28.6 C
Willemstad
• dinsdag 21 september 2021 13:25

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | X-team onderbezet

,,Curaçao is vervuild en dat gaat nu veranderen”, zei Camelia-Römer twee jaar geleden. Thans blijkt er geen voldoende personeel beschikbaar | Extra

Willemstad – Het X-team dat optreedt bij milieuovertredingen is onderbezet. Daardoor duurt het bij minder acute meldingen vaak lang voordat actie volgt.

Coördinator Clifford de Lannoy wil met meer voorlichting delicten voorkomen. ,,Het team is heel klein. We hebben niet de capaciteit om alle zaken snel af te handelen. We komen wel, maar het kan even duren”, zegt De Lannoy.

,,Helaas is er geen vooruitzicht op versterking, maar we proberen zo creatief mogelijk om te gaan met de middelen die we hebben.”

- Advertentie -

Het X-team werd in maart 2018 actief. Jaarlijks komen er ongeveer 400 meldingen binnen. De kracht van het team is dat verschillende overheidsdiensten erin zijn vertegenwoordigd. Medewerkers van de ministeries van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) en Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), van Selikor, Domeinbeheer, Ruimtelijke Ontwikkeling en Planning (ROP) en van het Korps Politie Curaçao (KPC) gaan mee de straat op en achter de schermen is er de steun van onder andere het Openbaar Ministerie (OM) en Wetgeving en Juridische Zaken (WJZ).

Met meer voorlichting hoopt coördinator De Lannoy dat mensen zich bewust worden van wat zij zelf kunnen doen om te voorkomen dat illegaal afval wordt gestort.

,,Als wij bewijsmateriaal vinden op zo’n plek gaan we altijd terug naar de afzender. Dan krijgen wij vaak te horen ‘maar ik heb iemand betaald om het afval naar de Landfill te brengen’. Dan leggen wij uit dat het goed is om dat op papier vast te leggen.”

Ook kan het helpen om het afval beter te scheiden, omdat bedrijven die vaker afval naar de stort brengen daarvoor betalen. ,,Hoe zwaarder de vracht, bijvoorbeeld door beton en ijzer, hoe hoger de prijs die in rekening wordt gebracht. Terwijl je ijzer kan verkopen en schoon bouwpuin gratis kan afleveren.”

- Advertisement -

Begin februari 2018, voorafgaande aan de presentatie van het X-team, wees GMN-minister Suzy Camelia-Römer (PIN) op de uitdaging die er lag met olie die op diverse plekken op het eiland wordt achtergelaten, bergen zwerfvuil, bouwpuin, gedumpte huisraad en dode dieren.

,,Curaçao is vervuild en dat gaat nu veranderen”, zei Camelia-Römer twee jaar geleden. ,,Door de gezamenlijke aanpak zijn we in staat milieudelicten aan te pakken en de verantwoordelijken strafrechtelijk te vervolgen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

10 reacties

 1. Niet zo vreemd als er naar een paar handhavers zijn. Heb begrepen dat De Lannoy zo’n beetje de enige is. Ze hebben mazzel dat hij nog niet overspannen is geraakt. Shame hoor

 2. We spreken hier Papiamentu en Nederlands, maar roeien met de riemen die je hebt kennen we niet. Klagen over onderbezetting (voor nog geen 2 acties per dag) wel. Ja kan je wel van mensen verwachten dat ze hun ac hok uit komen? En maakt het dan wel uit of je 10 of 20 man bij de ac hebt zitten?

 3. @Opmerker, @allen: er zijn momenteel veelproblemen met het plaatsen van reacties. Er wordt aan het probleem gewerkt. Graag uw begrip en geduld.

 4. X-Team is onderbezet, of moeten we zeggen onderbekwaam?
  Of een combinatie?
  De vraag is wat de Minister, die zeker niet op haar achterhoofd gevallen, hier aan doen.

 5. Redaktie: Ik heb gisteren en vandaag geprobeerd een reaktie in te sturen over “Bon Bini de goedkoopste supermarket” echter, ondanks dat er geen onvolkomenheden in voorkomen werd het stukje niet geaccepteerd!
  Waarom niet?

 6. Al die bureauambtenaren inzetten voor daadwerkelijke dienstverlening aan het publiek!
  Dan is er gegarandeerd niet langer sprake van onderbezetting.

 7. Wat heeft lelijk of lesbisch te maken met het onderwerp?
  Het lijkt mij dat de redaktie wel mag ingrijpen. Vrijheid van meningsuiting is o.k. maar hou je bij het onderwerp.

 8. 400 meldingen per jaar.
  Iets meer dan 1 per dag.
  En het team bestaat uit meerdere mensen en wordt gesteund door allerlei andere instanties.

  Sorry , dan doe je het niet goed denk ik.

  Coordinatie waarschijnlijk.

  Voorlichting is prima, maar ook follow-up door boetes.
  Anders verandert er niets en blijft het bij hetzelfde.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 21 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Aangifte Electorale Raad wegens onduidelijkheid donaties

De Electorale Raad zal aangifte gaan doen bij het Openbaar Ministerie (OM) over het gebrek aan transparantie wat betreft grote donateurs tijdens de laatste verkiezingen. Dat bevestigt...

Nu.cw | Minister Charles Cooper bedreigd

De minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, Charles Cooper, is bedreigd met de dood. Voor de muur van de kerk van Groot Kwartier stond een bord...

Nu.cw | Ontsnapte honden doodden geiten in Katoentuin

Een aantal honden hebben in de omgeving van Katoentuin vier geiten afgelopen weekend om het leven gebracht, meldt de Extra. De honden van de buren wisten te...

DolfijnFM | Een kwart van de kandidaten aan de verkiezingen moet giften nog doorgeven

Van de 353 kandidaten die aan de verkiezingen van 19 maart hebben deelgenomen, moet nog circa een kwart (90 kandidaten) een formulier bij de Electorale Raad (ER)...

DolfijnFM | Koning benadrukt Eensgezindheid Koninkrijk om pandemie aan te kunnen

De Koning benadrukt in de Troonrede de eensgezindheid tussen de landen in het Koninkrijk om de gevolgen van de coronapandemie aan te kunnen. “Dat maakt ons Koninkrijk...
- Advertentie -