30 C
Willemstad
• woensdag 27 september 2023

NOS | Rechter: Trump pleegde fraude door vermogen bedrijven enorm aan te dikken

Donald Trump heeft jarenlang fraude gepleegd door de waarde van zijn bedrijven te overdrijven. Dat heeft een rechter in de staat New York bepaald in een civiele...

Democracy now! | Wednesday, September 27, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Inhouden belasting op pensioen niet meer van kracht

De Belastingdienst houdt geen belasting meer in op het pensioen van gepensioneerden. Volgens het ministerie van Financiën inde de Ontvanger tot nu toe de belastingschuld via het...

DolfijnFM | Caribische gulden mogelijk pas vanaf 2025 in gebruik

De nieuwe lanceringsdatum van de Caribische gulden is uitgesteld naar 31 maart 2025. De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten heeft dit besloten, na overleg met...

DolfijnFM | Man aangehouden voor mishandeling

Een 59-jarige man is zaterdagmiddag op Bonaire aangehouden, omdat hij een andere man met een betonblok tegen het hoofd had geslagen. De mannen hadden volgens de politie...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Voorop met koraalonderzoek’

HomeMediaAD | ‘Voorop met koraalonderzoek’
carmabi-koraalonderzoek
‘Voorop met koraalonderzoek’

Willemstad – Caribbean Research and Management of Biodiversity (Carmabi) loopt voorop in de wereld als het gaat om koraalonderzoek. Dat stelt Paul Stokkermans, directeur van Carmabi.

Hij sprak onlangs tijdens het jaarcongres van NBA Opleidingen dat in het teken stond van kennismanagement.

Volgens Stokkermans is een van de onderzoeken waarmee Carmabi zich internationaal heeft geprofileerd, het onderzoek naar koraallarven en de mogelijkheden voor koraalrehabilitatie. Dit onderzoek wordt, onder meer, uitgevoerd in samenwerking met de stichting Sexual Coral Reproduction (Secore).

Momenteel is het nog niet mogelijk om een koraalrif dat (deels) is afgestorven opnieuw te creëren. Volgens Stokkermans bestaan de technieken hiervoor nog niet of zijn in een zeer pril stadium van ontwikkeling. Op Carmabi worden op dit moment technieken ontwikkeld om koralen in tanks op te kweken en weer te plaatsen op het rif. Stokkermans: ,,Carmabi loopt met dit onderzoek, in samenwerking met Secor, voorop in de wereld.”

Op het moment van de zogenoemde ‘coral spawning’ verzamelen de onderzoekers de pakketjes met eicellen en spermacellen middels tentvormige doeken die boven de koralen worden gespannen. De pakketjes worden geplaatst in tanks waar de bevruchting plaatsvindt.

De directeur van Carmabi legt in zijn speech uit dat in de tanks vervolgens kleine tegeltjes worden geplaatst die worden voorzien van een microfilm. De larven hechten zich op de tegeltjes en daarop ontwikkelt zich dan koraal. Op een gegeven moment worden de tegeltjes met daarop gegroeid koraal teruggeplaatst op het rif. Het koraal overgroeit het tegeltje zodat niet meer zichtbaar is.

Tijdens het jaarcongres van NBA Opleidingen sprak Stokkermans over de ‘hoogwaardige kennisontwikkeling’ bij zijn instituut. De onderzoeksafdeling van Carmabi is belast met het genereren van kennis. Het gaat daarbij om kennis op natuurgebied.

De resultaten van deze vorm van kennismanagement leveren volgens de directeur geen windeieren op: zo is de directe bijdrage aan de economie door uitgaven van de bezoekende studenten en wetenschappers en familie en vrienden wat hun een bezoek komt brengen, één miljoen gulden.

Het koraalrif genereert volgens Carmabi inkomsten ter waarde van 1,6 miljoen gulden per strekkende kilometer rif per jaar. Daar komt de organisatie op door de inkomsten van het duik- en snorkeltoerisme, de inkomsten uit de visserij, de besparingen door minder uitgave voor kustbescherming en de besparing op de volksgezondheid bij elkaar op te tellen.

Carmabi heeft als gevolg van kennismanagement eveneens een nieuw marien educatieprogramma. Dit bestaat uit lessen op school waarvoor een boekje is ontwikkeld en waarbij een bezoek wordt gebracht aan het nieuwe Marine Education Center, een museum over het leven onder water.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties