34 C
Willemstad
• zaterdag 30 september 2023

Telegraaf | Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

De politie in Las Vegas heeft een man gearresteerd in het onderzoek naar de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur 27 jaar geleden. Dat melden Amerikaanse...

Democracy now! | Friday, September 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Herdenkingsmonument Julianabrug wordt gerenoveerd

Het herdenkingsmonument, dat is geplaatst voor de slachtoffers van het instorten van de Julianabrug, wordt aangepakt. Zo is de verlichting niet meer up to date, en wordt...

DolfijnFM | Groot concert ter ere van Tula

Op het Brionplein vindt morgen het Bos di Libertat-festival plaats, een groot concert ter ere van Tula. Het concert is onderdeel van de Siman di Kultura en...

DolfijnFM | Ministers om tafel voor oplossing geweld op scholen

De ministeries van Onderwijs en Justitie hebben samengezeten om geweld op scholen aan te pakken. Het is al langer bekend dat vechtpartijen op scholen toenemen, dus was...
- Advertisement -spot_img

AD | Werner Wiels als pure solist

HomeMediaAD | Werner Wiels als pure solist
Volgens welingelichte bronnen zouden in de eerste jaren onder leiding van Werner Wiels zo’n 19 miljoen gulden zijn gespendeerd. De andere MDPT leden stelden nauwelijks kritische vragen en legden hem blijkbaar geen strobreed in de weg | Extra

Willemstad – Overheidsaccountantsbureau Soab doet onderzoek naar het Multidisciplinair Projectteam toekomst Isla (MDPT) en komt met aanbevelingen over de (nieuwe) structuur van het deskundigenteam.

Uit de voorlopige, eerste versie van de Soab-deelrapportage komt een beeld naar voren van een ex-voorzitter, Werner Wiels, die volstrekt solistisch te werk ging. De andere leden, althans de leden die zijn aangebleven, stelden nauwelijks kritische vragen en legden hem blijkbaar geen strobreed in de weg.

Overigens weigert Wiels – broer van wijlen Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels en ook broer van voormalig Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels van het Curaçaohuis in Den Haag – elke medewerking aan het onderzoek van Soab.
Want, zo schrijven de overheidsaccountants, gebleken is dat ‘de vorige voorzitter van het MDPT niet wilde meewerken aan deze nulmeting’. ,,Hierdoor konden wij hem niet interviewen en ook niet betrekken bij het hoor en wederhoorproces.”

Soab constateert verder: ,,Uit interviews met MDPT-leden en -consultants hebben wij vernomen dat twee verschillende informatiememoranda door twee gerenommeerde externe bedrijven zijn opgesteld voor het promoten van het moderniseringsproject (van de Isla-raffinaderij, red.), maar beide zijn door de vorige voorzitter van het MDPT afgekeurd.” Eén daarvan betreft het Investment Memorandum van KPMG en naar verluidt zou ook Ernst & Young (EY) zo’n memo hebben opgesteld.

Beide waren onvoldoende voor Wiels, die niet beschikt over enige specifieke financieel-economische expertise en – integendeel – zelfs eerder in opspraak is geraakt in verband met financiële onregelmatigheden als directeur bij Amfo (Antilliaanse Medefinancieringsorganisatie) en wanbeleid als commissaris bij Aqualectra.

Uit informatie waarover deze krant beschikt werd het Investment Memorandum van KPMG in augustus 2015 afgerond en aan Wiels aangeboden. Hij vond het echter onder de maat en is daarna in zijn eentje twee maanden in China geweest.
,,Uit interviews met MDPT-consultants hebben wij vernomen dat de vorige voorzitter van het MDPT de enige persoon is die over deze informatie beschikt”, aldus Soab, terwijl het team tot dan en ook daarna bestond uit veel meer leden en (aanvankelijk) werd ondersteund door KPMG en advocaat Randolph Van Eps van het kantoor VanEps Kunneman VanDoorne. KPMG was naar eigen zeggen vanaf augustus 2015 niet meer actief lid. Ook juridisch expert Van Eps is al jaren feitelijk disfunctioneel lid.

Soab constateert verder ‘geen documenten te hebben ontvangen’ waaruit de interesse van bepaalde bedrijven blijkt. ,,Uit interviews met MDPT-consultants hebben wij vernomen dat de vorige voorzitter van het MDPT de enige persoon is die over dergelijke documentatie beschikt.”

Projectteam eind 2013 van start

Het Multidisciplinair Projectteam- Isla (MDPT), waar nu in verband met Guangdong Zhenrong Energy (GZE) veel om te doen is, werd bijna vier jaar geleden opgetuigd. Daartoe werd op 29 november 2013 het Landsbesluit getekend.

Naast voorzitter Werner Wiels, in het Landsbesluit omschreven als ‘deskundige op het gebied van raffinaderij-gerelateerde activiteiten’, maakten de volgende personen deel uit van dit MDPT: Errol Cova, als deskundige op het terrein van arbeid en human resources; Jaime de Sola, expert op het gebied van raffinage en de internationale oliesector; Ruben Roosberg, met kennis op het terrein van raffinaderij- gerelateerde activiteiten; Irving Hanst, kenner van de overheidsentiteiten; Parrish Potts, die strategisch en technisch expert is op het gebied van de internationale oliesector; juridisch expert Randolph van Eps; financieel deskundige Henk de Zeeuw; internationaal onderhandelingsdeskundige Lindomar Scoop; Stefan Jansen, die deskundig is op het terrein van projectmanagement; Vernon Daal, expert buurt- en stadsontwikkeling; Maria Liberia-Peters, kenner van onderhandelingsvaardigheden; planning- en designdeskundige Anko van der Woude; sociaaleconomisch deskundige Pieter Goossens; en professional op het gebied van projectmanagement, Patrick Newton. KPMG Dutch Caribbean kreeg destijds na een openbare aanbesteding de opdracht het traject te begeleiden.

Onder andere bij de opstelling van een Investment Memorandum, wat echter – zo blijkt nu – door Wiels eigenhandig van tafel is geveegd. Voor KPMG zaten Scoop, De Zeeuw en Jansen in het MDPT, maar vanaf augustus 2015 niet meer actief. Het is niet eenvoudig na te gaan wie er allemaal sinds de start zijn afgevallen of bijgekomen.

Werner Wiels is in elk geval voorzitter af. In zijn plaats is Clift Christiaan voorzitter MDPT geworden. De overige huidige leden zijn: Cova, De Sola, Van der Woude aangevuld met Ralph James en Irving Moenir Alam. Eerder verliet Aubrich Bakhuis het team en afgelopen week werd bekend dat Liberia- Peters opstapt. Zij is bekend als voormalig PNP-premier van de Nederlandse Antillen die medio jaren 80 te maken kreeg met het vertrek van Shell en verantwoordelijk was voor de overname van de raffinaderij voor een symbolisch bedrag, waarna PdVSA de huur en exploitatie overnam.

Het huidige contract met PdVSA loopt per 31 december 2019 af (in het destijds door de PS-premier Ivar Asjes en de waarnemend gouverneur ondertekende Landsbesluit staat foutief in de eerste overweging gemeld dat dit ‘per 1 januari 2019 afloopt’, red.). In verband daarmee is diepgaand onderzoek verricht naar de mogelijke toekomstscenario’s van de Isla. Zoals modernisering en voortzetting van de raffinageactiviteiten, of staking van de raffinage gevolgd door ontmanteling en het schoonmaken van het Schottegatgebied. De eerste route, namelijk modernisering en voortzetting, genoot tot nu toe en geniet nog steeds de voorkeur van de (opeenvolgende) regeringen. Daartoe is een Plan van Aanpak opgesteld dat op 30 mei 2012 door de ministerraad werd goedgekeurd. Het MDPT is belast met de uitvoering hiervan. Dit MDPT heeft conform het Landsbesluit van november 2013 tot taken: a. het toewerken naar een opwaardering van de raffinaderij naar moderne normen en standaarden (inclusief milieunormen) en het dus onderhandelen van een nieuw contract met voldoende voordelen voor Curaçao en de participatie van één of meer strategische partners ten behoeve van de benodigde investeringen; en b. het voorbereiden van een terugvalscenario (‘fall back’) in verband met een mogelijke sluiting van de raffinaderij, gevolgd door ontmanteling en sanering van de terreinen en de sociaaleconomische herontwikkeling van het Schottegatgebied.

De kosten van het MDPT worden gedragen door overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK), die formeel namens het Land Curaçao eigenaar is van de Isla. Volgens welingelichte bronnen zouden in de eerste jaren onder leiding van Werner Wiels zo’n 19 miljoen gulden zijn gespendeerd.

Bron: Antilliaans Dagblad

18 reacties

 1. Zo wordt een kabinetscrisis bezweert. Het molentje is rond, iedereen heeft naar hartelust de media kunnen misbruiken om zo de eigen blazoen schoon te vegen. Liberia-Peters zou een persconferentie geven; er zal waarschijnlijk nog e.e.a. ‘afgestemd’ moeten worden. Als je goed naar de samenstelling van de MDPT kijkt dan snap je ook waarom Werner zich ‘onaantastbaar’ waande. Na de ‘coup’ am Ivar, Marvelyne en Glenn is de machtsbasis op deze wijze verder geconsolideerd. Nu de zaken toch een andere wending krijgen, worden de ‘zonden’ op ‘de oude bok’ Werner gewenteld. Werner wordt ‘uitgekotst’ en mag nu als consultant voor de Chinezen een ‘rol’ spelen zodat hij de boel niet verlinkt. natuurlijk. Als ‘apperatief’ stelt SOAB ‘iedereen met boter op het hoofd’ gerust door een ‘lone wolf’ theorie te opperen. Het afgeroomde geld uit RdK hoeft niet meer gereserveerd te worden voor juridische defensie. Iedereen heeft alle informatie (financieel, juridisch, technisch en markt/verkoop) zodat daarop verder geborduurd kan worden. Die er ‘voor spek en bonen’ bij zaten springen van het het zinkend schip. Zoals, “kenner van de overheidsentiteiten” en “internationaal onderhandelingsdeskundige”, wat nodig was natuurlijk was kennis van Chinese overheidsentiteiten en Chinese cultuur en gewoontes. Clift probeert er met eigen vriendenkring ook nog wat uit te persen, maar de ‘tijden’ zijn veranderd (Xi permanent aan de macht, EU boycot van Venezuela, Chinezen verzekeren zich van politieke invloed enz. enz.). Zo zegeviert het eigen belang nogmaals over het algemeen belang. Het zou iedereen sieren als iedereen hun deel van de ontvangen geld terug stort nadat het rapport van SOAB alles ‘in kaart’ heeft gebracht, aangezien MDPT tot nu toe niets gedaan heeft.

 2. ik hop echt dat deze regering aangifte gaat doen tegen broer en zus Wiels.
  ze hebben dit land en het volk 10 tallen miljoenen gekost.
  net als die psychopaat Schotte.

 3. Het lijkt alsof ze loten hebben getrokken om te kijken wie welke functie ging vervullen. Wat ook opvalt is dat het Soab, 19 miljoen later pas van zich laat horen. Ik geloof niet in complot theorie maar gezien de reputatie van accountants hier, vraag ik mij af of de accountants van het Soab wel te vertrouwen zijn.

 4. Waanzinnig dat deze domme brulaap jarenlang zijn zakken heeft kunnen vullen en door niemand, van Ivar Asjes tot Alexandra Rosaria, een strobreed in de weg is gelegd.

  Van diverse bronnen hoorde ik dat hij zelfs zijn prive hoeren bij Refineria Isla op de payroll heeft gezet! Arme dames, je zal dit vette varken maar moeten plezieren.

  De twee neukpartijen van zijn vader die ons Wacko Werner en Fraudelyme hebben opgeleverd hebben ons bijna net zoveel gekost als die ene wip van Hendrik Schotte.

 5. Op basis van welke kwaliteiten werd Wacko Werner eigenlijk lid van dit team graaiers en, eerder al, de raad van commissarissen van Aqualectra?

  Ik heb Wacko eens gegoogled, maar kan niet 1 school vinden die hij heeft afgemaakt?

  Wacko is een aan obesitas lijdende payaso die nog erger is dan zijn geestelijk gestoorde zus Fraudelyne.

  Beiden zijn rijp voor de Capriles kliniek.

  Zodra ze worden vrijgelaten uit Bon Futuro.

 6. Shell de beste bieder wordt in Italië met hun business partner die 1,1mil dollar smeergeld in Nigeria betaalden om een contract binnen te slepen, heeft het hier verloren hoeveel heeft GZE dan wel niet betaald om als slechtste aangenomen te worden. De huidige regering met Martina en Rughenaath spannen een rechtszaak aan tegen degene die uit het MDPT team gelekt heeft uit de geheime stukken, waar zijn deze heren bang voor , ze pretenderen immers transparantie, of hebben ze meegedeeld met die miljoenen wat dus niet ontdekt mag worden. Hier is dus maar een antwoord op, openbaar maken van alle stukken en barbertje laten hangen maar dan ook allemaal. Het is witteboorden diefstal van de belastingcenten van het volk.

 7. Wat verwachten we hier nu eigenlijk op deze klip; Als je een zooitje nitwits een grote zak geld geeft om wat uit te zoeken dat het allemaal echt goed gaat komen zonder te vervallen in de lokale cultuur welke uit graaien en malverseren en bevoordelen van vriendjes bestaat? Het valt nu alleen steeds meer op omdat de nederlandse belastingbetaler sinds 10-10-10 niet meer de gaten hoeft te vullen.

 8. Gezien de tot nu toe bereikte zeer magere resultaten door dit dik betaalde team mag verwacht worden dat verantwoordelijke en bestuurders tenminste de volgende stappen zo spoedig mogelijk nemen:
  -Ontmiddelijke ontheffing van alle nog actieve MDPT leden
  -Nagaan of het MDPT wel het juiste instrument is om te adviseren over de toekomst van de raffinaderij.
  -Zorgen dat het MDPT op zo kort mogelijke termijn een gedetailleerde finaciele afrekening overlegd. Niet te verantwoorden uitgaven dienen terug te worden gevorderd en indien er strafbare feiten zijn gepleegd aangifte doen bij het O.M. van deze feiten.

 9. Men moet niet vergeten dat deze situatie onder het PS gezag is ontstaan.
  dat is wat je krijgt als je op dit soort partijen stemt.
  ze hebben geen intellect en hebben maar 1 belang en dat is eigen belang.
  eerst hadden we Schotte met mavo3 (zonder diploma), die de hele wereld bereisde met een fotoslaaf en een matelpakje.
  heeft kapitalen gekost ook voor de bedrijven op Curacao.
  toen kregen we de PS. door de moord op de leider werd Asjes via een corrupte deal (valse brief van zus fraudelientje) de MP.
  Toen dit door de PS werd doorzien kregen we een of ander afgekeurde huisarts aan het bewind (Whiteman), die ook 0,0 verstand ten toon spreidde.
  De families: Asjes, Whiteman, Wiels (en nog een paar van dit soort hebzuchtige machtswaanzinnigen) hebben allemaal hun zakken gevuld ten koste van het volk (waar ze zogenaamd voor zouden strijden).

  logisch dat Nederland dacht; laat ze het maar even uitzoeken daar.
  Het gedoe met Pisas laten we maar even voor wat het was, maar heeft ook miljoenen gekost.
  De huidige regering moest beginnen met een giga schuld en een of andere deal met de Chinezen (die dachten met deze clowns (PS) goed zaken te kunnen doen).
  ik hoop dat de huidige regering met Martina en Rughenaath een verbetering op dit verdoemde eiland kunnen bewerkstelligen.
  Maar het lijkt me een ondoenlijke klus.
  Iets wat niet in een paar jaartjes weer recht getrokken is.

  voorstel van mij is dat het stemvee van de maffia eerst een minimale test moet doen om te bewijzen dat hun IQ minimaal op 100 uitkomt.
  want als mensen hun stem verkopen en/of in onmogelijke beloftes geloven, zouden ze niet moeten mogen stemmen.
  maar ja, dat is democratie en ik weet even geen betere optie.
  dus begrijp ook wel dat zo een test niet mogelijk is.

 10. Nauw breekt mijn klomp,weer 19 miljioen n/d klote ik heb er meer dan genoeg van.terwijl +60% v/d bevolking op Curacao in armoede leeft,wordt het land van al zijn geld beroofd.Ik eis daarom om dit niet meer door te laten gaan.SOAB niet in staat om deze boevenbende te controleren die moeten van mij ook oprotten.Wij moeten de straat en plukse wet ook op deze witte boorden criminaliteit. Het is de zoveelste keer.God straft.

 11. Ik begin mij af te vragen waarom er uberhaupt een MDPT in leven is opgeroepen. Lijkt meer dat iedereen zijn deel van de taart heeft gekregen en om vanaf te komen de verantwoordelijkheid op één iemand afschuiven in dit geval de ex voorzitter . Wel heel vreemd dien de MDPT geen jaar rekening op te stellen, jaar begroting in te dienen? RdK blijft een bedrijf dus men moet kunnen uitgaan van een begroting per jaar van de financiele middelen die MDPT nodig zou hebben voor zijn werkzaamheden. Wat ook weer te zien moet zijn in de jaarcijfers van RdK als die gecontroleerd worden door hun accountant. De artikel roept meer vragen op dan het beantwoord. Met name ook hoe SOAB zijn onderzoek leidt, de indruk wordt gewekt dat het alleen over interviews met medewerkers, consultants, enz gaat, maar worden de boeken ook doorgelicht? Want cijfers zeggen veel meer dan woorden.

 12. Laten de regering nu eens eerst Wener Wiels voor het gerechts hekje?? laten staan, ik denk dat voor die tijd bij de verhoren van OM al veel mede plegers door Waco Wiels erbij worden gelapt???, aangezien hij niet alleen voor deze ordinere stelerij van groot voormaat wil opdraaien, word tijd dat Jasje ook eens aan de tand wordt gevoeld, aangezien die ook met alles weg ziet te komen ( fraudelyne Wiels? heeft voor miljoenen mogen stelen van hem? en zijn PS maffia clubje???? ).

 13. Het hele gebeuren rond MDPT moet vanuit een breder kader gezien worden. Wiels is fout, dat is een feit. Echter hoe kan het dat één persoon dit alles kan bereiken? Dat is de vraag. Het komt te vaak voor. Er zijn namelijk te veel vriendjes en mensen die direct en indirect profijt hebben door de andere kant op te kijken. Neem Tromp van CBCS als voorbeeld. Zo ook zijn alle MDPT leden in de fout. KPMG en Van Eps ook, omdat ze niet aan de bel hebben getrokken. De politiek is de grootste boosdoender, waaronder Asjes, Rosaria en Sulbaran, en natuurlijk hun opvolgers. Ga zo maar door. Corruptie viert hoogtij. Ik ben anti-Schotte, maar de situatie waarin het eiland zich bevindt is niet de schuld van Gerrit. Het is het systeem. Kijk naar de overheid nv’s die als koninkrijken opereren. Wat doen we er tegen? Niets. Geen nulmeting. Niets. We kijken de andere kant op. Steven, we didn’t reach rock bottom yet! Trust me.

 14. Het eiland was een stuk beter af geweest met Wacko Werner en Fraudelyne Wiels naast hun broer onder de grond.

  Zelden zoveel stelende onbenullen in 1 familie gezien.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties