29 C
Willemstad
• zaterdag 16 oktober 2021 20:00

Laatste reacties

- Advertentie -

Asjes: ‘Werken aan Koninkrijk’

Tijdens zijn openingsspeech liet de Curaçaose minister-president weten dat het ontbreken van een individueel opzegrecht van de consensusrijkswetten al jaren een discussiepunt is op Curaçao. ,,Dit opzegrecht willen wij hebben. Curaçao en Sint Maarten willen het belang van de wettelijke verankering van het opzegrecht daarom wederom benadrukken. We rekenen erop dat u begrip kan en zult opbrengen voor ons standpunt en dat we samen tot een bevredigend resultaat kunnen komen.”
Tijdens zijn openingsspeech liet de Curaçaose minister-president weten dat het ontbreken van een individueel opzegrecht van de consensusrijkswetten al jaren een discussiepunt is op Curaçao. ,,Dit opzegrecht willen wij hebben. Curaçao en Sint Maarten willen het belang van de wettelijke verankering van het opzegrecht daarom wederom benadrukken. We rekenen erop dat u begrip kan en zult opbrengen voor ons standpunt en dat we samen tot een bevredigend resultaat kunnen komen.”


Oranjestad – Curaçao, Sint Maarten, Aruba en Nederland willen de banden binnen het Koninkrijk verder versterken. Dat staat in de Slotverklaring die gisteren, tijdens de Koninkrijksconferentie op Aruba, is ondertekend.

 

 

- Advertentie -

 

 

Advertentie

- Advertisement -

De besprekingen van de tweede Koninkrijksconferentie namen gisteren ruim zeven uur in beslag. Op de agenda stonden economische samenwerking; de bescherming van de kinderrechten; cohesie binnen het Koninkrijk; kleine landen, grote uitdagingen; de verankering van het opzegrecht voor de consensusrijkswetten binnen het statuut; en een geschillenregeling binnen het Koninkrijk.

In 2011, een jaar na de staatkundige veranderingen in 2010, vond de eerste conferentie plaats. Gisteren waren alle vier landen uiterst tevreden over het verloop en het resultaat hiervan. Afgesproken is dat Curaçao in 2015 het gastland zal zijn, zo maakte de Curaçaose premier Ivar Asjes na afloop bekend. Curaçao en Nederland hadden vorige week samen twee punten op de agenda geplaatst.

Eenzijdig opzegrecht consensusrijkswetten

Op het laatst voegden Asjes (Pueblo Soberano) en de premier van Sint Maarten, Sarah Wescot-Williams, daar ook de ‘verankering van het opzegrecht voor de consensusrijkswetten binnen het statuut’ aan toe. Tijdens zijn openingsspeech liet de Curaçaose minister-president weten dat het ontbreken van een individueel opzegrecht van de consensusrijkswetten al jaren een discussiepunt is op Curaçao.

,,Dit opzegrecht willen wij hebben. Curaçao en Sint Maarten willen het belang van de wettelijke verankering van het opzegrecht daarom wederom benadrukken. We rekenen erop dat u begrip kan en zult opbrengen voor ons standpunt en dat we samen tot een bevredigend resultaat kunnen komen.”

Aan het eind van de besprekingen maakte hij tijdens een gesprek met deze krant verheugd bekend dat hij bereikt heeft wat hij voor ogen had.

,,We zijn gehoord. In de slotverklaring staat nu opgenomen dat de conferentie kennis heeft genomen van het standpunt van Curaçao en Sint Maarten ten aanzien van de verankering van het opzegrecht van de consensusrijkswetten en dat dit punt expliciet aan de orde zal komen bij de evaluatie in 2015.”

Later maakte Eman ook bekend dat hier speciale aandacht aan zal worden besteed tijdens de viering van het 60-jarig bestaan van het Statuut op 15 december.

Asjes blikte tevreden terug op de besprekingen met de andere landen en sprak van een productieve, effectieve en vooral positieve conferentie.

,,Wat voor ons tot grote tevredenheid heeft geleid, zijn de afspraken op het gebied van economische samenwerking en kinderrechten. De regering van Curaçao heeft vanaf het begin van haar termijn in juni 2013 het mandaat en de wens uitgesproken dat we constructieve relaties willen met de overige partners binnen het Koninkrijk, de regio en andere landen in de wereld”, aldus de premier.

Tijdens de besprekingen is er afgesproken dat de landen bijzondere aandacht gaan besteden aan het versterken van de cohesie binnen het Koninkrijk, met name op maatschappelijk gebied.

,,De cohesie wordt nu voornamelijk bepaald door de politieke verhoudingen en daarnaast door andere relaties op andere niveaus, zoals het sociale en maatschappelijke, die belangrijk zijn als basis om steun te geven aan de landen binnen het Koninkrijk.

We zijn ervan overtuigd dat als we een sterke basis zetten onder het Koninkrijk, dat er ook, wanneer het politiek minder makkelijk gaat, voldoende vertrouwen is en het gevoel van saamhorigheid heerst dat het Koninkrijk bij elkaar zal houden.”

Het belang van de economische samenwerking tussen de landen werd gisteren ook benadrukt. ,,We hebben ook aandacht geschonken aan de relatie tussen de landen onderling en ook het ‘hub- en gateway-potentieel’ dat daarin zit. Hier willen we allemaal graag meer inhoud aan geven,” aldus Eman.

Ook specifieke behoeftes van de BES-eilanden voor nieuwe importzones voor goederen, om het op die manier goedkoper te maken voor de betreffende eilanden en de rol die de andere eilanden hierin kunnen spelen kwamen gisteren aan de orde.

Door Kim Sambo

Bron: Antilliaans Dagblad

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | 2.000 deelnemers uit 34 landen bij KLM Curaçao Marathon

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De organisatie van de KLM Curaçao Marathon verwacht op zaterdag 27 en zondag 28 november 2.000 deelnemers vanuit 34 landen. Zestig procent van hen...

PBC | De top 8 mooiste stranden van Curaçao

Persbureau Curacao Curaçao is een heerlijk vakantie-eiland in de Caribische Zee. Het staat bekend om zijn prachtige baaien, dito zandstranden en kraakheldere zee. Ga je op vakantie naar...

NOS | Drukte op Schiphol, meer herfstvakanties geboekt dan voor corona

Waar het coronavirus tot voor kort een dikke streep zette door vakantieplannen, wordt er deze herfstvakantie weer volop gereisd. Reisorganisaties spreken van een 'inhaaleffect': "Het vertrouwen van...

Parool | Duits tijdschrift veegt vloer aan met Nederlands drugsbeleid

Bob van Huet Nederland is door een buitensporig drugsbeleid tot een maffiaparadijs verworden, vindt Der Spiegel. Het Duitse weekblad wijdt een opmerkelijke coverstory aan het buurland. Nadat eerder de...

PBC | Daling zet door, dodental loopt op

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Twee personen die besmet waren met het coronavirus zijn afgelopen dag in een verzorgingstehuis overleden. Het aantal coronadoden komt daarmee op 171 te staan. Het...

ParadiseFM | CURACAO Magazine al sinds vorig jaar mei gestopt

Het tijdschrift CURACAO dat in Nederland werd uitgegeven is niet door de huidige gevolmachtigde minister Carlsson Manuel stopgezet, maar door diens voorganger Anthony Begina. Zo schrijft oud-journalist...
- Advertentie -