28 C
Willemstad
• donderdag 7 december 2023

Democracy now! | Wednesday, December 6, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Groot gebied met regen in aantocht Groot gebied met regen in aantocht

Sanne van den Boomen Een grote depressie met regen is onderweg vanuit het westen richting het Caribisch gebied. Dat is op satellietbeelden te zien. Ook de Meteorologische Dienst...

Nu.cw | Vrouwen tijdens hike verdwaald, door Kustwacht gered

Twee vrouwen zijn dinsdag in de omgeving van Dos Pos op Bonaire tijdens het hiken verdwaald geraakt. Uiteindelijk werden ze teruggevonden doordat ze zelf lichtsignalen gaven. Dat...

Nu.cw | Bevolkingsregister en rijbewijzenbureau maandagmiddag gesloten

Door: Britt van Garderen Het Bevolkingsregister (Kranshi) en het Rijbewijzenbureau zullen maandag 11 december vanaf 12.00 uur ‘s middags gesloten zijn voor het publiek. Deze sluiting is in...

PBC | Curaçao en andere eilanden hebben urgent gezondheidsonderzoek nodig

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een recent uitgebracht verkenningsrapport genaamd ‘Programmeren gezondheidsonderzoek in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden’ werpt een belangrijk licht op de gezondheidsuitdagingen waarmee...
- Advertisement -spot_img

AD | Whiteman: Isla/PdVSA corrupt nest

HomeMediaAD | Whiteman: Isla/PdVSA corrupt nest
PS-leider spaart lokale vakbondsleiders niet | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Partijleider van Pueblo Soberano (PS) en oud-premier Ben Whiteman haalt uit naar wat hij een ‘nest van corruptie’ noemt bij PdVSA en de door deze Venezolaanse staatsoliemaatschappij gerunde Refineria Isla Curaçao toen hij regeringsleider was. Ook de lokale vakbonden krijgen er van hem van langs.

Bernard ‘Ben’ Whiteman was medicus en werd later politicus. Whiteman volgde Ivar Asjes als premier op die in augustus 2015 aftrad nadat zijn eigen partij het vertrouwen in hem had opgezegd. Hij bleef minister-president tot aan de verkiezingen van oktober 2016.

De ‘corrupte figuren’ van PdVSA hier te lande hebben samen met enkele vakbondsleiders voorkomen dat Whiteman samen met president Nicolás Maduro van Venezuela een oplossing voor Isla vond, zo moet uit zijn woorden worden opgemaakt. Whiteman sprak onlangs voor de achterban van PS.

De premier van destijds had naar eigen zeggen al vergaande voornemens met Maduro voor de aanleg van een pijpleiding tussen het Venezolaanse vasteland en Curaçao, waardoor de Isla-raffinaderij op Venezolaans gas zou gaan draaien. Er zou een Memorandum of Understanding (MoU) worden getekend. Curaçao zou daarbij vrij zijn geweest op zoek te gaan naar een strategische partner in verband met de financiën, nodig voor de aanzienlijke investeringen.

Al in die tijd had Whiteman kennis van de mogelijkheden met China, wellicht doelend op Guangdong Zhenrong Energy (GZE) waarmee hij in september 2016 – te midden van allerlei stakingsacties bij Isla – afspraken schriftelijk vastlegde.
Whiteman was daarvoor afgereisd naar Caracas, waar hij was uitgenodigd om het PdVSA-hoofdkwartier La Campiña te bezoeken, maar eenmaal ter plaatse naar zijn zeggen werd ‘verstoord’ in zijn pogingen om met resultaat huiswaarts te keren. Hij ontmoette er de minister van Oliezaken en ‘de vicepresident die bevriend is met de vakbonden hier’.

Maar als hij nu terugkijkt op dat bezoek kan hij niet anders dan constateren dat hij toen feitelijk enige tijd (Whiteman bleef enkele dagen weg, red.) in gijzeling zat in de Venezolaanse hoofdstad. Hij begrijpt daarom ook waarom president Maduro toen enkele van zijn erewachten naar Whiteman had gestuurd om hem tot aan de luchthaven in verband met terugkeer naar Curaçao te beveiligen.

Whiteman zou ook een persoonlijke ontmoeting moeten hebben gehad met Maduro. Dat is echter niet doorgegaan omdat pogingen daartoe werden gedwarsboomd. Het is dus anders dan wat bijvoorbeeld minister Suzy Camelia-Römer (PIN) onlangs zou hebben gezegd, namelijk dat Whiteman in Caracas niet werd ontvangen. Dat is onjuist, meldt de PS-leider.

Er werd daar door anderen een stokje voor gestoken. En feit is dat degenen die een onderhoud tussen Whiteman en Maduro hebben tegengehouden later zijn gearresteerd of nog altijd op de vlucht zijn. Alles bij elkaar zitten wel 65 topfunctionarissen van PdVSA achter de tralies, waaronder twee ex-ministers van Oliezaken. Aldus de voorman van Pueblo Soberano tegenover de PS-aanhang.

Whiteman legt ook nadrukkelijk een verband met de Curaçaose vakbonden en de staking(en). In die tijd was Luis Rivas directeur van Refineria Isla, weet de ex-premier nog (zijn volledige naam is Luis Beltrán Rivas Molina en hij trad in augustus 2014 aan; één van zijn bazen in Venezuela was Asdrúbal Chávez, een neef van wijle president Hugo Chávez, red.).

En Rivas was nogal close met de leiders van de bonden, want – zo herinnert Whiteman zich nog – hij stelde de directiekamer beschikbaar aan de vakbonden om er te vergaderen. Ook leden van de oppositiepartijen (waaronder MFK van Gerrit Schotte, die een nauwe band onderhield met Asdrúbal Chávez, red.) konden er volgens Whiteman doen en laten wat zij wilden en mochten het Isla-terrein op, om vervolgens de zittende premier allerlei verwijten te maken.

De raffinaderij is/was een nest vol corruptie, herhaalt Whiteman. ,,De corruptie is er zo geïnstitutionaliseerd dat het iets normaals is geworden.” Zijn persoonlijke ervaringen laten geen andere conclusie toe. Hij betreurt het, want volgens de PS-leider had Maduro grootse plannen om met het gasleidingproject de economie van zowel Venezuela als die van Curaçao een enorme ‘boost’ te geven.

Whiteman sprak deze woorden voor het programma van PS. Ook de ochtendkrant Èxtra tekende de woorden op. Het programma is via Facebook terug te zien.

Bron: Antilliaans Dagblad

10 reacties

 1. NB
  Clapas, wat betr hoerenloper/onderstandstrekker dat heb je aan jezelf te wijten, door constant over Campo te spreken, je 2 wekelijkse hand ophouden en je psychiatrische achtergrond! Ik bedoel maar??

 2. Diezelfde waarheid kwam niet over zn lippen toen fat Whiteman minpres was. Uitermate vreemd en volstrekt ongeloofwaardig @Clapas. Misschien kan je zn privé driver worden dan kan die andere iets anders doen, maar hij moet je dan uit eigen zak betalen en niet door de taxpayer!!

  Overigens waarom moeten politieke partijen tijdens hun vergaderingen beveiligd worden, door de taxpayer!

 3. Het is jammer, wij hebben eindelijk een politicus die de waarheid (voor een deel ) spreekt en reageerders weten hem alleen op zijn corpulentie en mentale gesteldheid aan te vallen.

  Het probleem in dit land is, als je op bepaalde lange tenen trapt wordt je voor van alle uitgemaakt, van hoerenloper tot kobrado di onderstand.

 4. Ben Whiteman wat een schurk zeg,hij ziet ze vliegen.Samen met Maduro een gasleiding project op starten zonder kapitaal? Immers het land Venezuela is bankroet er is beslag gelegd op te goeden en roerende goederen.

  Maak de kat maar wijs bandiet.

 5. Dezelfe Obesitas Whiteman die tijdens zijn ‘bewind’ de Isla met hand en tand verdedigde want immers mocht hij zijn artsenstudie volgen namens de I.
  Wat een joker zeg, trouwens waarom heeft hij Fat Marvelyn nooit op het matje geroepen?

 6. Wat Whiteman hier zegt had iedereen met, “dos plaka di sinti” al door. Het is wel raar dat de arbeiders Cova en Angelo Meyer niet met pek en veren de stad hebben uitgejaagd.

  Dit is weer het zoveelste bewijs dat zelfs vakbond leiders niet het belang van hun eigen leden dienen maar hun eigen belang. Je zou haast verwachten dat de arbeiders na de uitspraken van Whiteman, Cova en Angelo Meyer aan de hoogste boom willen hangen. Maar nee, ze blijven rustig en als ze straks thuis zonder inkomsten zitten, geeft dezelfde vakbondsleiders de regering de schuld.

 7. De meest corrupte van allemaal was notabene PS partijgenoot Wacko Werner Wiels, die zelfs zijn Latina bysides op de payroll van de Isla zette!

 8. De raffinaderij is/was een nest vol corruptie, herhaalt Whiteman. ,,De corruptie is er zo geïnstitutionaliseerd dat het iets normaals is geworden.”

  En hij heeft dit altijd toegelaten en zijn mede PS mensen laten genieten van de ISLA!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties