29 C
Willemstad
• maandag 27 mei 2024

Extra | Journaal 24 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 23, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 22, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Versterking CBCS nodig’

HomeNieuwsAD | ‘Versterking CBCS nodig’
Cifa, CIFC, KvK en VBC: Zwaargewichten | Foto Dushi

Willemstad – Om de onafhankelijke positie en integriteit van het instituut Centrale Bank CBCS te kunnen herstellen, moeten de raad van commissarissen (RvC) en de vermogensgerechtigden (lees: de regeringen van Curaçao en Sint Maarten) op korte termijn één of twee internationale zwaargewichten aanstellen, die de directie van de CBCS gaan versterken.

Dat is ‘onze overtuiging’ schrijven de belangenorganisaties van de internationale financiële dienstverlening, Curaçao International Financial Services Association (Cifa) en Curaçao International Financial Center (CIFC) aan Financiënminister Kenneth Gijsbertha (MAN) en premier Eugene Rhuggenaath (PAR). Ze spreken namens de internationale financiële sector.

Van Cifa is Nacha de Jesus voorzitter – zij is deze week in het buitenland – en de brief is namens CIFC door Herman Behr ondertekend. Het schrijven is ook medeondertekend door organisaties die minder direct bij de financiële sector zijn betrokken, maar meer een algemeen belang van de private sector dienen, namelijk de Kamer van Koophandel & Nijverheid van Curaçao (KvK) en de Verenging Bedrijfsleven Curaçao (VBC), met respectievelijk Billy Jonckheer en Joop Kusters als voorzitters.

,,Deze één of twee nieuwe directieleden krijgen de belangrijke verantwoordelijkheid om de CBCS te herstructureren, de governance te herstellen en rust, stabiliteit en in het bijzonder het vertrouwen te laten terugkeren”, aldus de brief, die volgens KvK-voorzitter Jonckheer niet had mogen uitlekken om zo in de publiciteit te belanden.

De ondertekenaars gebruiken heftige woorden. Zoals dat zij hun ‘ernstige zorgen met betrekking tot de Centrale Bank’ wensen te delen. Volgens Cifa, CIFC, KvK en VBC – de Curaçao Bankers’ Association (CBA), de Association of International Bankers (IBA) en de Curaçao and Bonaire Insurance Association (CBIA) ontbreken als medeondertekenaars – heeft de CBCS ‘ernstige internationale reputatieschade opgelopen’.

,,Hierdoor is de huidige onafhankelijke positie, het gedrag en de normen van de CBCS en de perceptie dat de CBCS de sector en de waarde van de munteenheid goed onder controle heeft, niet zoals deze behoort te zijn”, luidt het harde oordeel. President-commissaris Etienne Ys van de CBCS kreeg een kopie van de brief.

,,Het is bekend dat wanneer een instantie reputatieschade oploopt – dit geldt vooral bij instanties waar onafhankelijkheid en betrouwbaarheid voorop staan – transparantie van belang is. Wij hebben gezien dat CBCS dit tracht te doen met het geven van meer persconferenties en het frequenter communiceren over de ‘gevoelige’ dossiers, echter menen wij dat er urgente aanvullende acties nodig zijn om het vertrouwen in CBCS te herstellen.”

‘Ingrijpende maatregelen’

Als belanghebbenden bij een gezonde financiële sector vragen Cifa, CIFC, KvK en VBC ‘daarom dringend uw aandacht voor deze ernstige situatie’.

,,Het is onze overtuiging dat de aangerichte schade alleen opgelost kan worden met daadkrachtige en ingrijpende maatregelen met uitstraling tot ver buiten de grenzen van de betrokken eilanden. Uiteindelijk zijn wij allemaal gebaat bij een adequaat functionerende Centrale Bank die zowel nationaal als internationaal vertrouwen geniet.”

Om hun betoog te onderbouwen wordt naar enkele ‘publiekelijk bekende casussen’, zoals:

 • de ‘crisisdossiers’ binnen de First Curaçao International Bank (FCIB), Banco del Orinoco, Girobank en Ennia;
 • rechtszaken en publieke discussies over bestuurders van de CBCS;
 • benoemingen van, aan politiek gelieerde, directie- en raadsleden;
 • betrokkenheid bij discussies rondom de screening van Neysa Isenia-Schoop als potentiële kandidaat voor de positie van minister van Economische Ontwikkeling;
 • en de recente benoeming in 2019 van Bob Traa als nieuwe CBCS-president met internationale ervaring, die na een zeer kortstondige duur om volgens de briefschrijvers ‘diverse omstreden redenen’ weer is vertrokken.

,,De gevolgen van het niet hebben van een sterke Centrale Bank als onbetwist toezichthoudend instituut is dat onze belangrijke internationale relaties om zaken te kunnen doen of aan buitenlandse valuta te kunnen komen, steeds verder onder druk komen te staan,” aldus De Jesus, Behr, Jonckheer en Kusters.

,,Deze situatie gaat op dit moment ten koste van de export van diensten en het aantrekken van serieuze, kapitaalkrachtige investeerders en heeft het grote risico dat onze relaties met de correspondent banken nog verder verslechteren.

Het eventueel verlies van meer correspondent banken, welke serieus bezig zijn met ‘de-risking’, kan weer zeer desastreuze gevolgen hebben voor onze economie en werkgelegenheid in zowel Curaçao als Sint Maarten.”

Positieve ontwikkelingen

De brief van CIFA, CIFC, KvK en VBC bevat ook vermeldingen van positieve ontwikkelingen: ,,De internationale financiële sector van Curaçao is verheugd dat er in 2019 belangrijke en concrete stappen voorwaarts zijn gemaakt. Stappen die essentieel zijn voor onze economie en een toekomstig gezonde financiële sector voor Curaçao.

We denken hierbij aan de gerealiseerde aanpassingen op de Landsverordening winstbelasting, welke hierdoor concurrerend is geworden en tegelijkertijd de goedkeuring draagt van de EU Code of Conduct Group. Wij hebben tevens begrepen dat het OECD Forum on Harmful Tax Practice positief is gestemd over de aanpassingen.

Ook juichen wij het toe dat de inspanningen van afgelopen jaren ertoe hebben geleid dat Curaçao de status ‘Largely Compliant’ volgens de standaarden van de OECD heeft bemachtigd met betrekking tot transparantie en uitwisseling van informatie. Deze bereikte resultaten zijn zeer belangrijk voor Curaçao en in het bijzonder voor de financiële sector.”

De resultaten dreigen volgens de genoemde belangenorganisaties ‘echter in het niet te vallen’ en wel ‘door de nationale en, belangrijker nog, de internationale reputatieschade die de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) ondervindt door de ontwikkelingen van de afgelopen jaren’.

In hun schrijven lichten CIFA, CIFC, KvK en VBC hun zorgen toe met betrekking tot het huidige functioneren en de reputatie van de CBCS, ‘welke een prominente rol heeft in het toezicht op de financiële sector en als baken dient van soliditeit en integriteit van de financiële sector’.

Gezien de functies die de Centrale Bank vervult is het volgens de ondertekenaars ‘essentieel dat de CBCS als instituut een onafhankelijke, gezaghebbende, deskundige en objectieve positie inneemt’. ,,En bij deze objectieve positie behoort te allen tijde onbesproken gedrag en de hoogste normen qua integriteit, stabiliteit en soliditeit.”

‘Liefst niet-lokale kandidaten’

Het profiel van de één of twee kandidaten voor de CBCS-top moet naar de mening van Cifa, Cifc, KvK en VBC ‘ten minste’ als volgt zijn:

– Expert met ruime internationale ervaring als toezichthouder in de financiële sector en/of als onderdeel van internationale instituten zoals het IMF, Wereldbank, DNB, en/of FATF. Deze ervaring en het hebben van een netwerk binnen vergelijkbare instituten is niet alleen van belang als relevante expertise en ervaring, maar is ook essentieel om het internationale vertrouwen in de CBCS te doen herstellen en ondersteuning te krijgen in het proces van verandering.

– Expert met ervaring in het managen van veranderprocessen en het aansturen van reorganisaties/herstructureringen binnen traditionele financieel georiënteerde instellingen en deze bewezen kunnen omvormen naar transparante en moderne organisaties.

– Expert met kennis van de internationale macro-economische trends en ontwikkelingen. In de afgelopen jaren hebben er grote ontwikkelingen plaatsgevonden in de internationale financiële sector en tevens binnen de daarbij behorende buitenlandse toezichthoudende instituten. Een persoon met deze buitenlandse ervaring is daarom ook zeer aan te bevelen om van de CBCS een modern instituut te maken, dat meegaat met de actuele internationale trends en kan helpen met het omvormen van de economie van Curaçao, rekening houdende met de zorgwekkende situatie van de betalingsbalans.

– De expert moet de internationale invalshoek meenemen, met als primaire doel de segregatie tussen toezicht, beleid en uitvoering bij CBCS te herstellen.

– De persoon of personen moeten het liefst niet lokaal zijn om iedere perceptie van lokale belangenverstrengeling of politieke affiliatie te voorkomen.

– De aanstelling moet lang genoeg zijn om het bovenstaande te kunnen bewerkstelligen.

Bron: Antilliaans Dagblad

15 reacties

 1. “En het electoraat en de zwakkere in de samenleving willen het niet zien, accepteren het als normaal en bij hen leeft de verwachting dat andere als hun eigen YDK het zelfde zullen doen. ”
  correct, het trieste is dat wij zoveel belang er aan hechten dat “onze mensen” in topfuncties terecht komen, dat wij corruptie, zelfverrijking en incompetentie graag over het hoofd willen zien. Wij willen dan niet accepteren dat als wij mensen op basis van hun afkomst ipv competentie aannamen, dat de kwaliteit zienderogen achteruit gaat: niet alleen zijn “onze mensen” vaak onbekwaam, het signaal dat er naar de buitenwereld wordt afgegeven is dat als je wel bekwaam bent, je vooral niet op Curacao moet komen werken

 2. Zelf, familie, vrienden, sponsors, partij genoten, electoraat, algemeen belang, zwakkere in de samenleving. Dat zijn de prioriteiten van het bestuur. Als dat normaal gevonden blijft worden gaat er niets veranderen. Het buitenland mag het niet zeggen, dat is is inmenging wat afkeur bij het electoraat veroorzaakt en als effect versterking van het bestuur geeft. Op het eiland mag het niet gezegd worden want dan ben je makamba of Oreo en dat versterkt het bestuur. En het electoraat en de zwakkere in de samenleving willen het niet zien, accepteren het als normaal en bij hen leeft de verwachting dat andere als hun eigen YDK het zelfde zullen doen. En dus steunen zij het bestuur ook al is het YDK electoraat het grootste slachtoffer. Hoe kunnen we uit deze cirkel ontsnappen?

 3. …….”Cbcs is een grote incest club waar mensen op basis van loyaliteit ipv kwaliteit worden aangenomen.”……

  Quote of the day…..!!
  Perfecte metafoor!

  Familie, en vrienden en partij vrienden.

  Met aan het hoofd “E genio” polítiko frakasá señor Ys, ku tur kos ku e meester den frakaso ta mishi kuné ta frakasá.
  Ex president, ex minister van Financien, nu president commissaris CBCS.

  Langzaam komen de lichtgewichten allemaal naar boven drijven als drollen in een beerput.

 4. @ CR
  “Cbcs is een grote incest club waar mensen op basis van loyaliteit ipv kwaliteit worden aangenomen”.

  Jouw qute of the day maakt mijn dag weer goed.

 5. Cbcs is een grote incest club waar mensen op basis van loyaliteit ipv kwaliteit worden aangenomen. Als Curacao zijn regelgeving risk based had gemaakt (Basel II/III, solvency II) waren al die risico’s bij giro en ennia al lang aan het licht gekomen.

  Probleem is echter dat iedereen het wel prima vindt dat cbcs incompetent is:
  1 politiek; dan kunnen vriendjes zoals Etienne ys bijbaantjes krijgen
  2 cbcs zelf: ipv vernieuwing kunnen medewerkers doorgaan met het bezoeken van congressen etc
  3 financiële sector zelf: happy hour bestuurders zoals Reinald Curiel zitten niet te wachten op een actieve toezicht houder die kundige bestuurders verlangt ipv netwerkers
  Samenvattend: er gaat voorlopig niets veranderen tenzij dnb de boel overneemt

 6. ………”De persoon of personen moeten het liefst niet lokaal zijn om iedere perceptie van lokale belangenverstrengeling of politieke affiliatie te voorkomen”……..

  Pasten de ministers dat maar eens toe, die allemaal zussen, dochters , echtgenoten etc aan banen hebben geholpen.

  Dus geen Leila Matroos Lasten of Jose Jardim die allebei politiek besmet zijn, en ook de deskundige gravitas ( de een duidelijk meer dan de ander) missen om missen om een instituut met het kaliber van de CBCS te besturen.

 7. Ik heb het liefste een eerlijke Harvard man: voor het aansturen van de financiële sector is net zoals het besturen van een vliegtuig vakmanschap nodig hetgeen een Mavo 3 bestuurder mist

 8. ……….”Kunnen ze ook gelijk een zwaargewicht zoeken voor minister van financiēn i.p.v. wat we nu hebben”………

  Top comment!

  Met alle respect voor onderstaand beroep, maar gaarne geen veredelde magazijnadministratie- beheerder meer als Minister van Financien, maar graag een universitair ( geen UNA ) onderlegde econometrist of Finance specialist…..

  En ook geen verpleegster die rechten studeert voor Economie, nooit meer een Mavo 3, of Myrna Godett , of kopieerbeambte voor Ministerpresident en geen MBO+ jurist voor Justitie.

  Land Curaçao is geen werk/ stageplaats voor geflopte politici , en gaat er aan (Giro, CBCS, HNO , BDO PSB, ) door deze politieke stoelendans.

 9. Ik weet het beter gemaakt!
  Vervang meteen alle ministers want ze
  Hebben nergens maar dan ook nergens verstand van. Een ‘min van E.’ Die in een operatiekamer hoort, en zo ga je maar door.
  We zijn echt de riseé van de regio geworden.

 10. ……….”Kunnen ze ook gelijk een zwaargewicht zoeken voor minister van financiēn i.p.v. wat we nu hebben”………

  Top comment!
  Met alle respect voor onderstaand beroep maar gaarne geen veredelde magazijnadministratie- beheerder meer als Minister van Financien, maar graag een universitair ( geen UNA ) onderlegde econometrist of Finance specialist…..

  En ook geen verpleegster die rechten studeert voor Economie, nooit meer een Mavo 3, of Myrna Godett , of kopieerbeambte voor Ministerpresident en geen MBO+ jurist voor Justitie.

  Land Curaçao is geen werk/ stageplaats voor geflopte politici , en gaat er aan (Giro, CBCS, HNO , BDO PSB, ) door deze politieke stoelendans.

 11. met Bob Traa had je iemand die bereid was om schoon schip te maken en desnoods vijanden te maken om de boel op te ruimen. Het kon natuurlijk nooit het geval zijn dat in het geval van Girobank en ENNIA polishouders, bestuurders of wie dan ook teleurgesteld mochten worden dus net zoals bij Insel Air moet alles vooruit worden geschoven en dan zien wij later wel wat er gebeurt.
  Niemand van enige internationale ervaring gaat nu bij CBCS zijn reputatie op het spel zetten, dus het blijft gewoon een club waar “onze mensen” salarissen gaan verdienen die totaal niet in proportie staan tov hun bijdrage

 12. Ze hadden van Traa, die wel wilde maar het on mogelijk werd gemaakt. Ik denk niet dat er internationale zwaargewichten staan te springen om aan een halsband, zonder arm slag te gaan werken om de puinhopen op te ruimen. Net zo min dat ik geloof dat het corrupte bestuur een paar onafhankelijke internationale zwaargewichten daar wil hebben.
  heeft de CBCS ‘ernstige internationale reputatieschade opgelopen’.

  ,,Hierdoor is de huidige onafhankelijke positie, het gedrag en de normen van de CBCS en de perceptie dat de CBCS de sector en de waarde van de munteenheid goed onder controle heeft, niet zoals deze behoort te zijn”,
  Dit is precies andersom gesteld; de onafhankelijke positie van het CBCS is in gedrang waardoor het ernstige ernstige internationale reputatieschade schade oploopt. Dit gaat, op kort termijn, tot rente verhogingen op obligaties leiden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties