32 C
Willemstad
• maandag 20 september 2021 13:34

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Wescot-Williams: Curaçao moet elders geld zoeken

Parlementslid Sarah Wescot-Williams: De eerste vraag die bij me opkomt, is of de CBCS-collega’s op Sint Maarten zijn geraadpleegd voordat de Curaçaose regering deze voorgestelde verhoging publiekelijk maakte en paniek veroorzaakte.

Philipsburg – ,,Het lijkt erop dat Curaçao nogal wat geld nodig heeft om de Girobank te redden, maar naar mijn mening zouden zij dat elders moeten zoeken.”

Dat zegt Parlementslid Sarah Wescot-Williams (United Democrats) over het voorstel van Curaçao om de ‘license fee’ (licentierechten) via de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) te verhogen om de noodlijdende Girobank – die uitsluitend op Curaçao is gevestigd – te redden.

Wescot-Williams vindt het volgens The Daily Herald ‘geen goed idee om de licentierechten aan te passen om een Curaçaose bank te redden, en van Sint Maarten te verwachten hetzelfde te doen, met totale minachting voor de economische gevolgen voor Sint Maarten’.

- Advertentie -

De licentierechten zijn 1 procent van de waarde van de betalingen van ingezetenen aan niet-ingezetenen. Deze werd in 1996 geïntroduceerd ter vervanging van de ‘foreign exchange tax’ van 1,3 procent. Het bedrag wordt door banken in rekening gebracht bij rekeninghouders en andere klanten die hier gebruik van maken. Exacte percentages zijn niet bekend, maar er zou sprake zijn van een verhoging van 1,7 procent of 1,9 procent, zo berichtte deze krant op 14 januari.

,,De eerste vraag die bij me opkomt, is of de CBCS-collega’s op Sint Maarten zijn geraadpleegd voordat de Curaçaose regering deze voorgestelde verhoging publiekelijk maakte en paniek veroorzaakte. Ja, deze toename is schadelijk voor de economie van Sint Maarten, een economie die nog steeds last heeft van de effecten van de orkanen van 2017”, aldus Wescot-Williams.

,,Hoewel deze aankondiging geen overhaaste reactie aan de zijde van Sint Maarten zou moeten veroorzaken, worden de ongelijkheden in de monetaire unie opnieuw volledig op tafel gelegd. We moeten daarom de kwesties van de monetaire unie tussen Sint Maarten en Curaçao en dollarisering toevoegen aan de prioriteiten van financiële hervorming en economische hervorming.”

Eerder waarschuwde de St. Maarten Hospitality and Trade Association (SHTA) dat St. Maarten ‘economische schade’ zal ondervinden als gevolg van de Girobankcrisis op Curaçao. SHTA heeft de minister van Financiën en het parlement opgeroepen om aandacht te besteden aan ‘deze extra mogelijke klap voor de fragiele economie van het land voordat het te laat is’.

- Advertisement -

Ook Rolando Brison, partijleider van United People’s Party (UP) uitte zijn zorgen en zei dat de inwoners van Sint Maarten en de lokale economie ‘niet de dupe mogen worden van de schade veroorzaakt door onverantwoordelijke commerciële banken op Curaçao’.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...
- Advertentie -