32 C
Willemstad
• maandag 3 oktober 2022

Extra | Journaal 3 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

AntilliaansDagblad | Gezaghebber Rijna werpt kritiek verre van zich

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna van Bonaire benadrukt in een reactie op een publicatie waarin zijn integriteit als gezaghebber en die van een niet bij naam genoemde...

AntilliaansDagblad | Zwemmen van punt naar punt rond Aruba

Oranjestad - De ervaren Arubaanse openwaterzwemmer Deaxo Croes is na een geslaagde zwemtocht van zo’n dertien uur zaterdag bij Baby Beach weer veilig aan land gekomen. Hij...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Vol ambitie en met veel vertrouwen’

Securitas Antias viert 40-jarig jubileum Willemstad - Het beveiligingsbedrijf Securitas Antias bv heeft gisteren, samen met haar medewerkers en een groot aantal gepensioneerde ex-collega’s, op feestelijke wijze haar...

AntilliaansDagblad | Silvania schiet uit z’n slof

Aanval op journalist Gonzalo Cuales maar ook op aan PAR-verbonden bedrijven Willemstad - ,,Grote bedrijven die verbonden waren aan het kabinet-Rhuggenaath hebben miljoenen aan de NOW-regeling ontvangen, waarna...

AntilliaansDagblad | ‘Schaarste dreigt’

Importeurs wijzen op ongewenste gevolgen Makutu Básiko 2022 Willemstad - De nieuwe basismandregeling - Makutu Básiko 2022 - zal ongewenste gevolgen hebben, te weten schaarste en het mogelijk...

Democracy now! | Friday, September 30, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

AD | ‘Weg met doktersbriefjes’

De huisarts kan wel adviseren rust te houden. Het is vervolgens aan de bedrijfsarts om te kijken hoe deze ‘rust’ het beste gehouden kan worden.

Willemstad – Als het aan de Curaçaose Huisartsenvereniging (CHV) ligt, is er binnen een half jaar een nieuwe regeling waarbij huisartsen geen doktersbriefje meer hoeven te schrijven voor zieke werknemers.

Dat stelt Wallid Elhage, voorzitter van de CHV tegenover deze krant. ,,Er zijn gesprekken gaande met de minister van Gezondheid, Suzy Camelia-Römer (PIN), de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en eerdaags ook met het bedrijfsleven.

Want het is een gewoonte dat zieke werknemers een doktersbriefje halen om daar vervolgens mee naar de werkgever en de SVB te gaan. Het functioneert al járen zo, maar het is eigenlijk tegen de geheimhoudingsplicht van huisartsen, die geen patiëntengegevens mogen verstrekken.

De CHV is ook van mening dat hier afspraken over gemaakt moeten worden tussen werkgever en werknemer, in een contract bijvoorbeeld, waarbij vastgelegd wordt hoe er binnen het bedrijf met ziekte en ziekmeldingen wordt omgegaan.”

Elhage legt uit dat het bijvoorbeeld in Nederland gebruikelijk is dat zieke mensen zich melden bij een bedrijfsarts. Het verschil tussen een huisarts en een bedrijfsarts is dat een huisarts kijkt naar de gezondheid van de patiënt ofwel zieke werknemer en de bedrijfsarts naar de arbeidsgeschiktheid van de zieke werknemer.

Op internet wordt uitgelegd: ,,In principe zou de huisarts dus geen uitspraken moeten doen over de arbeidsgeschiktheid van de zieke werknemer. De huisarts kan wel adviseren rust te houden. Het is vervolgens aan de bedrijfsarts om te kijken hoe deze ‘rust’ het beste gehouden kan worden. Rust is op vele manieren uit te leggen. Je kunt het een tijdje rustig aan doen op je werk door een deel van je takenpakket af te staan aan je collega’s of door bijvoorbeeld een tijdje thuis te blijven.”

Bij de Nederlandse wetgeving is het zo dat de werkgever geen medisch oordeel kan vellen over de arbeidsongeschiktheid van de zieke werknemer. De werkgever is verplicht zich hierover de laten adviseren door een bedrijfsarts.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Lees ik dat goed? De huisarts kan wel adviseren rust te houden. Nu krijg ik de slappe lach zeg. De meeste werknemers doen niets anders. Of ze thuis zitten of aan het werk zijn, het maakt niets uit.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -