31 C
Willemstad
• vrijdag 12 augustus 2022

Laatste reacties

AD | Verkoop koper niet lucratief op Curaçao

Koperdiefstal en smokkel vanuit Veneuzela

Willemstad – Rode koper heeft op Curaçao een marktwaarde van vijf gulden per kilo, ruim de helft lager dan de officiële wereldkoers. De malafide handel in oud ijzer is enkele jaren geleden door justitie stil gelegd, waardoor heling van koper geen soelaas biedt, zo verklaart politiewoordvoerder Reginald Huggins.

Het multidisciplinaire team voor de bestrijding van diefstal en heling van koper, bestaande uit leden van het Korps Politie Curaçao en medewerkers van het Openbaar Ministerie, de Douane en Aqualectra is wegens succes opgeheven.

Sinds ruim een jaar zijn er geen gevallen van diefstal van koperen leidingen geregistreerd door Aqualectra, voorheen het grootste doelwit van koperdieven. ,,De illegale handel is opgedroogd”, zegt Darick Jonis, directeur van het nutsbedrijf.

Vijf jaar geleden kreeg Aqualectra gemiddeld drie keer per maand een melding van een klant dat die geen water had omdat de koperen waterleiding was gestolen. In april 2013 werden 50 huishoudens op het eiland benadeeld toen dieven er met 1.830 meter koper vandoor gingen. ,,Heel vervelend voor de klanten”, zegt Jonis, die vaststelt dat de diefstal van koper de gemeenschap handen vol geld kostte. ,,Aqualectra moest telkens nieuwe leidingen leggen. Op een gegeven moment raakten we door onze voorraad heen en bleef een aantal huishoudens een tijd zonder water.”

Een multidisciplinair team deed onderzoek naar de afzetmarkt voor koper op het eiland en kwam onder meer uit bij een handelaar in oud ijzer op Zeelandia. ,,Daar werden ook kabels aangetroffen die eigendom waren van Aqualectra”, zegt Jonis. ,,Er is toen aangifte gedaan. Het bedrijf op Zeelandia bestaat niet meer en ook andere kleine opkopers zijn inmiddels verdwenen.”

Bij de officiële handelaren in oud ijzer, ‘scrap’, op Curaçao kan het metaal uitsluitend aangeboden worden op vertoon van een geldig legitimatiebewijs. ,,Veel levert het niet op”, zegt Jonis. ,,Het kost ons veel meer om leidingen te vervangen dan de prijs die voor koper wordt betaald.”

Bovendien loopt het stelen van waterleidingen al gauw in de smiezen en is verwijderen van elektriciteitskabels niet zonder gevaar, zegt Jonis. ,,Op Bándabou hing enkele jaren geleden een man dood in een boom. Schijnbaar had hij geprobeerd een elektriciteitskabel door te knippen. Hij stond bekend als aanbieder van koper.”

Een rondvraag langs lokale handelaren in oud ijzer wijst er niet op dat er op Curaçao een markt is voor koper uit Venezuela. Voor een kilo koper wordt vijf gulden betaald, equivalent aan de 25.000 Bolivar die een kilo koper op de zwarte markt in Venezuela kost. Voor Venezolanen is het sinds 2016 bij wet verboden om in koper te handelen.

Desalniettemin heeft de diefstal van koper een vlucht genomen, met name in provincies die grenzen aan Colombia. Daar is koperdiefstal een even groot probleem als de diefstal van auto’s en drugshandel in het land, zo verklaarde Biagio Parisi, gedeputeerde van Veiligheid van de provincie Zulia tegenover BBC Mundo. De Venezolaanse koper zou in Colombia 40 tot 50 dollar per kilo opbrengen.

,,Het is een grote en lucratieve handel. Mede dankzij betaling van smeergeld aan politieagenten, militairen en wie al niet meer”, zo verklaarde de hoge ambtenaar in een interview.

President Nicolás Maduro, vice-president Tarek El Aissami en de minister belast met elektriciteitsvoorziening, Carlos Motta Domínguez, leiden sinds september vorig jaar ‘een oorlog tegen de illegale handel in koper en andere strategische materialen die van vitaal belang zijn voor de infrastructuur en ontwikkeling van Venezuela’.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

2 reacties

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...