28.2 C
Willemstad
• vrijdag 17 september 2021 22:16

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Wachtlijst FKP drastisch ingekort

De wachtlijst bij FKP voor toewijzing van een sociale huurwoning
is met 1.694 aanvragen gereduceerd, zo maakt de minister inzichtelijk | Jeu Olimpio

Willemstad – De wachtlijsten voor zowel woningkavels van Domeinbeheer als sociale huurwoningen van FKP zijn opgeschoond.

Minister van VVRP Zita Jesus-Leito (PAR) gaf gistermiddag een presentatie van de actuele aantallen woningbehoeftigen op Curaçao.

2.323 Aanvragers van een terrein van de overheid voor de bouw van een woning kunnen in september uit hoofde van het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) van Domeinbeheer een brief verwachten dat zij van de wachtlijst zijn gehaald. Ofwel omdat is gebleken dat zij al een terrein hebben of huren, of omdat ze een woning op hun naam hebben. Bij het natrekken van alle namen op de wachtlijst, bleek dat 194 personen reeds zijn overleden.

- Advertentie -

Vóór het opschonen van de lijst, bedroeg het aantal wachtenden bij Domeinbeheer 5.013 personen, allen ingezetenen van Curaçao en ouder dan achttien jaar. De opgeschoonde lijst telt 2.496 aanvragen. Eenieder die in september een brief van Domeinbeheer ontvangt met de mededeling dat hij of zij niet meer op de lijst voorkomt, kan hiertegen binnen zes weken na het ontvangen van de brief bezwaar aantekenen.

De minister laat advertenties in de kranten plaatsen om de veranderingen bekend te maken. ,,Zonder de namen van aanvragers te noemen”, zegt Jesus-Leito. ,,De privacy van de mensen wordt beschermd.”

De wachtlijst bij Fundashon Kas Popular (FKP) voor toewijzing van een sociale huurwoning is met 1.694 aanvragen gereduceerd, van 8.400 naar 6.716 woningaanvragen. Ook FKP gaat in september de personen die van de lijst zijn gehaald een brief sturen om hen hiervan in kennis te stellen, en deze mensen kunnen eveneens binnen zes weken hiertegen bezwaar aantekenen.

Volkshuisvesting is haar favoriete beleidsterrein, zegt minister Jesus-Leito, die alle woningbehoeftigen zo snel mogelijk aan een terrein wil helpen om een eigen huis te kunnen bouwen. ,,Voor het eind van het jaar, dus in vier maanden tijd, gaan we op z’n minst aan 250 mensen een terrein uitgeven. Ofwel, tien procent van de lijst wachtenden. Dat is mijn streefdoel voor dit jaar.”

- Advertisement -

Het ministerie van VVRP heeft voor het verkavelen van terreinen echter geen geld beschikbaar. Hoofd van Domeinbeheer Jairo Martis diende in december vorig jaar een begroting van 62 miljoen gulden in voor het maken van 3.000 woningkavels, in drie jaar tijd. Deze begroting is niet geaccordeerd.

Op basis van de door Martis ingediende begroting, bedragen de kosten van de aanleg van een nieuwe bouwkavel ruim 20.000 gulden, en kost het plan van minister Jesus-Leito voor 2017 ruim vijf miljoen gulden. ,,Dat geld is er niet, en dus moeten we creatief zijn”, zegt de minister.

,,Ik heb mijn medewerkers opdracht gegeven op zoek te gaan naar bouwkavels die al jaren braak liggen, en uit te zoeken wat de status is. Als je een terrein van de overheid krijgt, moet je binnen zes maanden beginnen met bouwen, maar in veel gevallen is dit niet gebeurd.” Er zijn woningkavels die al twintig jaar onbebouwd zijn, zegt de minister. ,,Het is doodzonde om duizenden guldens gemeenschapsgeld in een kavel te steken, als er vervolgens niets mee gebeurt. Vroeger gaf de overheid bovendien grote kavels uit, van ten minste 1.500 vierkante meter. Die kunnen we makkelijk splitsen, zodat twee, of drie families een huis kunnen bouwen.”

De minister, resoluut:

,,Wie over een kavel beschikt, moet óf gaan bouwen, óf dit terrein teruggeven aan de overheid, zodat andere landgenoten hun toekomstdromen kunnen realiseren.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

3 reacties

  1. @ ericlapas, wat moet jij een hekel aan deze regering hebben, ik denk dat jij sinds de laatste verkiezingen niet meer geslapen hebt. Eerdaags moeten ze jouw in een dwangbuis vervoeren richting een gekkenhuis, veel succes dwaas.

  2. Opschonen van bestanden is normaal gesproken iets dat door MBO stagiaires werd gedaan. Werd gedaan want de meeste bedrijven werken met up-to date bestanden anders kan je gewoon geen zaken doen. Het trieste van dit verhaal is dat het hier om 5000 records gaat. Hier heb je niet eens een duur geautomatiseerd systeem voor nodig maar kan met een excell- sheet volstaan.

    Blijkbaar vindt deze minister dit een hele prestatie in plaats van iemand hiervoor verantwoordelijk te stellen en te ontslaan. Misschien wordt het tijd dat alle burgers stoppen met het betalen van belasting want het gaat naar betalen van huizen, auto’s, vakantie, enz. enz. van ambtenaren en politici die niet functioneren.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Rijksoverheid | Sluiting drugspanden op de BES-eilanden

De gezaghebbers van de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES) constateren een toename in drugshandel vanuit woningen en lokalen. Nu ontbreekt vaak de wettelijke grondslag...

ParadiseFM | Caribbean Motors failliet volgens eigenaar Autocity

Caribbean Motors is in feite failliet. Dat zegt Jolly Holding, de Arubaanse eigenaar van AutoCity, Ultimate Automobiles en Crown Automotives, in het Antilliaans Dagblad. Door verschuivingen in...

Democracy now! | Friday, September 17, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 17 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Nog geen toestemming Centrale Bank Aruba voor verkoop Banco di Caribe

De Centrale Bank van Aruba (CBA) heeft nog geen toestemming gegeven voor de verkoop van Banco di Caribe aan United Group Holdings. Zo schrijft de CBA vrijdag...

Nu.cw | Aruba Tourism Authority richt zich op duurzamer toerisme

De ATA-directeur Ronella Croes heeft woensdag tijdens een bijeenkomst met de minister van Toerisme, Dangui Oduber, haar marketingplan voor 2022 toegereikt. Aruba Tourism Authority (ATA) heeft een strategie...
- Advertentie -