28 C
Willemstad
• zondag 24 oktober 2021 04:36

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Zaak mondkapjes voor de rechter

Het OM eiste respectievelijk 34 maanden gevangenisstraf en vijf jaar ontzegging van het uitvoeren van de functie van minister, 15 maanden en 34 maanden | Jeu Olimpio

Willemstad – Met de openingstekst The world has enough for everyone’s need, but not enough for everyone’s greed van Mahatma Gandhi heeft het Openbaar Ministerie (OM) gisteren in haar pleidooi verschillende straffen geëist in de mondkapjeszaak die de naam ‘Dubnium’ meekreeg.

Het OM zal bovendien een ontnemingsproces starten, zo is in de rechtszaal aangekondigd, om de 365.000 gulden gemeenschapsgeld terug te vorderen.

Het gaat om de oplichtingszaak (in vereniging) waarbij voor een preventieproject van de regering 40.000 mondkapjes besteld worden voor een bedrag van 365.000 gulden (OM: ‘Dat is absurd hoog’), zonder dat de mondkapjes ooit zijn aangekomen of afgeleverd.

- Advertentie -

De rechtszaak diende gisteren tegen Jacinta Constancia – op dit moment Statenlid voor de MFK, maar toentertijd (in 2012) minister van Volksgezondheid -, Gianni Benschop, Anbertus Scoop (ex-man van Constancia) en medewerker van de minister Annaliza Mathilda.

Het OM eiste respectievelijk 34 maanden gevangenisstraf en vijf jaar ontzegging van het uitvoeren van de functie van minister, 15 maanden en 34 maanden. Voor Mathilda is vrijspraak bedongen omdat zij geen financieel gewin zou hebben behaald.

In het pleidooi stelde het OM gisteren vast dat het een omvangrijke zaak is, met 25 verdachtenverhoren, zeven zoekingen en 23 getuigenverhoren bij zowel de politie als nadien ook bij de rechter-commissaris. ,,Om over het aantal informatievergaringen maar te zwijgen. Ruim vijftien ordners met dossier liggen uw gerecht voor”, aldus het OM.

Uit het pleidooi blijkt dat Jacinta en haar man het plan beraamden. Om iedereen daarvoor warm te krijgen, is er een brainwash-tactiek toegepast: iedereen moest van de noodzaak van mondkapjes overtuigd worden. Uit een getuigenverklaring blijkt dat er in die tijd een ‘hype’ was (of gemaakt werd) rond mondkapjes en preventie omdat er een griepepidemie heerste op Curaçao. Het OM: ,,Deel van het plan is – zo zie je in de uitvoering – dat mensen die uiteindelijk goed moeten vinden dat er geld naar mondkapjes gaat, daarvoor tekenen en dat ook goed vinden. Dus belandt een post van 400.000 gulden op de begroting van de ministerraad (bij de bespreking van die begroting in de ministerraad is Constancia niet aanwezig). Het zaadje van ‘er moeten mondkapjes komen’ is door Constancia als minister gezaaid. Binnen het departement, maar ook daarbuiten, zoals blijkt uit berichten in de pers. Bij de tekenbevoegde directieleden van de Stichting Buro Ziektekostenvoorzieningen (SBZV, nu opgeheven) werd de geest rijp gemaakt om te tekenen voor een offerte en later een cheque die hen werd voorgelegd.”

- Advertisement -

Het echtpaar Scoop wilde uit beeld blijven en schakelde daarvoor het bedrijf Li Mi Wei (OM: ‘zonder volksgezondheiddoelstelling’) van Benschop in. Hij deed de offerte en ontving het geld, waarvoor hij speciaal een bankrekening opende. Hijzelf zou voor de bewezen dienst 20.000 gulden opstrijken.
Omdat alles binnen de kamers van het ministerie bedacht wordt, is SBZV onwetend over het feit dat er geen openbare aanbesteding heeft plaatsgevonden. ,,Het was een offerte en cheque uit een rij van velen met een voor hen relatief beperkt bedrag, die alleen hun financiële zegen moest krijgen”, zo verwoordt het OM. Omdat de mondkapjes nooit SBZV bereiken, ook niet na vonnis tegen Benschop in 2013, doet de nieuwe voorzitter van de stichting in 2014 aangifte.
Het onderzoek wordt op 1 augustus beëindigd zo heeft de rechter gisteren gesteld en de uitspraak volgt op 15 augustus.

<p

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

3 reacties

  1. Maar mevrouw krijgt een statenpensioen voor vrijwel niets. Ze hoeft dus de rest van haar leven niet meer te werken!

  2. Onbegrijpelijk dat er slechts 5 jaar ontzegging van het uitvoeren van de functie van minister wordt geëist, dit is toch oneervol ontslag. Nooit meer aanstellen dus !

  3. Ik neem aan dat Schotte weer van mening is dat dit een politieke vervolging is en dat Nederland daar uiteraard achter zit.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

RTL | Minister Hoekstra mikpunt bij oproep EP tot actie tegen brievenbusfirma’s

Chris Koenis Het Europees Parlement eist meer inspanning tegen brievenbusfirma's, witwassen en belastingparadijzen naar aanleiding van de onthullingen in de Pandora Papers. Bij een breed aangenomen resolutie kreeg...

Democracy now! | Friday, October 22, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 22 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Video: eerste smart bushalte bij Cas Coraweg

Op de Cas Coraweg is gisteren de allereerste smartbushalte op Curaçao geplaatst. De ‘slimme’ bushalte werd geplaatst tegenover het Radulphus College. Bij de halte staat een touchscreen, waar...

Nu.cw | Stichting Ambulans Deseo laat laatste wens in vervulling gaan

Fundashon Ambulans Deseo Korsou (FADK) is onlangs opgericht naar voorbeeld van de Nederlandse Stichting Ambulance Wens. Het doel van de stichting is om nog eenmaal een laatste...

PBC | EZ Air vanaf 3 december naar Medellín

Persbureau Curacao WILLEMSTAD- Na een periode van enkele maanden voorbereiding, is luchtvaartmaatschappij EZ Air op donderdag van start gegaan met de verkoop van vluchten naar Medellín in Colombia....
- Advertentie -