29 C
Willemstad
• dinsdag 21 mei 2024 01:24

AD | VS wil inbeslagname geld ex-PdVSA’ers

Verdachten zouden via tussenpersonen contracten hebben gegund tegen woekerprijzen, waarvan zij een deel opstreken als steekpenningen

Dit meldt het Amerikaanse persbureau Bloomberg. Het zou gaan om ten minste twaalf voormalige kopstukken van de Venezolaanse oliemaatschappij, die ervan worden verdacht tussen 2004 en 2014 op grote schaal steekpenningen te hebben aangenomen.

De verdachten zouden via tussenpersonen contracten hebben gegund tegen woekerprijzen, waarvan zij een deel opstreken.

De Amerikaanse regering heeft een groot aantal vastgoedactiva op het oog, waaronder twintig huizen in West Palm Beach en de buitenwijken van Houston, Texas. Lopende het onderzoek heeft ook Zwitserland 118 miljoen dollar aan tegoeden bevroren en hiervan 51 miljoen naar de Amerikaanse autoriteiten gestuurd, zo meldde het persbureau gisteren.

De acties zijn het nieuwste hoofdstuk in het lopende politieke en economische drama in Venezuela, dat steeds meer afglijdt richting chaos. Woensdag gingen wederom honderdduizenden Venezolanen de straat om een ‘recall’ referendum af te dwingen, dat nieuwe verkiezingen dit jaar mogelijk moet maken. Lees verder op Antilliaans Dagblad

Oppositieleiders riepen de demonstranten op om ‘bezit te nemen van Caracas’. In reactie sloot de regering van president Nicolás Maduro de metrostations, waardoor mensen vanuit de buitenwijken het centrum moeilijker konden binnenkomen. Ook sloot het leger diverse hoofdwegen en tunnels af.

Een dag eerder hield de Venezolaanse minister van Defensie, Vladimir Padrino López, een toespraak in het parlement, terwijl hij omringd was door een groep geüniformeerde militairen. Tijdens de speech stelde hij dat iedereen gehouden is aan de grondwet van het land en sloeg hij dreigende taal uit richting de oppositie, die formeel een twee derde meerderheid in de assemblee heeft.

Op maandag ontsnapte het land aan een financieel bankroet, toen de regering een akkoord sloot met de internationale crediteuren voor een obligatieruil. PdVSA zou eigenlijk de komende maanden meer dan zeven miljard dollar aan betalingen moeten vereffenen, maar de oliemaatschappij stelde dat het deze week over de kop zou gaan indien investeerders niet instemden met een deal, waarbij PdVSA een periode van enkele maanden ademruimte wordt gegund.

Afgelopen zondag bestormden aanhangers van de regering het parlement, nadat de oppositie een buitengewone vergadering had ingelast, om te discussiëren over hoe Maduro voor de rechter kan worden gesleept vanwege verkiezingsfraude. De zitting eindigde in chaos, nadat de demonstranten het parlement een tijdlang bezetten.

Bron: Antilliaans Dagblad

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties