31 C
Willemstad
• zondag 28 april 2024

Extra | Journaal 26 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 24, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Wederopbouw wacht op St. Maarten zelf

HomeMediaAD | Wederopbouw wacht op St. Maarten zelf
Foto Rene Zwart

Den Haag – Het is aan Sint Maarten en alleen aan Sint Maarten of en wanneer Nederland honderden miljoenen euro’s voor de wederopbouw laat rollen.

Het maakt staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties Raymond Knops (CDA) niet uit welke regering haar handtekening onder het akkoord over de voorwaarden zet en of de verkiezingen nu wel of niet worden uitgesteld: ,,Ik wil zo snel mogelijk beginnen”, aldus de bewindsman gisteravond in het debat met de Tweede Kamer over de begroting Koninkrijksrelaties en het BES-fonds.

Knops is bereid zaken te doen met het huidige demissionaire kabinet-Marlin, een in de maak zijnde interimregering of – na verkiezingen – een missionaire ministersploeg. Het is dus Sint Maarten dat zelf bepaalt of de wederopbouw volgende week, volgende maand of pas volgend jaar begint.

Mocht een komende regering op enig moment toch weer willen tornen aan de voorwaarden of deze niet adequaat uitvoeren, dan zal Nederland niet aarzelen de financiering van de wederopbouw onmiddellijk te beëindigen, zo waarschuwde de staatssecretaris.

Het bedrag dat kabinet-Rutte III bereid is in het wederopbouwfonds te storten, kon of wilde Knops nog niet noemen, maar hij noemde dat ‘fors’ en ‘substantieel’. De besluitvorming over de opzet van het fonds wordt binnenkort – vermoedelijk vrijdag in de ministerraad – afgerond.

De besteding zal ‘transparant, integer, doelmatig, rechtmatig en duurzaam’ moeten zijn. De voorkeur gaat uit naar de inzet van lokale bedrijven en zo veel mogelijk lokale arbeidskrachten. De bewindsman voegde eraan toe dat bij de planning prioriteit wordt gegeven aan de burgers die de hulp het hardste nodig hebben.

Knops kreeg vanuit de Kamer de vraag wat hij doet als de Sint Maartense regering niet op korte termijn instemt met de voorwaarden, waarbij er gehint werd op een dwingende interventie van de Koninkrijksregering. De bewindsman hield wat betreft ingrijpen door de Rijksministerraad (RMR) de kaarten voor de borst.

Dat deed hij ook ten aanzien van de zorgen over de voor 8 januari uitgeschreven verkiezingen. Knops zei de zorgen van de Kamer te delen of het organisatorisch wel mogelijk is in de huidige crisissituatie een ordentelijk verloop van de stembusgang te kunnen garanderen. ,,Ingrijpen door de RMR is een buitengewoon zware maatregel die ook heel zwaar gemotiveerd moet kunnen worden”, zo hield hij de boot af.

De staatssecretaris wil, alvorens volgende stappen te overwegen, informatie van gouverneur Eugene Holiday afwachten, die de komende dagen inventariseert of er aanleiding is de verkiezingen alsnog uit te stellen.

Bron: Antilliaans Dagblad

3 reacties

  1. @ Renee van Aller,

    Het valt mij op dat jullie er al geruime tijd helemaal niets van snappen, terwijl het zo verdomd eenvoudig is.

    Nederland geeft geen geld aan St Maarten voor de wederopbouw zolang er geen keiharde afspraken op papier staan. De eis van een integriteitskamer en betere grensbewaking zit daar aan gekoppeld.
    Hoe langer dat St Maarten wacht met het tekenen van de overeenkomst, hoe langer dat het geld op zich laat wachten.
    In deze hoef je de schuld niet bij Nederland neer te leggen, zoals jullie maar al te graag doen, doch bij degene die zich niet wil confirmeren aan de eisen. Lijkt me ook niet meer dan logisch.
    St Maarten lijkt momenteel wel een klein kind dat de kamer niet wil opruimen en het dus maar op een luid huilen zet, in de hoop dat de ouders uiteindelijk wel toe zullen geven. Geven de ouders toe dan weet het kind dat het vanaf dat moment de macht in handen heeft. Geven de ouders niet toe dan begint het kind te beseffen dat het op moet letten wanneer de ouders wat zeggen.

    St Maarten is geen kind van Nederland, maar wanneer je tussen de 500 miljoen en 1 miljard NAF op je rekening gestort gaat krijgen dan is toezicht wel een vereiste en ook heel normaal.
    Maar kennelijk vinden jullie dat Nederland maar geen controle mag hebben, want de zielige bevolking zit al zolang te wachten.
    Ik zou zeggen: ‘jullie zijn goed in schrijven, dus schrijf een brief aan de politici in St Maarten en maan ze aan om haast te gaan maken met het hele zooitje’.
    Nederland kan wachten tot het een ons weegt, St Maarten niet.

  2. Als wij het goed begrijpen springt de Nederlandse politieke beleidsopstelling over Sint Maarten van de hak op de tak. Anders gezegd Nederland is van mening dat de Kerstman in die zin de Paashaas is geworden. Zo wordt men van snoeshaan tot pochhans en eindigt als schraalhans. En de opbouw? Renée van Aller&John de vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties