31 C
Willemstad
• vrijdag 12 augustus 2022

Laatste reacties

AD | Vicepresident Venezuela: grens met Aruba, Bonaire en Curaçao blijft dicht

ANP/Simone van Zwienen

Nicolas Maduro met zijn vicepresident Tareck El Aissami (rechts) © REUTERS

De grens van Venezuela met Aruba, Bonaire en Curaçao blijft dicht. Dat schreef vicepresident Tareck El Aissami vandaag op Twitter.

El Assiami laat ook weten dat er nog altijd geen diplomatiek overleg is geweest met vertegenwoordigers van de ABC-eilanden en dat de ‘kwaliteit van leven’ in Venezuela ‘ernstig wordt geschaad’ door de vermeende smokkelpraktijken. Volgens de vicepremier moet er eerst een plan van aanpak komen om het smokkelen tegen te gaan.

De Venezolaanse president Nicolas Maduro besloot vrijdag al de grens 72 uur te sluiten, omdat de smokkel tussen zijn land en de eilanden wat hem betreft de spuigaten uitloopt. Hij vindt dat zijn bevolking daarvan de dupe is.

Venezuela zou volgens diplomatieke Venezolaanse bronnen bereid zijn de blokkade onmiddellijk op te heffen, zodra het beoogde overleg tussen Caracas en Nederland en de Nederlandse eilanden begint.

Illegaal

Nederland wil van Venezuela een toelichting op het besluit om de grens met Aruba, Bonaire en Curaçao te sluiten. Die maatregel ‘past wat ons betreft niet bij het streven naar goede buurlandrelaties’, meldde een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken eerder. Volgens Nederland draagt de eenzijdige sluiting niet bij aan een oplossing voor smokkelpraktijken. ,,Als er illegale activiteiten plaatsvinden gaan we het gesprek aan”, laat de woordvoerder weten.

Het ministerie zegt dat het Koninkrijk in samenwerking met Venezuela criminaliteit wil bestrijden. ,,Er zijn nauwe economische, familie- en culturele banden tussen de Caribische delen van het Koninkrijk en Venezuela.”

Bron: Algemeen Dagblad

Artikel delen

14 reacties

 1. @hoedanook. Curacao heeft 1 bootje hier. Vzla heeft een hele vloot en straaljagers. waarom treden zij zelf niet op tegen koperdieven?

 2. Dat wat jarenlang in ‘de wandelgangen’ te horen was, wordt nu in het openbaar gebracht. Enkel de ‘mainstream media’ is nu bezig daar haar eigen “spin” aan te geven.
  Zoals, eerder gesteld. Maduro refereert niet naar ‘kruimeldieven’. Jarenlang bestaan de Forward Operating Locations (FOL) op Curacao and Aruba , daarnaast werd er flink geïnvesteerd in de kustwacht. Nooit koper of goud ladingen onderschept?

 3. Heb net op Moru Bondia (Cur. Tv) gehoord dat Curaçao op een na de grootste goudexporteur ter wereld is (nooit geweten). Terwijl Curaçao zelf geen goud heeft of produceert. Het goud wordt voornamelijk naar Zwitserland geëxporteerd. Dacht niet dat Jan met de pet zulke goede zakencontacten in Zwitserland had.

 4. Volgens de vicepremier moet er eerst een plan van aanpak komen om het smokkelen tegen te gaan.

  Dan moet hij zijn vriendjes bellen en zeggen dat ze moeten stoppen.

 5. Eerlijk gezegd verwacht ik niet veel vanuit Nederland, gezien hun berichtgevingen vol van leugens en vingerwijzing. Hiernaast heeft Nederland niet eens in eigen land tot nu toe een daadwerkelijk beleid in het praktijk kunnen brengen om mogelijk illegale drugs, wapens enz. in één woord ‘smokkel’ tegen te gaan. Wat gaan ze Venezuela dan zeggen o als jullie de blokkade opheffen gaan we de al opgelegde sancties door de EU opheffen als goeddoening? Want helpen met smokel tegengaan is niet een belofte die nagekomen gaat worden. Het is geen tijd voor praatjes makers en zeker niet te veel tijd kwijt aan Venezuela of Nederland, maar duidelijk stappen maken om nodige voorzieningen die van belang voor de eiland is ergens anders te halen. Tijd om van de fouten van Insel Air te leren, al hun moeite heeft niet geleid naar betaling vanuit Venezuela! Wel kijken hoe burgers over weer in hun land van herkomst kunnen komen. Simpelweg een minder afhankelijk opstelling naar Venezuela toe….

 6. Gevolg nu is dat er een nog groter groep Venezolanen gaan geloven dat het de ABC eilanden zijn die hun ellende veroorzaken. Als deze groep nu vers fruit en andere zaken in de supermarkten gaan zien, heb je de poppen aan het dansen.

  Of dat nu wel of niet zo is, dat de ABC landen zijn die hun ellende veroorzaken, maakt niet uit. Wanneer je niets hebt en je krijgt een doos met levenswaren en je moet daarvoor op Maduro stemmen dan doe je dat. En dat gebeurd!

  In Europa is dit begin vorige eeuw ook een methode geweest om een volk te mobiliseren. Boter was het toen dat uitgedeeld werd. Daarna een bevolkingsgroep als de oorzaak aanwijzen en dan ineens een oorlog beginnen. Alleen maar om van de opgelegde sancties en strafmaatregelen af te komen die zorgde dat er armoede was.

  Deze Maduro is niet degene die aan de touwtjes trekt. Dat is die gast die met het portret van Chávez liep tijdens het instellen van de national assembly.
  Die gek is nog gevaarlijker, want die weet dat er 500 leden zijn die voor Maduro zijn. Die zullen alles bekrachtigen wat voorgedragen wordt.

  Gelukkig loopt het Chinees jaar van de Haan binnen kort af. We hebben de retoriek en spierballen taal gehad en nu wordt het tijd om tot compromissen te komen. Wie weet gaat het toch allemaal goed komen.

 7. Maduro heeft, wat ik overigens niet hoopte, tóch nog die vieze kleffe stinkscheet in het gezicht van Curaçao gelaten. Hopelijk wordt de blokkade heel snel opgeheven.

 8. Nogmaals stemmingmakerij!!
  Via de lokale media hier (niet van ANP, maar door onderling communicatie vanwege ‘nauwe economische, familie- en culturele banden’) werd tegelijkertijd vermeld dat er vrijdag aanstaande op Aruba overleg is gepland tussen Caracas en Nederland en de Nederlandse eilanden. Opheffing blokkade zodra overleg begint. Vrijdag dus!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...