30 C
Willemstad
• donderdag 7 december 2023

Democracy now! | Wednesday, December 6, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Groot gebied met regen in aantocht Groot gebied met regen in aantocht

Sanne van den Boomen Een grote depressie met regen is onderweg vanuit het westen richting het Caribisch gebied. Dat is op satellietbeelden te zien. Ook de Meteorologische Dienst...

Nu.cw | Vrouwen tijdens hike verdwaald, door Kustwacht gered

Twee vrouwen zijn dinsdag in de omgeving van Dos Pos op Bonaire tijdens het hiken verdwaald geraakt. Uiteindelijk werden ze teruggevonden doordat ze zelf lichtsignalen gaven. Dat...

Nu.cw | Bevolkingsregister en rijbewijzenbureau maandagmiddag gesloten

Door: Britt van Garderen Het Bevolkingsregister (Kranshi) en het Rijbewijzenbureau zullen maandag 11 december vanaf 12.00 uur ‘s middags gesloten zijn voor het publiek. Deze sluiting is in...

PBC | Curaçao en andere eilanden hebben urgent gezondheidsonderzoek nodig

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een recent uitgebracht verkenningsrapport genaamd ‘Programmeren gezondheidsonderzoek in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden’ werpt een belangrijk licht op de gezondheidsuitdagingen waarmee...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Vrij spel Isla meer dan ooit tevoren’

HomeMediaAD | ‘Vrij spel Isla meer dan ooit tevoren’

Stichting Smoc verbaast zich over uitblijven acties


Willemstad – ,,Onder deze minister mag de Isla-raffinaderij meer doen dan ooit tevoren.” Dat stelt voorzitter Peter van Leeuwen van Stichting Schoon Milieu op Curaçao (Smoc).

Al jaren stelt de stichting de uitstoot van fijnstof, zwaveldioxide en andere zware metalen ter discussie, maar de laatste metingen zijn alarmerend, aldus Van Leeuwen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft bepaald dat het aandeel zwaveldioxide in de lucht niet meer dan 20 mag zijn, maar op Curaçao werd in 2011 al rond de 60 en 70 gemeten, zegt Van Leeuwen in een interview met CBA.

,,Vorig jaar werd er al 156 gemeten, het dubbele van de metingen in 2011, en dit jaar gaan we al naar de 170 en 180. De metingen zijn gelijk aan die in Peking, waar mensen met mondkapjes lopen. En minister Whiteman, die doet niets.”

De Isla-raffinaderij overtreedt al jaren de voorwaarden die in vergunningen zijn vastgelegd en ook de gezondheidsnormen van de WHO worden al jaren overschreden, stelt Smoc.

Dit komt naar voren bij metingen die door de overheid worden gedaan. Op de website van de overheid zijn de resultaten hiervan in te zien, maar de overheid zelf kijkt daar niet naar, stelt Van Leeuwen.

,,Je doet metingen zodat je kunt controleren of de Isla zich aan de vergunningen houdt. Maar Whiteman doet er niets mee. De gevolgen van deze overtredingen zijn ernstig. Fijnstof, zwaveldioxide en zware metalen bij elkaar veroorzaken prikkelingen in de neus en ogen en komen uiteindelijk in het bloed terecht. Het is echt ernstig.”

Onderzoek toont aan dat bij de hoeveelheden die op Curaçao gemeten worden, er astma en bronchitis kan optreden, er erger: een hartaanval of longkanker en daardoor een vroegtijdige dood.

,,Ik ben blij dat er aandacht is voor chikungunya, maar ik verbaas me er over dat er nog steeds geen aandacht is voor de vervuiling van de Isla. De uitstoot is in vier jaar verviervoudigd. Er is iets ernstig structureel mis met deze raffinaderij. Hoe kan het dat mensen onder de rook in erbarmelijke omstandigheden leven? Wat ben je dan aan het doen als minister van Gezondheid en Milieu?

Rapporten uit 2005 tonen al aan dat de vervuiling 18 doden per jaar oplevert. Met de huidige metingen zijn dat er meer. Er is geen enkele aandacht voor de huidige steeds bedreigender wordende vervuiling van de Isla, terwijl de gevolgen daarvan veel ernstiger zijn dan die van de chikungunyamug.”

Bron: Antilliaans Dagblad

3 reacties

 1. Ja Fran, je hebt helemaal gelijk.
  Whiteman is een charlatan.
  Een komediant, die ministertje speelt.
  Het volk mag letterlijk stikken…
  ik kan me niet voorstellen dat hij ooit een goede huisarts was.

 2. “Stichting Smoc verbaast zich over uitblijven acties” Hoezo??

  Weet de SMOC dan niet dat terwijl dictator Maduro uit Venezuela nog op z’n troon zit, dat daar niets van terecht zal komen? Het is alom bekend dat de PS geaffilieerd is aan de PSUV, de hoofrol speler van het venezolaans regime. En zolang de PS de winnende zetels heeft, mag de Curasaosche bevolking het maar bekijken. De PS-minister Whiteman houdt zich liever bezig met politieke propaganda’s dan met z’n verantwoordelijkheid als echte arts/minister t.o.v. het volk. Wiels is inmiddels politiek “geheiligd” met rotondes, pleintjes, straatnaam, enz., én wij mogen hier op dit eiland niet meer “slecht” praten over de overledene “want hij kan zich niet meer verdedigen” – puur propaganda dus.

  Gedeeltes van de artseneed zoals: 1. “Ik stel het belang van de patiënt voorop en eerbiedig zijn opvattingen. Ik zal aan de patiënt geen schade doen. Ik luister en zal hem goed inlichten.” 2. “Ik zal de geneeskundige kennis van mijzelf en anderen bevorderen.” 3. “Ik ken mijn verantwoordelijkheid voor de samenleving.” 4. “Ik maak geen misbruik van mijn medische kennis, ook niet onder druk.”, zijn dus bij de huidige minister Whiteman ook niet meer van toepassing. Zie chikingunya, dioxine en de benoeming van Gersji Rodrigues Pereira als inspecteur van de gezondheidszorg.

  Politiek op dit eiland zal het milieu niet redden en SMOC zal dat nu wel moeten inzien, i.p.v. zich elke keer weer te verbazen over hoe fout het allemaal gaat met de Isla. Van een “arts” als minister Whiteman bij wie de politiek voorop staat kan SMOC echt niks verwachten. Hij beschermt coûte que coûte z’n eigen politieke partij en haar sponsors (de $$$) tegen alle acties die in voordeel van het volk genomen moet worden. Er is trouwens al een MOU getekend door PS-MP Asjes.

  SMOC moet nu echt inventief en innovatief te werk gaan! Wees wijzer dan dit soort tuig!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties