31 C
Willemstad
• zondag 24 oktober 2021 18:32

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Wat betekent autonomie?

Wat betekent autonomie?

Zeven jaar geleden verkreeg Curaçao een autonome status binnen het Koninkrijk. Wat betekent autonomie?

Bij die vraag stond premier Eugene Rhuggenaath (PAR) gisteren stil:

,,Onze autonomie wordt niet gedefinieerd enkel door onze Staatsregeling, het Statuut of de consensuswetten. De daadwerkelijke betekenis van autonomie tref je niet in een wettenbundel, een regeringsboek of een document over staatkundige samenstelling. Een huis wordt pas een thuis wanneer je samen met geliefden de ruimte binnen die vier muren tot een ideale woonomgeving maakt. Hetzelfde geldt voor onze autonomie. Het is aan ons – de personen die dit autonoom land vormen – om te beslissen hoe wij in ons huis gaan investeren, hoe wij leven in ons huis blazen en het zo tot de ideale woonomgeving maken voor iedereen die er woont. Onze dushi Kòrsou. Dát is autonomie: de mogelijkheid om keuzes te maken en hiervan te leren. Autonomie is de waarde die wij onszelf en ons land geven.”

- Advertentie -

Volgens de premier gelden de historische woorden ‘Steunend op eigen kracht, maar met de wil elkander bij te staan’ nog steeds.

,,Op basis van onze eigen kracht, onze wensen en door verantwoordelijkheid te nemen. Niet op basis van zwakte, negativisme, angst of frustratie, maar door kracht, ambitie, vriendschap en broederschap. We kunnen ervoor kiezen geen gebruik te maken van de mogelijkheden die het Koninkrijk ons biedt, of we kunnen hier gebruik van maken en ons land en het Koninkrijk versterken. Onze autonomie toont een lang pad dat wij als gemeenschap hebben bewandeld. Een pad waar verschillende mensen van hebben gedroomd, voor hebben gestreden en uiteindelijk hebben gerealiseerd. Onze autonomie ligt echter niet vast en is niet verankerd; zij leeft en is in constante ontwikkeling. Autonomie leeft in onze gedachten en krijgt vorm door onze acties.”

Bron: Antiliiaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

11 reacties

 1. @Cyril
  Als je een lap tekst online of in Word vertaald naar het Nederlands, dien je het alsnog te controleren op zinsconstructie en dergelijke. De bijdrage die jij bij de verschillende artikelen levert zijn met de beste bedoelingen niet te begrijpen.

 2. Deze start was met Minister Koeiman.
  Liever laat dan nooit bij mij, maar bij Hem : op tijd!
  En de rustige medewerking van Alle Politieke Partijen tijdens en na de Verkiezing.
  Dit bericht is nu compleet voor nu naar mijn gevoel.
  Welterusten Allemaal.

 3. Met Gouverneur GeorgeWout, Minister Plasterk, de Waarnemers van de Internationale organisatie waar ik de naam van vergeten ben en de uitgebrachte stemmen van de Bewoners van Curaçao, kunnen Wij nu met een andere combinatie aan Bestuur met de geïnventariseerde middelen zien vooruit te komen en blijkt het goed voor Allen, ermee doorgaan.
  Als en hoe om moorden te voorkomen blijft de Menselijke onzekerheid dat Men nu, en al altijd, attent houdt. Door deze kennis is het Tegenwoordig eigenlijk overbodig vind ik.
  Maar vuurwapens, messen, vergiftiging en eigen handen zijn onder andere middelen in moorden.
  De Feedback / Oppositie samen met Beslissers / Ministers in het Bestuur = de voornamelijke klank van het Grotendeel. Is dit sterk, komt de rest vanzelf aansterken.
  Gewoon Minister President Rhuggenaath en Bestuur. Het Volk wordt veilig gebracht naar de juiste bestemming(en).
  Dus CoPilot 🙂

 4. Geen vlag van Curaçao zien hangen, zelfs niet halfstok. Misschien kunnen we volgend jaar van de vrije dag ook een echte feestdag maken?

 5. Zolang er nog op dit eiland politici rond lopen die constand de autonomie lopen te ondermijnen met aan het hoofd de narsict en pathologische beroeps leugenaar Gerrit de Raaf met zijn vazalen Amparo/ Cooper/ Cova en de decipelen van de MFK?KFO?KndT et cetra, komt er niks van terecht, de grote boze ?????? moet eerst het gevang in, met al die andere???????? die recht hebben op een plekje in koraal specht gevang.?

 6. Helemaal met de heer Ruggenaath eens.

  Om autonomie tot een succes te maken is een gemeenschappelijke inspanning van iedereen nodig. Niet in de laatste plaats van Nederland. Leden van de Tweede Kamer hebben herhaalde malen gedurende de afgelopen jaren aan Minister Plasterk gevraagd om Curaçao bij te staan als er moeilijkheden van allerlei aard waren. De heer Plasterk verwees in zijn reacties bijna routinematig naar de Autonomie van Curaçao. Dat klonk een beetje als ‘ze knappen het zelf maar op. Ze willen toch zo graag autonoom zijn!’

  Dat heeft mij nooit de juiste houding geleken.

  Ik wens de heer Ruggenaath veel positieve samenwerking en gedeelde verantwoordelijkheid toe.

 7. Er is veel kritiek op de overheid vanwege de fletse vertoning gisteren van 10-10-10. De meerderheid van politici en gezagdragers schitterden door afwezigheid. Het is wel typerend voor de stuurloze (richtingloze) impasse waarin de gemeenschap zich bevindt. Samenwerken en verantwoordelijkheid is de boodschap van premier Rhuggenaath en ook het devies van de liberale regering in Nederland. Beste premier, goed voorbeeld doet volgen. Bij de start in 2010 werd ‘de worst’, weggekaapt en heeft de feeststemming voor deze dag aardig verziekt. Partijen zijn nu achter de schermen, verwikkeld in een gevecht om de aan de haak geslagen (exotische) vis binnen te reilen. Iedereen wilt natuurlijk als eerste ‘malen’. Of het lijntje het zal houden en er geen haai is die alsnog een ‘hap’ neemt uit het geheel zou deze viering in 2018 aanzienlijk opvrolijken.

 8. Zeven jaar geleden verkreeg Curaçao een autonome status binnen het Koninkrijk. De eerste minister president van het autonome Curaçao hangt sindsdien een gevangenisstraf boven het hoofd. Volgens mij zegt dat genoeg.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Opnieuw coronadode in het CMC

Persbureau Curacao Op Curaçao is opnieuw een dodelijk slachtoffer gevallen als gevolg van Covid. Die viel in het CMC. In totaal zijn nu 173 mensen overleden door het...

PBC | SDKK: geen enkele gevangen heeft vier vingers verloren

Persbureau Curacao WILLEMSTAD- De SDKK is niet blij met het nieuws dat een gevangene vier vingers is verloren door slechte medische zorg vanwege een worminfectie. Dat nieuws gaat...

PBC | CBCS: Economische opleving geen garantie voor duurzaam economisch herstel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Dit jaar stijgt het bedrag dat Curaçaoënaars met elkaar verdienen nauwelijks, maar volgende jaar komt het bruto nationaal product in de buurt van 6,2...

Volkskrant | Machtigste drugsbaas van Colombia opgepakt na jarenlange klopjacht

De politie en het leger van Colombia hebben zaterdag tijdens een gezamenlijke operatie de leider van de beruchte drugsbende Clan del Golfo opgepakt. Het land had een...

DH | RST arrests two in fraud investigation linked to post-Irma cleanup at PJIA

PHILIPSBURG--On Friday October 22, 2021, the Recherche Samenwerkingsteam (RST) arrested two people and conducted searches at two houses and at the addresses of two businesses on Sint...

Ingezonden | Praise The Lord, The Lord be praised

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...
- Advertentie -