28 C
Willemstad
• zaterdag 12 juni 2021 21:59

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Wilsoe blijft Maximus-verdachte

Voormalig Justitieminister: Ik heb geen andere rechtsingang | Jeu Olimpio
Voormalig Justitieminister: Ik heb geen andere rechtsingang | Jeu Olimpio

Willemstad – Oud-minister van Justitie en voormalig parlementariër voor Pueblo Soberano Elmer Wilsoe blijft vooralsnog verdachte in de moordzaak van PS-leider Helmin Wiels. Dat heeft de rechter-commissaris (rc) gisteren besloten.

Raadsman Bertie Braam had namens cliënt Wilsoe een tweede verzoek ingediend bij het gerecht om de voormalige Justitieminister als verdachte in het onderzoek – dat de naam Maximus heeft – te elimineren. Een soortgelijk verzoek werd 3,5 maand geleden al afgewezen. Nu laat het gerecht middels een beschikking weten ook dit verzoek niet te honoreren.

De uitspraak is een grote teleurstelling voor Wilsoe, die had gehoopt met dit verzoek het Openbaar Ministerie te kunnen dwingen het onderzoek tegen hem per direct te beëindigen, dan wel aan het strafonderzoek een termijn te verbinden. Wilsoe geeft aan dat het onderzoek al jaren gaande is en sinds zijn eerste verhoor ook al ruim 2,5 jaar verstreken is, daarmee aangevend dat de zaak ‘te lang’ duurt. Ook zijn raadsman liet tijdens de behandeling van de zaak vorige week weten dat er geen nieuw bewijsmateriaal tegen Wilsoe is vergaard en dat de zaak al jaren status quo is. Gert Rip, de officier van justitie belast met het onderzoek in de moordzaak van Wiels, liet weten dat het een omvangrijke zaak betreft, dat Wilsoe nog steeds als verdachte geldt en dat het OM meer tijd nodig heeft voor de zaak.

- Advertentie -

In zijn beschikking zegt de rc ook: ,,Inmiddels is het onderzoek zo ver gevorderd dat de strafzaak tegen de vermoedelijke tussenpersoon (Burney Fonseca, red.) medio april 2017 inhoudelijk wordt behandeld. Gelet hierop en mede in aanmerking nemende het feit dat de aard en het gewicht van de moord de werkstrategie van het Openbaar Ministerie rechtvaardigen en het onderzoek zich daardoor niet laat afsplitsen per verdachte, acht de rechter-commissaris het tijdsverloop van 3,5 maand niet zodanig dat een belangenafweging, ondanks de zware last die door dit onderzoek op verzoeker drukt, thans in het voordeel van verzoeker dient uit te vallen.”

In een reactie tegenover deze krant laat Wilsoe weten het ‘oneerlijk’ te vinden dat een instituut zoals het Openbaar Ministerie (OM) zo veel macht heeft dat het een onderzoek zo lang kan rekken. Zijn raadsman liet tijdens de behandeling weten dat het er sterk op lijkt dat het OM volhardt in de verdachtmaking van Wilsoe, slechts om gezichtsverlies te vermijden. ,,De woordvoerder van het OM heeft immers een keer tegenover de media verklaard dat het erom gaat dat de familie van Wiels genoegdoening krijgt door de vervolging. Daar er wellicht onschuldigen met de haren bij worden gesleept, wordt op de koop toe genomen.”

Wilsoe: ,,Er is dus geen sprake van recht, want ik heb geen andere rechtsingang. Ik sta met mijn rug tegen de muur en het Openbaar Ministerie doet en laat wat het wil. We spreken in een rechtsstaat dat iedereen gelijk is volgens de wet, maar dat geldt blijkbaar toch niet altijd.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

3 reacties

  1. Wilsoe; we zijn in een rechtstaat allen gelijk volgens de wet.
    Maar je bent en blijft een verdachte, dus heeft het OM belangrijke info om je te handhaven als verdachte zonodig als hoofd verdachte. Als voormalig minister van Justitie moet je dat weten. Maar voor velen weet je meer van de moord op H.Wiels. Vanaf het moment dat Wiels aangaf een boekje open te doen over de gok industrie en UTS werd hij omgebracht. Was het niet zo dat zodra de KKC hierover ging schrijven en onderzoeken zij stelselmatig werden aan gevallen? Alles werd meteen in het werk gesteld om de KKC de mond te snoeren. Kom toch Wilsoe, je bent en blijft hoofdverdachte nr. 1.

  2. Hoe durft het aartsluie bejaarde lelijke hangbuikzwijn Wilsoe over een rechtsstaat te spreken?

    Wilsoe, die als loopjongen van Robby dos Santos zijn positie van minister van justitie misbruikte om diens in de VS bevroren miljoenen los te krijgen – rechtsstaat?

    Wilsoe, die overal waar hij moet zijn pontificaal voor de deur parkeert, zoals wekelijks bij zijn favoriete restaurant Cru – rechtsstaat?

    Wilsoe, die zijn geestelijk gestoorde zoontje dat nergens aan de bak kwam via partijgenoot Fraudelyne Wiels een baantje bezorgde in het Curacaohuis – rechtsstaat?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Volkskrant | Pieter Omtzigt zegt lidmaatschap CDA op, behoudt zetel in Tweede Kamer

Frank Hendrickx Kamerlid Pieter Omtzigt verlaat het CDA. De econometrist is tot de conclusie gekomen dat hij niet meer verder kan binnen de partij doordat afgelopen week een...

NTR | ‘Slavenbegraafplaats Sint-Eustatius moet gedenkplaats worden’

Tim van Dijk ORANJESTAD – De onlangs ontdekte begraafplaats van slaafgemaakten op Sint-Eustatius is niet alleen een internationale archeologische vondst, maar is ook van grote waarde voor de...

DH | Man held in Statia while dealing drugs

ST. EUSTATIUS--On Sunday, June 6, the 31-year-old man L.M.M. was arrested in St. Eustatius due to a violation of the Opium Act BES. The suspect was...

Ingezonden | De brede maatschappelijke discussie over wel of geen erfpachtrecht aan CORC

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Optimisme over herstel toerisme Aruba

Oranjestad - Het ziet ernaar uit dat het tweede kwartaal van dit jaar afsluit met een herstel van het verblijfstoerisme van 72 procent ten opzichte van topjaar...

AntilliaansDagblad | ‘Te veel kwetsbare jongeren’

Willemstad - Op Curaçao is 17 tot 23 procent van de jongeren tussen de 15 en 24 jaar noch werkend, noch een opleiding volgend. Het gaat om de...
- Advertentie -