AD | Weer ruwe olie voor Curaçao

,,Dat is al een tijdje aan de gang. De hele maand januari en februari draait de raffinaderij op olie die niet uit Venezuela komt maar uit andere landen wordt geïmporteerd.” | Extra

Willemstad – De Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA is, na een pauze van zeven maanden, weer begonnen met de import van ruwe olie voor de Isla-raffinaderij. Dat is mogelijk omdat meer toeleveranciers ‘oil swaps’ (een vorm van derivaten) in plaats van dollars accepteren.

Dat schrijft Marianne Paragga gisteren in een artikel voor het gerenommeerde persbureau Reuters. In reactie daarop zegt Roderick van Kwartel, directeur van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK), tegen het Antilliaans Dagblad dat de olietoevoer naar Curaçao sinds de laatste week van december inderdaad is toegenomen. Van Kwartel: ,,Dat is al een tijdje aan de gang. De hele maand januari en februari draait de raffinaderij op olie die niet uit Venezuela komt maar uit andere landen wordt geïmporteerd.”

Onder de kop ‘Exclusive – Venezuela resorts to swaps to get oil imports for Curacao refinery’, schetst Reuters-correspondent Paragga, op basis van interne documenten van PdVSA en ‘vessel tracking data’ van het persbureau zelf, hoe het staatsoliebedrijf ondanks een gebrek aan cash toch olie uit het buitenland kan importeren.

Bij Bullenbaai zou de raffinaderij de afgelopen weken 1,73 miljoen barrels ruwe olie uit de Verenigde Staten hebben ontvangen van West Texas Intermediate en DSW en nog eens 1,44 miljoen barrels uit Rusland.

,,Bijna hetzelfde volume dat over heel 2017 werd geïmporteerd”, aldus Paragga. Het merendeel van de importen zou komen via tenders die in december werden toegekend aan China Oil en handelsmaatschappij Citizens Resources LLC.

De toenemende activiteiten bij de raffinaderij op Curaçao, die 335.000 barrels per dag kan verwerken, verklaart Reuters uit het feit dat meer toeleveranciers oil swaps accepteren als een oplossing voor het gebrek aan dollars van het staatsoliebedrijf. Oil swaps zijn financiële derivaten of beleggingsinstrumenten die hun waarde ontlenen aan de waarde van olie.

In Venezuela zelf zakte de olieproductie in elkaar nadat jarenlang te weinig is geïnvesteerd in het bedrijf. Storingen en gebrek aan olie zorgden voor terugkerende brandstoftekorten in het land. ,,Venezuela is door de afnemende output van ruwe olie en minder exportopbrengsten niet in staat de geïmporteerde olie cash te betalen, maar ook niet het voedsel, de medicijnen en hulpstoffen die het land nodig heeft.”

Paragga besluit het artikel met de constatering dat de raffinaderij Isla op Curaçao – ‘een van de belangrijkste faciliteiten voor de productie van dieselolie die wordt geëxporteerd’ – vorig jaar een beperkte productie had door een tekort aan ruwe olie. ,,Dat zorgde voor vertragingen van het vervoer naar Azië, de grootste exportbestemming van PdVSA.”

Bron: Antilliaans Dagblad

7 Reacties op “AD | Weer ruwe olie voor Curaçao

 1. @ Joep, dat wordt tegengesproken door de berichten dat Isla de laatste maanden West Texas Intermediate (WTI) zou hebben geraffineerd, “also known as Texas light sweet.” Volgens Wiki dan, dus wie weet?

 2. Joep Meloen

  @ Paul,

  De ISLA is gebouwd voor de raffinage van zware olie, niet voor de lichte olie. Zou je dus olie met een laag zwavelgehalte willen gaan raffineren dan moet je de hele installatie gaan verbouwen.
  In Texas heeft dat bij Western Refining meer dan een jaar geduurd.

 3. @Dikke dik, wil je het weten? Drink een week lang rioolwater. Zeer “gezond.” Of ga zelf maar effe googelen, is goed voor de lijn. 🙂

 4. @ Legu, ik weet van niks maar las dat die zeepadden een soort herpes hebben. Misschien kun je uitleggen hoe dat door vervuiling veroorzaakt wordt, want ik zie dat niet.

 5. @victor, het is; En,en! Het een kan niet zonder het ander. Die schildpadden hebben tumoren opgelopen door vervuiling van de zee rond Curacao en dit is een signaal dat er iets aan de hand is. Nog even en de vissen krijgen hetzelfde met alle gevolgen van dien voor het voedselketen op de benedenwindse eilanden.

 6. Wat Curazao nodig heeft, is niet of het een hoog of laag ppm zwavelgehalte heeft, wat IF moet worden genezen, de overheid en de bevolking in staat zijn om de raffinaderij goed te bedienen en VOORDELEN te verkrijgen via ISLA. Gaan we het ppm zwavelgehalte anaziliseren of gaan we de productie-economie van RDK analyseren? wat is belangrijker om een ​​zeeschildpad of het milieu te redden OF een curacao bevolking te redden?

  Op Curaçao zijn ze meer bezorgd over het redden van het milieu en de schildpadden, maar wat ze moeten verbeteren zijn de WETTEN. En overheid curacao kan niet de WETTEN verbeteren om meer investeerders naar het eiland te brengen. Vraag de Chinese overheid hoe het voor hen is om in hun Chinese land te investeren. Zijn de chinezen bezorgd over mileu of voedsel en meer energie voor hun bevolking?

 7. Isla importeert aardolie van DSW-kwaliteit lees ik. Dit is crude met heel laag zwavelgehalte en levert pitch of stookolie met minder dan 1% zwavel. Waarom heeft Isla en BOO dit niet als brandstof gebruikt? Dat had 2/3 van de luchtvervuiling gescheeld en had men zonder problemen kunnen voldoen aan de eis van de regering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *