29 C
Willemstad
• dinsdag 26 september 2023

Democracy now! | Monday, September 25, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Belangenverstrengeling Silvania in de schaduw van het pokerlicht?

Redactioneel commentaar | Dick Drayer - Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De aankondiging vandaag van een groot gokgerelateerd evenement op Curaçao werpt vragen op over de rol van de...

PBC | Het gebit van Willemstad straalde glanzend, helder en trots

door het oog van een cameraman | Tim van Dijk WILLEMSTAD – In de diepe schaduw van Willemstad’s bruisende leven schuilt een stille pijn, vergelijkbaar met een gebit...

PBC | Curaçao Medical Center onder druk om afsprakensysteem te verbeteren na herhaalde oproep van Gezondheidsinspecteur

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Gezondheidsinspecteur, professor Keli, heeft opnieuw aandacht gevraagd voor patiënten die wachten op een afspraak bij het Curaçao Medical Center. In een brief aan...

PBC | Uitgezette huurders van een FKP-huis krijgen aanzienlijke schadevergoeding

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een huurder van een FKP-huis in Curaçao krijgt bijna 120.000 gulden schadevergoeding nadat hij volgens de rechter ten onrechte zijn huurwoning was uitgezet. De...
- Advertisement -spot_img

AD | Wever-Croes-norm ingevoerd op Aruba

HomeMediaAD | Wever-Croes-norm ingevoerd op Aruba
Arubaanse staatsbedrijf directeuren mogen voortaan niet meer verdienen dan 130 procent van het salaris van de minister-president.

Oranjestad – Directeuren van staatsbedrijven mogen voortaan niet meer verdienen dan 130 procent van het salaris van de minister-president. Premier Evelyn Wever-Croes maakte bekend dat de Wever-Croes-norm met onmiddellijke ingang wordt ingevoerd en structureel wordt.

De financiële situatie van Aruba, als gevolg van de coronacrisis is zeer slecht, zo herhaalde de premier nog maar eens. ,,De overheidsinkomsten zijn met tachtig procent gedaald, en de kosten zijn fors verhoogd omdat ineens financiële steun moet worden verleend om te voorkomen dat 37.000 personen hun baan verliezen.

Er is geen garantie dat er binnenkort geld is om salarissen te betalen, voor de gezondheidszorg of voor de pensioenen. De regering van Aruba zoekt naarstig naar geld, in de Verenigde Staten en in Nederland.”

Ook de overheidskosten en vooral salarissen, moeten verlaagd worden. Premier Wever-Croes heeft de vakbonden laten weten dat de regering de salariskosten gaat verlagen voor de periode mei tot en met december 2020. Ministers, ambtsdragers, adviseurs en directeuren van overheidsentiteiten leveren twintig procent in.

Ambtenaren en werknemers van gesubsidieerde stichtingen en overheidsentiteiten leveren 12,6 procent in. Gepensioneerde ambtenaren leveren 4,5 procent in. De regering heeft al tweemaal vergaderd met de vakbonden. Hoewel er geen algehele consensus is, wordt het voorstel volgens de premier wel gedragen door de meerderheid van de vakbonden.

De regering komt tegemoet aan enkele eisen van de vakbonden. De regering heeft besloten om strengere prijscontroles te gaan uitvoeren en met het havenbedrijf en importeurs om de tafel te gaan zitten om tot afspraken te komen. Ook zijn afspraken gemaakt met de banken dat ze rekening zullen houden met de verlaagde lonen, op een ‘case-by-case’ basis.

Overheidsentiteiten moeten de kosten verlagen. Naast de directeuren moeten ook de overige personeelsleden salaris inleveren. Ook de vergoeding aan de raadscommissarissen wordt met 20 procent ingekort, al hebben verschillende raadsleden al aangegeven alles te zullen inleveren tijdens de crisis.

Ten aanzien van bezuinigingen op het bestuurskantoor, stelde Wever-Croes dat de regering reeds vanaf het aantreden van dit kabinet in 2017 fors heeft bezuinigd bij de bureaus van de ministers, waarbij nu met een maximumaantal medewerkers wordt gewerkt en de salarissen volgens ambtenarenschalen lopen.

,,Hiermee is jaarlijks al 27 miljoen florin bespaard. Ook heeft de regering laten weten dat bijna gelijktijdig met de uitbraak van de Covid-19-pandemie alle ministeries en de onder hen ressorterende diensten de opdracht hebben gekregen om gedurende 2020 de uitgaven op het uiterste minimum te houden. Dit betekent dat geplande beleidsvoorstellen en projecten geen doorgang meer in het lopend jaar zullen hebben. Daarbovenop is ook artikel 18 lid 2 CV1989, de verplichtingenstop, geactiveerd.

Ook is een eerste ronde van bezuiniging toegepast waarbij 9,6 miljoen florin is bespaard, op onder meer reis- en verblijfkosten, deskundig advies, huur kantoorinventaris, schrijf-/bureaubehoeften, opleidingen en cursusgeld, huur e/o leasevoertuigen en brandstof, bedrijfsbenodigdheden, uit- en terugzendingen.

Ook is het Sociaal Crisis Plan voor 2020 met 10 miljoen florin ingekort”, aldus de opsomming van de bewindsvrouw. Dit levert een besparing op van 91 miljoen florin. ,,Zodra de ‘shelter-in-place’ achter de rug is en de diensthoofden weer op het werk zijn, zullen zij kunnen aangeven waar meer ruimte is om te besparen.” Premier Wever-Croes heeft nog geen algehele consensus bereikt, maar kan niet veel langer wachten. ,,Er is wel steun voor de maatregelen onder de meerderheid van de vakbonden. Hiermee toont Aruba daadkracht en solidarisme in moeilijke tijden”, aldus de premier.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

 1. Pfffff Rhuggenaath en ballen?
  Contradictio in terminis!
  Hij zou de boel opschonen
  Suzy heeft hier de broek aan, met ballen LOL.
  Alleen regelt ze daarmee zaakjes voor zichzelf.

 2. Juist Beflapas. Laat Ruggenaath eens ballen tonen en Philip Martis en Franklin Fraud Sluis met onmiddelijke ingang ook op 130% van zijn salaris zetten.

  Met, ik ben de beroerdste niet, een karchi di sosten voor de bysides van Philip Martis.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties