van den Heuvel: ,,Er zitten nog wat haken en ogen aan het voorstel van de Belastingdienst als het gaat om wat te doen met een eventuele opbrengst uit Venezuela. Ook heb ik als bewindvoerder deze afspraak nog niet geratificeerd, en lijkt mij dat ik daarmee moet wachten totdat ik de gedachten van de toekomstige koper – als die er komt – over die afspraak ken, opdat de vennootschap niet tien jaar over zijn eigen graf heen regeert.”

Dit zal in voorkomend geval allemaal onderdeel worden van afspraken rond een eventueel crediteurenakkoord. De bewindvoerder zal daar te zijner tijd, zodra er aanleiding voor is, uiteraard ook nog overleg over hebben met de rechter-commissaris.

Vluchten Insel Air vallen uit

Door het uitvallen van de enige F50 van Insel Air zijn gisteren alle vluchten van de maatschappij geannuleerd. Het toestel kampte tot in de avond met een ‘elektrisch probleem’, aldus directeur Edward Heerenveen, dat maar moeizaam kon worden gedetecteerd.

Passagiers zaten gisteren op de luchthavens van de ABC-eilanden urenlang te wachten, soms wel een half etmaal of langer. De meest gehoorde klacht was het gebrek aan communicatie en informatie. Reizigers wisten daardoor niet waar ze aan toe waren.

Volgens de directie zijn zo veel mogelijk passagiers gebeld met de boodschap om weg te blijven. Toeristen, onder meer buitenlandse bezoekers van het jazzfestival, zijn ondergebracht in hotels, voor zover er plek was. Ook vervoerde Aruba Airlines gisteravond reizigers van Insel. Tot laat werd in de hangar gewerkt aan het vliegtuig.

Een elektrisch defect moet, door stap voor stap mogelijke oorzaken uit te sluiten, worden ontdekt. Dat is een zeer tijdrovend proces, aldus Heerenveen die zelf ook op Hato was.

Bron: Antilliaans Dagblad

9 reacties

 1. 2nd party with aviation experience lands interests in Inselair
  Inselair not bankrupt due to only 2 votes. This same day lands first flight of Laser Airline on Hato.

  Place your bets. (Low payout due to very obvious result)

  2nd party will be PAWA. Just to use Hato in order to continue extraction of people and goods out of VEN.

  Question is: Is& was vd Heuvel aware of all the information or just a MARIONET by the VEN & CUR game players.

  Good salary and too much focussed on detailed urgent stressing tasks creates exacly the loss of the helicopter view on this aviation matter and that is were the Master of Puppets can get away in a legal mattet

 2. TOEVAL bestaat toch of moeten we geloven in twijfel
  OLG heeft opens minder haast en interesse, en opeens landt er net ook een 2de geinteresseeerde met vliegervaring. Net nadat de eerste vlucht van Laser Airline (Ven) is geinaugureerd op Hato met in de planning vanuit Hato meerdere bestemmingen aan te doen (1ste strategische stap is binnen).
  venezuelaanse airliners betalen heel misschien iets en zullen bijna zeker geen nieuwe routes geaccepteerd krijgen. OLG (bestaat op papier minder dan 2 jaar op papier met Ven eigenaren) en Laser Airlines zouden dus toevallig bijna dezelfde naam hebben met VEN- geld. Goud routes en gebruik van Hato door Inselair gevestigde routes. Vraag is natuurlijk of we moeten geloven in deze toevaligheden en of wie welke informatie had.
  Geloven doen we in de kerk en businessplans in het zaken doen.
  Casinos payouts zijn hoger dan airliners, laat staan InselAir. Maar met Curacao in het midden zijn de kansen totals anders en voor en met de juiste mensen een TOTAL WIN, met de overheid als Looser.

 3. Betaald Best Value Great Care (BVGC) de schade van afgelopen weekeinde waar vluchten van Insel Air gecancelled werden omdat de Fokker 50 een electrisch probleem had? Of zoals gebruikelijk wel de lusten, niet de lasten?

 4. Ondernemen moet je niet aan de overheid overlaten, dat is al zo vaak bewezen. En toch denkt de Curacaose overheid dat ze het goed kunnen, dat ondernemen. Als overheid hoef je er alleen maar voor te zorgen dat je de goede voorwaarden voor investeerders schept. Niets meer en niets minder. En dan kun je als land achterover gaan zitten en stroomt het geld binnen. De salarissen van je ambtenaren worden dan door de private sector betaald. Maar nee, het Land wil zelf ondernemertje spelen. Niet echt slim.

 5. Lijkt mij dat de overheid, als aandeelhouder, eerst maar eens uit gaat zoeken wie er achter het bedrijf zit dat deze F50 huurt. Kan niet zo zijn dat deze kist is gekocht om via een dure constructie aan het eigen bedrijf te verhuren en zo wederom overheidsgeld in handen te krijgen.

  Insel is een klucht aan het worden en toont duidelijk het onbenul van Martina, Ruggenaath etc aan. Zij hebben zich voor het karretje van Ys laten spannen en blijven maar volhouden dat het een goed idee was.
  175 man werkgelegenheid, wat nu eindelijk wordt verminderd naar de 50 die het allang hadden moeten zijn, maar zij mogen wel 163 miljoen aan schuld hebben, krijgen een lening van ruim 30 miljoen en iedere maand dragen zij geen 450,000 NAF aan belastingen en premies af.
  Ik ken heel veel bedrijven die ook graag zo’n behandeling zouden willen hebben, zij zouden dan veel meer werkgelegenheid genereren.

 6. @just saying.
  Best Value Great Care is inderdaad gelieerd aan insel air.
  Alle toestellen die in de bedrijfsvoering gebruikt werden/worden, worden geleased van een gelieerde partij Best Value Great Care.
  Insel air leade de fokker50 toestellen van BVGC.

 7. “De aandeelhouders hebben zich tegenover een consortium van schuldeisers met Insel Air garant gesteld voor schulden van Best Value Great Care (BVGC), de maatschappij waarmee de aandeelhouders vliegtuigen aan Insel leaseten.”

  Lovenswaardig maar tevens zorgwekkend deze openheid van de curator. De overheid is na het verstrekken van de lening van NAf 33 miljoen 51% aandeelhouder geworden. Zij (wij dus!) krijgt dus straks ook nog de rekening van BVGC gepresenteerd? Wie heeft namens het Land ooit zo’n deal kunnen sluiten? En wie zijn de eigenaren van BVGC? Deze zijn toch niet gelieerd aan Insel-Air? Volgens de KvK zit deze vennootschap ‘toevallig’ wel gevestigd op “Dokweg 19 Maduro Plaza”. Welk spel wordt hier gespeeld?

 8. De situatie InselAir met OLG en “derde partij” doet denken aan de verkoop van de toen noodlijdende Taams kliniek aan Van de Ende/Essenboom/Luqui Lung. Uitstel van executie terwijl verschillende partijen schaamteloos het geheel verder leegroven (Ninette van de Berg).

 9. Mooi om te lezen in het verslag van curator van den Heuvel dat al zijn rekeningen zijn voldaan.

  Dat is ook de precies de reden waarom van den Heuvel nog gelooft in de kansen van Insel Air.

  Bij een faillissement stopt zijn kassa met rinkelen, bij een overname ook. Hoe langer de surceance duurt, hoe langer van den Heuvel kan factureren.

  Ratvocaten als van den Heuvel zijn de pest van onze samenleving.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties