31 C
Willemstad
• dinsdag 28 mei 2024

Extra | Journaal 24 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 23, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 22, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Column Kunneman | Vertrouwelijk

HomeMediaColumn Kunneman | Vertrouwelijk

Juridische column mr. Frank Kunneman

Prof. dr. F.B.M. Kunneman
Prof. dr. F.B.M. Kunneman

Vertrouwelijkheid op Curaçao. Tja, Arthur Donker zou zeggen: ,,Je blijft lachen op deze klip!” Ik heb wel eens gehoord dat in sommige kringen op Curaçao echt vertrouwelijke stukken met opzet niet dat woord links bovenaan gestempeld krijgen. Immers, de aanduiding ‘Vertrouwelijk!’ zou de beste garantie zijn voor een zeer snelle verspreiding. Daar zit een interessant spanningsveld. Openbaarheid en transparantie zijn onvoorwaardelijk verbonden met democratie en een gezonde economische en sociale ontwikkeling. Geheime stukken horen bij achterkamertjes en intriges. 
Toch ligt dat niet zo simpel. In sommige gevallen is vertrouwelijkheid, al is het maar tijdelijk, functioneel en noodzakelijk. Iedereen weet dat uit eigen ervaring, zowel privé als zakelijk. Als je zwanger bent, wacht je meestal nog even met dat openbaar te maken. Immers, het zou de eerste maanden nog mis kunnen gaan. Als je aan een vriend vertelt dat je problemen hebt in je huwelijk, wil je niet dat hij dit ogenblikkelijk op Facebook meldt. Twee bedrijven die onderhandelen over een mogelijke fusie, willen dat niet direct op straat hebben. Als de onderhandelingen zouden afketsen, zouden beide bedrijven grote en onnodige schade lijden. En iedereen begrijpt dat de geheime dienst alleen zijn werk kan doen op basis van vertrouwelijkheid. Anders was het niet de geheime dienst maar de openbare dienst. En ook daar is een grens. Dat hebben we gezien bij de (illegale?) openbaarmaking van illegale activiteiten van gerenommeerde landen. Kortom, zoals gezegd levert het begrip ‘vertrouwelijkheid’ een interessant spanningsveld op. Zo ook in corporate governance.

Politieke achtergrond en vertrouwelijkheid
Met name bij de overheidsentiteiten op Curaçao zien we regelmatig dat de commissarissen mede geselecteerd worden op basis van hun politieke achtergrond. De regerende politieke partijen van dat moment, bepalen wie de commissarissen zijn. Dat komt omdat hun vertegenwoordigers in de regering tevens vertegenwoordiger van de aandeelhouder in die overheidsentiteiten zijn. En de aandeelhouder benoemt de commissarissen. Vandaar. Daar valt heel veel over te zeggen, waarover een andere keer. Nu gaat het om het fenomeen van de vertrouwelijkheid.
Mag een commissaris die is benoemd door de aandeelhouder, die zelf weer een politieke partij vertegenwoordigt, vertrouwelijke informatie die hij heeft verkregen als commissaris doorspelen naar die aandeelhouder/politieke partij? Het korte antwoord is: NEE. Misschien is daar politiek gezien een spanningsveld, maar vanuit het belang van het bedrijf gezien niet.
Zowel de wet als de Code Corporate Governance gaan ervan uit dat een commissaris in onafhankelijkheid zijn functie uitoefent. Ook al is hij benoemd door of vanwege een politieke partij, dan nog dient hij zijn functie zonder instructies uit te oefenen. Het belang van de onderneming is daarbij zijn richtsnoer. Als het belang van de onderneming vertrouwelijkheid vereist, dan dient de commissaris die vertrouwelijkheid te respecteren en te waarborgen. Doet hij dat niet, dan kan hij door de onderneming zelfs aansprakelijk gesteld worden.

Duidelijkheid
Het is mogelijk dat het een commissaris niet altijd even duidelijk is wanneer informatie wel of niet vertrouwelijk behandeld moet worden. Wellicht is dat dan niet zo’n slimme commissaris, maar dat is een ander probleem. Het is goed om die duidelijkheid ogenblikkelijk bij de aanstelling van de commissaris te geven. Dat kan simpel en doeltreffend door in de overeenkomst van opdracht op te nemen dat de desbetreffende commissaris alle informatie die hij vanwege zijn functie verkrijgt, als vertrouwelijk dient te behandelen. Het is ook goed om een dergelijke regel op te nemen in het Reglement voor de Raad van Commissarissen. Dat geeft geen garantie, maar wel duidelijkheid.

Bron: Antilliaans Dagblad

1 reactie

  1. Beste Frank, een zeer tere materie die u hier aanhaalt. Kijk naar de recente ontwikkelingen over commissarissen in Nederland. Op een klein eiland als Curacao, is het logisch. Letterlijk en figuurlijk regeert daar het geld en aanzien. Hoe bespeel ik mijn bevolking, liefst door politiek om mijn doel te behalen. Het is een fenomeen die sedert 1917, werd en tot nu toe wordt gehanteerd. Intellect telt in principe niet mee. Gaat puur om geld. Zo is onze bevolking geschoold. Ik durf te zeggen dat het aan de toenmalige kolonisator lag. Kijk naar de geschiedenis van de Antillaanse politiek. U zal mij beter begrepen. Naar mijn mening, is wel moeilijk, zou een commissaris van een instelling autonoom moeten zijn. Zelfs in Nederland lukt het niet laatstaan hier. Als advies zou ik geven, om een onafhankelijke commissie samen te stellen, liefst uit verschillende pluimage. Zo voirkom je, of verminder je fraude. Door dit allemaal hebben wij recent een politieke moord gehad. Het anders gekund.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties