28 C
Willemstad
• zaterdag 25 september 2021 04:29

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | ‘Wanprestatie Sona’

Suzy Camelia-Romer beoogt parlemnentaire enquete | Extra

Willemstad – In een fel betoog in de Staten deed minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur gisteren uitgebreid ‘het gebrek aan medewerking en transparantie door Sona’ uit de doeken.

De ‘wanprestatie van Sona’ bij het project Hospital Nobo Otrobanda (HNO) heeft er gisteren toe geleid dat de minister een dringend beroep deed op alle Statenleden om tijdens een openbare vergadering de Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC) te verzoeken een grondig onderzoek te verrichten bij Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen (Sona).

De regering van Curaçao mist nog steeds geauditeerde jaarrekeningen van Sona. Ook wordt geen medewerking verleend aan Soab. Zelfs na verschillende waarschuwingen, aanmaningen en ingebrekestellingen geeft Sona volgens de minister nog steeds niet thuis. ,,Dit alles heeft geen zoden aan de dijk gezet, waardoor ik de Staten vandaag nog steeds geen cijfers kan geven. Dat maakt mij huiverig in mijn rapportage omdat ik dondersgoed besef dat de informatie die ik hier vandaag geef, niet per se juist is.”

- Advertentie -

Eén deel van de informatie waar Camelia-Römer huiverig voor is, is de overschrijding van het budget. In het derde kwartaal van 2017 heeft Sona te kennen gegeven dat een overschrijding van 72 miljoen gulden berekend wordt.

,,Gezien de gebrekkige informatie van Sona, die bovendien volgens onze experts onduidelijkheden bevat, kan ik dit niet met 100 procent zekerheid zeggen, maar wij denken dat dit bedrag hoger kan uitvallen en kan uitkomen op een overschrijding van het budget van zeker 100 tot 125 miljoen gulden. Een overschrijding dus van ongeveer 20 procent”, aldus de minister belast met Gezondheid, Milieu en Natuur aan de hand van een berekening die is gebaseerd op informatie die op 21 februari 2018 beschikbaar was.

Sona gedraagt zich volgens de minister alsof de stichting eigenaar is van het HNO-project. ,,Dat is vervelend en incorrect. Ook zij moet verantwoording afleggen. Mensen moeten in dit land leren dat wanneer gebruik wordt gemaakt van gelden waar de gemeenschap voor heeft gezwoegd, je iedere cent moet kunnen verantwoorden”, zo stelt Camelia-Römer. ,,Ik heb veel geduld gehad maar dat ik de Staten vandaag geen volledige informatie kan geven, vind ik onacceptabel.”

Bij de overdracht van Sona naar de vastgoed- en exploitatiemaatschappij laat Camelia-Römer ook een due diligence verrichten om exact vast te kunnen stellen wat de schade is die door Sona is aangericht. ,,We zijn nu in het proces van oprichting van de stichtingen. Naar verwachting is dat komende week maandag of dinsdag afgerond”, aldus de minister. De overdracht van Sona naar de stichtingen vindt plaats onder auspiciën van Soab.

- Advertisement -

De minister hoopt op de steun van de Staten in een openbare vergadering van 8 maart voor een motie waarmee de ARC wordt opgedragen een uitgebreid onderzoek in te stellen bij Sona. ,,De laatste steen moet omgedraaid worden. Dit kan niet zo doorgaan”, aldus de GMN-minister. ,,En als na het onderzoek blijkt dat een parlementaire enquête nog nodig is, zal ik de eerste zijn om te helpen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Velen hebben al idiote bedragen in rekening mogen brengen voor hun ‘werkzaamheden’ en hebben het geld ook ontvangen. Die genieten nu van een oude dag zoals Tromp die ook voor zichzelf heeft geregeld.
    En dit alles is betaald door de belastingbetaler.
    Zo gaat dat op Crimicao

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NTR | Aruba krijgt geen coronageld van Nederland: ‘niet genoeg bezuinigd op zorg’

Sharina Henriquez ORANJESTAD – De Arubaanse regering laat weten dat ze voor de laatste drie maanden van dit jaar nog geen coronalening krijgt van Nederland. De reden is...

Democracy now! | Friday, September 24, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 24 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Trailer van de film Casa Coco is in première gegaan

Persbureau Curacao De trailer van de film Casa Coco is in première gegaan. De film werd afgelopen januari op Bonaire opgenomen en is vanaf donderdag 13 januari 2022...

PBC | Niet meteen genezen wanneer je uit quarantaine mag

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Als mensen van de afdeling epidemiologie bericht krijgen dat zij uit isolatie mogen, betekent dat niet per definitie dat zij genezen zijn. De medische...

PBC | Premier Pisas naar Algemene Vergadering van de Verenigde Naties

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Premier Gilmar Pisas is op het vliegtuig gestapt naar New York om daar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bij te wonen. Naast Pisas...
- Advertentie -